Acasă Caleidoscop Medgidia sub drujbă și tranșee

Medgidia sub drujbă și tranșee

3724
2

Manuel VLĂDUȚ ■

Medgidia se transformă de ceva timp într-un mare parc dendrologic… Pădurar de meserie, „primarele” orașului de pe „litoralul” Canalului Dunăre-Marea Neagră, suflet de artist neînțeles, s-a apucat cu sârg de peisagistică, transformând mai vechile parcuri în rezervații exotice, înțesate cu specii arboricole mediteraneene, tropicale, chinezești, palmieri, bambus, conifere italienești sau norvegiene și gazon, mult gazon, cât vezi cu ochii, de te dor ochii de verdele de pampas!

Totul pe bani, bineînțeles, pe mulți bani… Numai parcul de la Nord, inaugurat la 1 iunie 2022, care încearcă fără succes să mascheze ruinele cu aspect de clădiri lovite de cutremur ale fostului IMUM (Întreprinderea Metalurgică de Utilaje Medgidia), a costat peste 1 milion  de euro, potrivit site ului ordinea.ro, dar în realitate el a înghițit mult mai mulți bani din bugetul local… Interesant este că, în cazul acestui parc, Primăria Medgidia a urcat în SEAP anunțul privind atribuirea contractului de lucrări pe 15 iulie 2021, la trei luni după începerea execuției. Iar grupul de firme care a câștigat minunata licitație, Sigeco Tecnis SRL Constanța și Gazonul SRL din comuna Sânpetru, județul Brașov – potrivit aceleași surse, ordinea.ro, – este vechi client al primăriilor liberale.

Parcul de la IMUM (sursa, constanteanul.com)

„Această investiție face parte din proiectul Medgidia VERDE care prevede extinderea zonelor verzi ale municipiului Medgidia și are în vedere îmbunătățirea mediului urban prin reconversia funcțională a unui teren degradat și transformarea acestuia într-un parc modern, util și extrem de necesar pentru petrecerea timpului liber”, a declarat la vremea respectivă edilul Valentin Vrabie, așa cum titra constanteanul.com .

Și pentru că a venit primăvara, au început lucrările de amenajare ale altui parc. De data aceasta, în zona Intim, chiar de-o parte și de alta a capătului podului rutier de peste canal, lucrările de amenajare au debutat cu drujba; zeci de arbori înalți, cu vârste de peste 30 de ani, au fost puși la pământ pentru a face loc speciilor exotice și scumpe, la umbra cărora la vară, poate doar Vrăbiile să se adăpostească de arșița dobrogeană…

Iar drujba a continuat să se audă și să taie frenetic până în centrul orașului, pe strada Republicii, unde alți arbori semeți, cu vârste respectabile, au fost defrișați fără milă! Totul, sub oblăduirea Pădurarului-Șef, fost primar de Peștera, care confundă Medgidia de câțiva ani buni cu Peștera-Mare, după bunul plac… Nu m-ar mira ca drujba să-și continue măcelul și în bătrânul parc 1 Mai, situat pe marginea sudică a Canalului, lăsat de ani buni într-o stare de semiparagină și care adăpostește zeci de stejari dar și alte specii, cu vârsta de peste 50 de ani.

Lucrările de primăvară o dată începute, edilii s-au apucat și de alte lucrări de infrastructură, probabil rămase în urmă! Servind “administrație pe pâine”, ignorând regulile  și ordinea firească a lucrurilor, au trimis echipele firmelor contractante să schimbe conductele de apă de pe străzi, vechi de peste 50 de ani, lucru lăudabil dealtfel… Numai că, punând carul înaintea boilor, pentru a înlocui bătrânele conducte, au tăiat asfaltul proaspăt turnat vara trecută, transformând probabil pentru mult timp de acum încolo străzile, în ulițe desfundate! Asta în timp ce prin tot orașul, gropile din asfalt au răsărit ca ciupercile după ploaie, lărgindu-se de la o zi la alta și nebăgate în seamă de nimeni, nici măcar de primarul care circulă zilnic prin Medgidia la volanul mașinii de teren de serviciu… Dar poate că de-asta nici nu-l doare! Nu e mașina lui personală.

Asta e Medgidia de ceva ani, indiferent de primarul sau partidul care a condus-o, dealtfel! Poate că inspirat de colegul de partid de la Constanța, amiralul-contra, și primarul nostru și-a propus să transforme fără război, Medgidia, într-un câmp de luptă, fără copaci și umbră, cu cratere și tranșee în asfalt, pe care probabil le va acoperi cândva, doar mult așteptatul asfalt electoral…

Foto: Manuel Vlăduț, constanteanul.com

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.