Luigi FRIGIOIU ■
Iată că în sport pot fi și meciuri triste sau victorii uneori umbrite de evenimente nefaste. Așa a fost partida de volei masculin, disputată sâmbătă, 20 ianuarie, la Sala sporturilor din Constanța, între gazdele de la CSM și Știința Baia Mare. Cu câteva zile în urmă, voleiul de pe litoral suferise două mari pierderi.
Ne-a părăsit nedrept de repede, la doar 27 de ani, tânărul fost jucător și antrenor la CSM Constanța, Paul Cămui. Întreaga familie a sportului constănțean, și nu numai, a fost alături de părinții, Cristian și Irina Cămui. Ambii au adus glorie sportivă Constanței. Fotbalistul Cristian Cămui – mulți ani, fundașul stânga al Farului – coordonează, acum, echipele de juniori în cadrul Academiei Hagi. La rândul ei, Irina Cămui a fost o extremă de valoare la Hidrotehnica, în perioada când handbalul feminin constănțean se afla în top.
Tot acum, a trecut în eternitate unul din cei mai mari voleibaliști români, Mircea Tutovan. Deși a avut o carieră strălucitoare, a murit, la 71 de ani, sărac și uitat, într-un sat de lângă Zalău. După cum se poate vedea în poză, Mircea Tutovan a fost decar (nr 10) la Dinamo și în echipa României. Cu Dinamo cucerise 10 titluri de campion național, Cupa Cupelor (1979) și Liga Campionilor (1981). Adică, tot ce se putea câștiga. În echipa națională a jucat peste 300 meciuri. Avea două medalii de bronz la Campionatele Europene (1971 și 1977). A fost nominalizat în echipa Europei. A inventat serviciul “de sus” fiind supranumit „Tunarul Europei”.
Constănțenii, mai vechi, l-au putut admira pe Mircea Tutovan la Trofeul Tomis, celebra competiție internațională de volei, desfășurată, în anii 70, în Sala Sporturilor. Tutovan era liderul Naționalei României și de câte ori urma să servească, ca din tun, o sală arhiplină scanda: “Bum-Bum-Bum!”.
Pentru cei doi dispăruți, înaintea meciului CSM Constanța-Știința Baia Mare, s-a ținut un solemn moment de reculegere. Iar în holul de la intrare, s-a amenajat o zonă cu portretul îndoliat a lui Paul Cămui unde spectatorii aprindeau candele.
Meciul s-a disputat sub semnul echilibrului. În toate cele trei seturi, s-a mers cap la cap dar, de fiecare dată, echipa noastră s-a dovedit mai inspirată pe final. Deci: CSM Constanța-Știința Baia Mare 3-0 (26-24, 25-21, 28-26). Pentru Constanța au evoluat: Dinculescu, Druță, St Jean, Arquez, Asmarandei, Vidoni, Gavriz și Badea. O mențiune și pentru cuplul de antrenori Cristian Imhoff-Răzvan Parpală care a gestionat pozitiv finalurile de set, jucate pe „muchie de cuțit”. După acest succes, CSM Constanța se află la mijlocul Diviziei A și va juca în play-off, ferită de grijile retrogradării.
Toți cei prezenți am plecat de la Sală cu sentimente contradictorii. Un ochi râdea cu bucuria victoriei, celălalt lăcrima; mai ales când am trecut pe lângă altarul improvizat în amintirea lui Paul Cămui.