Dan MIHĂESCU ■
Sindicatul Român al Jurnaliștilor și Federația FAIR-MediaSind a început demersurile pentru introducerea jurnaliștilor în categoria condițiilor de muncă speciale, solicitare iniţiată în plan comunitar de Federația Europeană a Jurnaliștilor, ceea ce le-ar putea acorda posibilitatea de a ieși la pensie cu 13 ani mai devreme, potrivit unui comunicat de presă semnat de preşedintele Cristi Godinac!
Conform sursei citate, pe 3 mai 2023, de Ziua Mondială a Presei şi Libertății de Exprimare, Sindicatul Român al Jurnaliștilor (SRJ) MediaSind a depus la Guvernul României cerea de acordare, prin lege, a statutului de lucrători esențiali jurnaliștilor și salariaţilor din mass-media iar breasla va fi informată despre stadiul demersurilor legislative purtate cu actuala coaliție guvernamentală, pe noul site al organizației lansat astăzi, 3 mai 2023, la adresa www.mediasind.ro şi pe platforma online, www.mediasindtv.ro
„Așa după cum Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ) a solicitat, în mai multe rânduri, guvernelor statelor UE să considere jurnaliștii drept lucrători esențiali, MediaSind cere Guvernului României să le acorde lucrătorilor din mass-media compensațiile adecvate pentru acest statut, inclusiv prin introducerea în noua Lege a Pensiilor sau modificarea actualei legi a unor prevederi specifice care să le recunoască condițiile speciale de muncă, ceea ce ar putea permite ieșirea cu 13 ani mai devreme la pensie.
Acum când se desfăşoară războiul din Ucraina iar fenomenul fake-news a luat o amploare îngrijorătoare, este necesar mai mult ca oricând ca munca jurnaliștilor profesioniști să fie susținută și de la nivel guvernamental prin adoptarea unor decizii urgente și eficiente. Este bine cunoscut faptul că jurnaliștii din mass-media au o muncă stresantă, care le afectează în orice moment sănătatea. Sunt multe cazuri când jurnaliști profesioniști au clacat, unii chiar recurgând la măsuri extreme. Totodată, viața acestora este pusă în pericol din cauza specificului activității sale, mulți colegi fiind amenințați, loviți sau chiar uciși. În acest sens, un raport al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor arată că jurnalismul este una dintre cele mai periculoase profesii„, se arată în comunicatul de presă.
De asemenea, liderul SRJ MediaSind, Cristi Godinac, precizează că, pe baza hotărârii Congresului Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind privind demararea demersurilor pentru introducerea unor categorii de angajați din Cultură și Mass-Media în condițiile speciale prevăzute de Legea nr.263/2010, liderii organizației au înregistrat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale Expunerea de motive și lista funcțiilor din cultură și mass-media care să beneficieze de aceste condiții.
Lista funcțiilor din mass-media propuse în categoria condițiilor de muncă speciale cuprinde majoritatea pozițiilor redacționale și tehnice și a fost întocmită în baza deciziilor Adunărilor generale ale SRJ MediaSind și ale filialelor MediaSind TVR, MediaSind Radio România, MediaSind AGERPRES și MediaSind Freelanceri ce au avut loc la începutul acestui an.
În acord cu Federația Europeană a Jurnaliștilor, unde SRJ MediaSind este afiliat prin Federația FAIR-MediaSind, se revendică pentru gazetarii români din mass-media publică și privată aceleași drepturi de care beneficiză lucrătorii din instituțiile similare din statele Uniunii Europeane. Ei trebuie să se bucure inclusiv de statutul solicitat încă din anul 2020 de FEJ prin campania „Jurnaliștii sunt lucrători esențiali!”. Și organizaţia „Reporteri Fară Frontiere” a publicat un raport în care prezintă că agresiunile asupra jurnaliștilor sunt din ce în ce mai barbare, încercarea de a descuraja jurnalismul de investigaţie sau relatările de la faţa locului fiind evidente. În România, nu există lună în care un jurnalist să nu fie agresat sau amenințat.
Iar demersurile MediaSind nu se opresc aici; tot miercuri, 3 mai 2023, având în vedere pericolul în care se află colegii din ANP AGERPRES din cauza unei măsuri dispuse de Curtea de Conturi în urma unei interpretări controversate a Legii Salarizării Unitare care ar provoca drastice diminuări salariale, SRJ MediaSind a solicitat Coaliției guvernamentale să modifice prin Ordonanță de urgență legea de organizare și funcționare a acestei importante instituții strategice de presă. Expunerea de motive și proiectul de modificare a Legii AGERPRES au fost transmise președinților PNL, PSD și UDMR, susține ca salarizarea personalului AGERPRES să fie făcută în aceleași condiții juridice ca și ale colegilor din Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, precum și alte prevederi care conferă și confirmă calitatea de serviciu public de interes național. (vezi foto)
De asemenea, având în vedere sutele de procese (majoritatea câștigate de MediaSind TVR) aflate pe rolul instanței din cauza interpretării eronate de către controlorii delegați de la Ministerul Finanțelor Publice a calității de serviciu public de interes național a SRR și SRTV, SRJ MediaSind cere coaliției urgentarea adoptării în Parlament a proiectului privind modificarea Legii SRR și SRTV aflat în dezbaterea Camerei Deputaților.
Împreună suntem mai puternici!