Acasă Cronica Lupu luat de val la festival!

Lupu luat de val la festival!

15535
0
Sursa: CENTRUL CULTURAL JUDEȚEAN CONSTANȚA „TEODOR T. BURADA”
Sursa: CENTRUL CULTURAL JUDEȚEAN CONSTANȚA „TEODOR T. BURADA”

 Luigi FRIGIOIU  ■

Festivaluri în valuri

Consiliul Județean Constanța (CJC) e ca o corabie în derivă condusă de un matroz matrafoxat non-stop și fără busolă. Unul câte unul, șobolanii părăsesc puntea iar “Lupu de mare” rămâne tot mai singuratec. Recent, arhitectul-șef al județului, Eduard Ferencz s-a retras strategic la Primăria Năvodari. Se pare că DNA e cu bunghiul pe haita Lupului și vom mai vedea angajați “intrați la apă”.

Dacă tot n-a fost în stare să facă nimic bun pentru județ, președintele Mihai Lupu, trage periodic câte o paranghelie să mai sifoneze bani de la buget.

Sursa: CENTRUL CULTURAL JUDEȚEAN CONSTANȚA „TEODOR T. BURADA”

Festivalurile vin în valuri, parcă CJC a rezolvat toate problemele județului și nu i-a mai rămas altceva de făcut decât să-și serbeze mărețele realizări. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului-Concurs de Interpretare a Cântecului Popular Românesc – Dan Moisescu, în organizarea CJC prin Centrul Cultural „Teodor T. Burada”, s-a desfășurat la Sala „Jean Constantin” de pe b-dul Ferdinand pe 4-5 octombrie. Tinerii concurenți din toate zonele etnofolclorice s-au întrecut în două secțiuni: interpretare instrumentală și vocală. Prestații interpretative apreciate, prezența scenică deosebită prin frumoase costume populare. În prima seară au susținut recitaluri: câștigătoarea Trofeului de anul trecut – Alexandra Bălăreanu, solista Ansamblului Brâuleţul – Elena Plătică și interpreta din Republica Moldova, Adriana Ochișanu. În ziua a doua au avut recitaluri: Mariana Ionescu-Căpitănescu, Liliana Laichici, Ovidiu Barteș, Marian Cozma.

Două Barbie

Prezentarea au realizat-o Ionuț Dulgheriu și Raluca Diaconu. Aici apare un prim semn de întrebare. Ionuț e un simpatic, OK. Dar cele două surori, Raluca Diaconu și Theo Rose, au devenit de-a dreptul sufocante. Sunt peste tot. Oare, în toată Constanța, nu se găsea o prezentatoare capabilă să-l secondeze pe Ionuț Dulgheriu?

Componența juriului: președinte Maria Tănase Marin – etnomuzicolog și producător TV, membrii: Mariana Ionescu Căpitănescu, Ileana Vieru – redactor Antena Satelor, Virgil Nițulescu – manager Muzeul Țăranului Român și Șerban Cezar Gheorghiu – șeful Ansamblul Folcloric „Brâulețul”.

Și un Ken

Acest Șerban Cezar Gheorghiu a fost un fel de mascotă a festivalului. Îmbrăcat în costum de ginerică tomnatec s-a învărtit tot timpul ca într-o căldare. Mereu în contratimp: pleca când trebuia să vină și invers, venea când toți membri juriului plecau. De fapt, lăutarul ăsta afon a dovedit, o data în plus, că e un cioflingar ținut artificial în funcție. Locul lui e, eventual, în birturile cu băutură ieftină. Să scârțâie cu vioara de la o masă la alta în speranță că vreun bețiv îi lipește cu scuipat o bancnotă de 10 lei pe frunte. Asta în cazul că nu-i face instrumentul guler

Ca să convingă toți spectatorii că e “în plus”, Șerban a luat microfonul și a început să strige “Mulțumesc tuturor!” și diverse lozinci, de ziceai că strigă darul la nuntă. Mai lipsea să-i mulțumească lui tata-socru, pușcăriașul Mitică Timofte – falimentatorul Primăriei N Bălcescu) pentru vila pe care i-a ridicat-o pe malul mării (str Petru Vulcan nr 2).

Marele Premiu al “Festivalului Dan Moisescu” a fost oferit de președintele CJC Mihai Lupu. Ca întotdeauna în astfel de prilejuri, discursul Lupului a reprezentat momentul umoristic al serii. Ușor abțiguit, cu tremolo în voce, repeta, obsedant, la fiecare frază “Noi, constănțenii, facem / noi, constănțenii, dregem etc.”. Până când un comesean din primul rând i-a strigat: “Noi, consătenii din Podul Iloaiei, coane Mișule!”. Fiindcă Mihai Lupu e jet-bejet din comuna Podul Iloaiei, județul Iași.

Sursa: CENTRUL CULTURAL JUDEȚEAN CONSTANȚA „TEODOR T. BURADA”

De asemenea, Lupu a ținut să precizeze că e un mare admirator al Romicăi Puceanu. Numai că populara solista nu cânta folclor ci era considerată regina muzicii de pahar. Probabil, refrenul preferat al preșului CJ e: “Ia mai adu o damigeană și-o bucată de pastramă / Să mă îmbăt în astă seară, c-am un foc pe inimioară!” Oricum, Lupu, regele junglei infracționale din CJ, se poate face mangă, în fiecare seară, cu sau fără muzica reginei Romica.

Marele Premiu a fost oferit solistului Dinu Andrei-Daniel venit, exact, din Buzău. Normal, buzoienii sunt peste tot. Primul ministru și bosul PSD, Marcelică Ciolacu, e din Buzău. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, e tot de acolo. Jupânul Constanței, Felix Stroe, e din Buzău. Nepoata lui, Laura Stroe, șefa Centrului Burada, la fel. Iar Marian Cozma cel mai îndrăgit solist din Constanța e de fapt, buzoian. Cum ar spune cel mai celebru fiu al zonei, regretatul nea Beny Sinulescu: “Hai Buzău, Buzău!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.