Acasă APĂRARE Ucraina: nimic nou pe frontul de est?

Ucraina: nimic nou pe frontul de est?

15119
0

Manuel VLĂDUȚ■

„Întreaga artă a războiului este bazată pe înșelătorie.” – Sun Tzu.

În Israel este război… Lumea privește cu îngrijorare cursul evenimentelor ce se desfășoară în direct sub ochii noștri, în Orientul Mijlociu. Canalele de știri din întreaga lume se întrec în analize și pronosticuri sofisticate, încercând să răspundă la întrebarea: se va extinde războiul sau va fi pace?

Războiul din Ucraina pare a fi uitat de presă și implicit, de opinia publică; întreaga atenție s-a mutat asupra conflictului provocat de teroriștii Hamas în Israel. Provocat de Hamas, susținut de Iran și aprobat evident, de Rusia…

Cine poate fi marele beneficiar al acestei magistrale mutări strategice? Cine altul decât „Imperiul Rus”? Să privim realitatea evidentă: în timp ce ochii lumii sunt ațintiți asupra tragediei din Israel și Fâșia Gaza, cealaltă tragedie din Ucraina parțial ocupată de ruși, de amploare comparabilă doar cu Al Doilea Război Mondial – se desfășoară cu aceeași intensitate ca și până acum, înghițind zilnic sute de vieți omenești de ambele părți, miza reală fiind însăși independența statului ucrainean și expansiunea vorace a Rusiei…

Distragerea atenției adversarului (în acest caz, Occidentul colectiv) este fără doar și poate, parte a strategiei militare și a artei războiului rusesc. Maeștri ai războiului de agresiune dar și ai acțiunilor asimetrice subversive, ai războiului hibrid și diversiunii, rușii au reușit prin distragerea atenției poate cea mai mare victorie de la începutul invaziei din februarie 2022 în Ucraina. Extinderea zonelor de război în lume, coalizarea statelor cu regimuri totalitare în jurul unor poli de putere ai căror lideri se vor a fi Rusia și Iran, nu poate fi decât în beneficiul direct al Moscovei și în defavoarea democrațiilor occidentale aflate în contrapartidă, împotriva sa.

Deși la prima vedere frontul din Ucraina pare să bată pasul pe loc, neînregistrându-se victorii majore de o parte sau alta, putem observa liber că timida ofensivă începută de Ucraina în luna iunie a acestui an, nu a avut rezultatul scontat, că livrările de armament modern promis de Occident sunt în întârziere, că state europene ca Ungaria, Polonia sau Slovacia nu mai susțin necondiționat cauza ucraineană și că – nu în ultimul rând – forțele rusești se întăresc continuu prin efectivele numeroase mobilizate, copleșind efectiv de multe ori trupele ucrainene, care se pare că au trecut la defensivă…

Potrivit unor surse ce aparțin structurilor de informații occidentale, Rusia are în acest moment în Ucraina peste 400.000 de soldați, ceea ce îi permite să desfășoare simultan operațiuni de amploare pe segmente multiple ale frontului ce măsoară peste 1000 de kilometri. Astfel, trupele ruse au reușit să câștige teren în proximitatea orașelor Bahmut și Avdiivka, a anunțat canalul ucrainean Telegram “DeepState”. Conform acestui canal, se estimează că „Dacă inamicul continuă să înainteze în această direcție, va crea probleme pentru prima linie defensivă ucraineană în această secțiune a frontului.”

Ceea ce la prima vedere pare doar o mică victorie a Moscovei, poate avea consecințe nebănuite în viitorul apropiat. Scopul Moscovei de a cuceri porțiuni întregi din Ucraina și a-și recâștiga influența în Europa de Est nu va fi abandonat niciodată. Segmentarea efortului de război, economic și financiar al Statelor Unite al Americii și al națiunilor europene și direcționarea ajutorului substanțial spre două sau chiar mai multe zone de război simultan, nu poate fi decât în favoarea agresorului rus; slăbirea și chiar prăbușirea frontului ucrainean în fața ofensivei rusești ar avea consecințe dezastruoase pentru Europa, care va fi pusă în situația de a accepta necondiționat pretențiile Moscovei.

Situația internațională creată nu poate fi deloc în favoarea coaliției NATO și a Americii, cu o Turcie poziționată explicit de partea palestinienilor, cu declarația șocantă a președintelui Erdogan că „Hamas este un grup de eliberare” sau cea secretarului general ONU Antonio Gueterres, care afirmă că „atacurile Hamas nu au venit din senin. Poporul palestinian a fost supus unei ocupații sufocante timp de 56 de ani”. Nici răspunsul tăios al Israelului la afirmația lui Gueterres nu este de bun augur, în condițiile în care oficialii israelieni cer nici mai mult nici mai puțin demisia acestuia, iar în capitalele europene mișcările pro-palestiniene ale migranților islamiști iau amploare, părând că nimeni nu-și mai amintește de masacrele sălbatice comise de teroriștii Hamas în Israel.

Tot acest concurs de împrejurări creat se pare, special pentru a crea război și haos în Orientul Mijlociu, va avea ca principal câștigător, Rusia lui Putin. Iar rezultatele deja nu întârzie să apară. Vor da dovadă Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, de suficient tact și diplomație pentru a limita extinderea războiului în zonă? Va mai avea Ucraina suficientă susținere din partea Occidentului pentru a rezista în fața colosului rusesc? Cine va fi următorul actor angrenat în  jocul războiului?

Cine va suporta consecințele războiului pornit în Europa și la porțile Orientului?

Foto: Agerpres, Hotnews.ro, Playtech.ro, media.npr.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.