Acasă Gabier Ce prevesteşte dansul Cobrei Negre?

Ce prevesteşte dansul Cobrei Negre?

15794
2
Imagine cu scop ilustrativ
Imagine cu scop ilustrativ

Călin MARINESCU  ■

De câteva zile, noul nostru prim-ministru Marcel Ciolacu a reînceput să-şi exerseze dansul Cobrei Negre, pe sticla televizorului, clătinându-şi şi întorcându-şi făţăul când la stânga, când la dreapta, pentru camere nu pentru reporterii interlocutori, şi scuipând şi vreo doi stropi de venin, când e întrebat de vreo nenorocire naţională provocată de un pesedist.

În rest, trâmbiţe, bărbi şi gungureli ca din guşa porumbelului excitat: “Să terminăm cu cheltuirea iresponsabilă a banului public, să terminăm şi cu numărul mare de ordonatori de credit, adică de șefi ai unor entități de stat din cele mai diferite activități de la aparatul central la cele mai mărunte unități din domeniul culturii”.

Disperarea de reducere a deficitului bugetar a făcut Cobra Neagră să scoată la lumina unele dintre cele mai grave deficienţe ale statului, despre care presa atrage atenția de când s-a inventat democrația post-comunistă în România.

Numărul mare de salariați ai statului, cel mai mare angajator al țării, dintre care unii nu prea știu ce au de făcut, așa cum ne spune Cobra Neagră, evident proporțional numărului mare de șefi; angajări și numiri în funcții cu precădere pe criterii politice, experiența și priceperea fiind lăsate pe un plan îndepărtat.

Și uite așa, am ajuns să trăim într-o țară fără nicio lege, tineri drogați sau beți fac accidente teribile, fiul unui lider politic ignoră dispozițiile ISU și produce un adevărat cataclism și culmea o fac fără nici o teamă pentru repercursiuni, fiindcă simt aripa protectoare a părinților cu carnet de partid în buzunar.

Oare ce vină aveau cele două persoane care au decedat în momentul exploziei Stației GPL de la Crevedia unde, fără nici o aprobare a autorităților, timp de trei ani s-au desfășurat operațiuni de transfer GPL deși societatea care deținea această stație o declarase desființată?

Dar cei 54 de pompieri, polițiști și jandarmi răniți, cel puțin 10 dintre ei foarte grav, în timp ce încercau să limiteze amploarea incendiului, care după părerea primarului din Caracal, tatăl proprietarului stației, este treaba ISU să lupte cu focul şi nenorocirile?

Chiar nu a văzut nicio autoritate, timp de trei ani, că în stația închisă se desfășurau totuși activități cu cisterne încărcate cu GPL? Sau nu s-a apropiat niciun inspector de stație, fiind vorba de fiul unui lider local al PSD, partid care de vreo 30 de ani tot călăreşte România, pe deşelate?

Nu știu de ce am sentimentul că era o zona unde se desfășurau operațiuni la limita legii: nu înţeleg de ce s-ar fi trasferat GPL între cisterne? Este cunoscut că trasportul produselor petroliere este supravegheat de ANAF și nu văd un loc mai propice pentru eludarea legii decât o stație temporar desființată, aflată sub înalta protecție politică a socialiştilor români.

Toți înalții demnitari care au vizitat astăzi Crevedia, în frunte cu “Cobra Neagră”, au jurat cu mâna pe inima că vinovații vor suferi rigorile legii. Din păcate exemplul de la Colectiv pune un serios semn de întrebare asupra veridicităţii acestor declarații.

Bineînțeles, se naște întrebarea retorică de ce nu au fost respectate prevederile legale, înainte de producerea evenimentului?

Oare Cobra Neagră chiar dorește să ducă la bun sfârșit ceea ce declara, în pofida obiceiurilor împământenite de peste trei decenii printre politicienii noștri?

Ar putea să se lupte cu proprii membri de partid, cu liberalii părtaşi la putere, cu sindicatele din instituțiile de stat și nu în ultimul rând cu instituțiile de forță care, în brambureală cronică a statului, controlează în cea mai mare parte activitatea guvernanților.

Faptul că intenționează să își asume răspunderea în Parlament pentru adoptarea celor două legi ce se doresc a fi o reformă în activitatea aparatului de stat și în domeniul taxelor și impozitelor denotă slăbiciunea Cobrei Negre, faptul că nu are susținere totală în propriul partid și nici că se bazează pe solidaritatea coaliţiei de guvernare.

De câteva zile au început mișcări sindicale în rândul salariaţilor din Ministerul Finanţelor Publice și din Ministerul Muncii, aceştia cerând majorarea salariilor și îşi declară dezacordul cu măsurile prevăzute în cele două acte normarive promovate de Guvern.

De fapt măsurile propuse spre adoptare ţintesc reducerea unor cheltuieli ale statului dar greul va fi suportat tot de economia privată, fără a se atinge de multinaționale, cele care de fapt controlează o mare parte a economiei româneşti.

Deci, tirul mortierelor fiscale va fi pus tot pe intrepriderile mici și mijlocii, pe independenţi, agricultură, construcții și IT, singurele sectoare economice care vor suporta greul concepţiei socialiste despre reformarea statului capitalist multilateral dezvoltat.

Oricum, ne așteaptă vremuri grele!

2 COMENTARII

  1. Sunt convins că după ce trece iureșul, la nivelul MAI se va declanșa o anchetă, care va „stabilit” vinovații pentru cei 54 de răniți.
    Niște șmecheri cu stele vor găsi niște vinovați pritre cei care au participat și condus acțiunea de la Crevedia. Pentru că noi avem mai mulți șefi decât luptători.

  2. Este evident că cea de-a doua explozie n-ar fi trebuit să se producă. Din păcate, lipsa de pregătire profesională a comandanţilor pompierilor a condus la această tragedie. Zeci de pompieri nevinovaţi, chiar dacă n-au murit, nu vor mai fi oameni. Dar de ce să ne mirăm, amintiţi-vă de sutele de pompieri de la turnurile din New York, trimişi la moarte cu furtunurile de apă pe scări la etajul 70. Comandantul lor ar fi trebuit să ştie că incendiul din structura metalică de acolo va conduce în scurt timp la prăbuşirea turnului. Vedeţi, se întâmplă şi la case mai mari!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.