Acasă Sport La o scoică, cu un mare campion: uvertura Marian BICĂ – Farul...

La o scoică, cu un mare campion: uvertura Marian BICĂ – Farul 1986

1101
0
Marian Bica &Co la Scoica
Marian Bica &Co la Scoica

Luigi FRIGIOIU ■

Marian Bică a început rugbyul la Școala Sportivă Nr. 2 din Constanţa cu un cunoscut antrenor de junior, Dumitru Bucur-Ghiocel şi a fost promovat, alături de alți tineri talentați (Adi Tinca, Nicu Fulina, Virgil Năstase, Dorel Piti, Mihai Foca), în marea echipă a Farului, de şase ori campioană națională.

Promoția lor de excepție a reprezentat liantul între câștigătorii primelor trei titluri (1975, 1976, 1978) și cei ai ultimilor două (1995,1997). Marian Bică a jucat cu nr 10, mijlocaș la deschidere-uvertură. La doar 20 de ani, în 1986, e campion național. După doi ani, alege libertatea; în 1988, pleacă cu Farul la un turneu în Italia și nu mai revine în țară. Ajunge în SUA, se stabilește în zona Bridgeport (Monroe-Connecticut), unde el și alți trei frați mai mari și-au întemeiat familii. De 20 de ani, lucrează la Ametek ECP, în prezent fiind Operations Manager.

Marian Bică (album personal)
Marian Bică (album personal)

Revine în țară, de câte ori are prilejul. În 2017, s-a întâlnit, la Cleopatra, la nea Țuțu Chirondojan, cu foști colegi, printre care Adi Tinca. Din păcate, acum, alături de prietenul Nicu Fulina, a mers cu flori la nea Țuțu, la Adi Tinca, la foștii antrenori, Ghiocel Bucur și Mihai Naca.

Cu companionii din mahalaua străzii Moldovei, a zăbovit, într-o seară, La Scoica, în Constanţa, la un calamar-pane, midii, rapane, un șpriț subțire de vară târzie și multe amintiri din copilărie. Bucuria revederii a fost umbrită de aspectul orașului. Marian Bică era trist: “Baza sportivă Badea Cârțan e distrusă, stadionul de rugby, unde am ieșit campioni, arată jalnic. Am plecat din cauza condițiilor de trai și nu credeam că o să regret vremurile. Atunci, sportul, rugbyul nostru, se construia piramidal. Erau echipe de juniori cu antrenori valoroși: mentorul meu – Ghiocel Bucur, Peter Ianusievici, Petrică Motrescu etc. În Divizia B, evoluau multe echipe constănțene. În fiecare an, erau în activitate peste 100 rugbyști din județ. Nea Nacu (antrenorul Naca) avea de unde alege să promoveze jucători la echipa campioană, Farul. Când baza piramidei n-a mai existat, s-a prăbușit și vârful”.  

Atmosfera s-a mai destins când i-am spus că juniorii noștri sub 19 ani (U19) sunt vicecampioni naționali. Iar, aceeași băieți au câștigat medaliile de argint la rugby în 7, cu CSM Constanța, echipă recent înființată. Poate fi un început pentru  relansarea sportului cu balonul oval la malul mării.                                          

Cu fostul campion farist, Marian Bică, ne vom mai întâlni. Va reveni la diferite evenimente din marea familie a aromânilor din Dobrogea. Poate una din aceste ocazii va coincide cu sărbătorirea unui nou titlu pentru rugbyului constănțean. Doamne ajută! Drum bun peste Ocean și multă sănătate, Marian Bică!                                                                          

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.