Dan MIHĂESCU ■
Istoria Dosarului Minerva, a instrumentării cazului și desfășurarea procesului judiciar în instanțe ar trebui să fie studiată în cadrul unui curs de etică în facultățile de Drept din România.
Pornind de la „generosul” cadru general statuat în Codul Penal comunist de articolul Articolul 248 ce definește Abuzul în serviciu contra intereselor obşteşti drept: „Fapta funcţionarului care în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o tulburare însemnată bunului mers al unei organizaţii sau o pagubă avutului obştesc, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Fapta prevăzută în alin. 1, dacă a avut ca urmare o perturbare deosebit de gravă a activităţii unei organizaţii ori a produs o pagubă importantă economiei naţionale, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani, interzicerea unor drepturi şi confiscarea parţială a averii”, membrilor consiliului director, ai consiliului de administrație și Adunării Generale a Acționarilor de la CNM Petromin S. A, li s-a hotărât un prejudiciu de 105, 5 milioane USD printr-o expertiză judiciară aprobată de poliția economică din Constanța și însușită ca atare de instanța supremă, în final…și ani de pușcărie.
De fapt, întreaga mascaradă judiciară viza să creeze un cadru de presiune psihologică asupra celor anchetați cărora li se sugera, cu diverse ocazii, că în fapt ar fi trebuit să fie tras la răspundere Traian Băsescu și nu ei. Ținta fusese de la început Traian Băsescu care se afla pe o traiectorie ascendentă în politica românească, avea carismă și se bucura de entuziasmul popular amenințând pozițiile acaparate pe eșicherul politic de Partidului Social Democrat (PSD) și prim-ministrul Adrian Năstase.
Dar despre toate astea și despre cum a fost dresat procesul și erorile judiciare deliberate, ascultați mărturisirile lui Călin Marinescu.
Din aceași serie:
Episodul 1 / Încep dezvăluiri devastatoare pentru mafia de stat