Acasă Eveniment Trecând purgatoriul binar, de la întuneric la lumină

Trecând purgatoriul binar, de la întuneric la lumină

7952
0
Radu Vasile la Potcovăria lu Dan/Foto: Alexandru Badea
Radu Vasile la Potcovăria lu Dan/Foto: Alexandru Badea

Dan MIHĂESCU ■

După știința mea, a lui Google și Bing, cu judicioasa consultare a lui ChatGpt4-Copilot și suma informațiilor trecută cerebral prin judicioasa mea analiză am stabilit că doctorul în informatică constănțean Radu Vasile este primul nevăzător total din lume cu carieră universitară la Alma Mater ce l-a consacrat.

Ca Radu Vasile mai sunt doar doi oameni de știință în lume: Joo Young Seo, asistent universitar la Universitatea Illinois Urbana–Champaign, asemeni constănțeanului nostru de la Universitatea Ovidius și dr. Daniel Hajas, cercetător la University College London și manager de inovație la Global Disability Innovation Hub, însă în toate cele trei cazuri vârsta și vremea când s-au petrecut evenimentele, fac diferența la aprecierea performanței personale realizate în surmontarea deficienței de vedere.

Coreanul Seo a adus contribuții semnificative în domeniul ciberneticii fiind primul instructor orb care a obținut certificarea pentru „tidyverse”, un pachet popular pentru manipularea și vizualizarea datelor în limbajul de programare R. Astfel, în loc să vizualizeze datele prin diagrame și grafice, ca majoritatea utilizatorilor, el folosește atingerea, sunetul și vorbirea fiind membru al unei comunități științifice care lucrează pentru a face știința mai accesibilă persoanelor cu vedere limitată.

Daniel Hajas depune eforturi pentru crearea soluțiilor prietenoase pentru citirea ecranului și de vizualizare a datelor. Astfel a creat prototipuri pentru mai multe structuri de vizualizare care oferă descrieri de text la diferite niveluri de detaliu, permițând unui utilizator de cititor de ecran să detalieze de la date de nivel înalt la informații mai detaliate folosind doar câteva apăsări de taste.

Radu Vasile, acum în vârstă de 41 de ani s-a născut cu o afecțiune congenitală care l-a lăsat complet nevăzător până la vârsta de doi ani. Sud-coreeanul Joo Young Seo, rezident în SUA, și-a pierdut vederea la zece ani din cauza glaucomului în vreme ce Daniel Hajas, născut în Ungaria, rezident timp de opt ani în Croația și emigrat în Anglia în 2013, a devenit orb la 16 ani din cauza desprinderii de retină. Cu toate acestea, a absolvit Universitatea Sussex ca fizician și a obținut un doctorat în Informatică la aceeași instituție.

Radu Vasile, s-a născut și a trăit la Constanța până la vârsta de 7 ani, apoi a trebuit să cunoască viața de internat la Buzău unde funcționa singura școală și liceu din România, pentru persoane nevăzătoare. La Buzău întâmplarea i-a scos în cale și primul computer, la un concurs școlar.

A fost dragoste la prima vedere ●

Radu Vasile crede că hazardul, care l-a lăsat fără vedere i-a prilejuit și întâlnirea fatidică cu primul computer, la Buzău.

După absolvirea liceului de nevăzători din Buzău, în anul 2002 a fot admis în urma unui concurs scris, tip grilă, la Facultatea de Matematică-Informatică a Universității Ovidius din Constanța cu media 9,44. După patru ani, la termen, Radu Vasile îmbracă pelerina și toca de absolvent obținând media 9,42. Reușește să se înscrie la concursul de admitere la cursurile de Master de la ASE București, în urma unei ample dispute juridice căci i se refuza dreptul acesta pe motive de handicap fizic. În paralele se înscrie la un alt master la Academia Română și se angajează cu normă întreagă la o firmă de informatică din București, pentru a se întreține în timpul studiilor.

Despre viața de student masterand la București, postul de consilier la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, doctoratul în științe, experiența de producător de softuri, aplicații și site-uri comerciale pe piața liber concurențială, angajator și investitor în propria-ai firmă Best Solution Development SRL, culminând cu angajarea ca asistent de cercetare la Universitatea Ovidius din Constanța, ne povestește chiar Radu Vasile, în cadrul interviului acordat pentru Potcovăria lui Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.