Acasă FOILETON Dervișul rotitor spaima CERONAV

Dervișul rotitor spaima CERONAV

10683
1
Prelucrare foto cu rol sugestiv
Prelucrare foto cu rol sugestiv

Dan MIHĂESCU  ■

Se pare că pe la 1555, celebrul astrolog Nostradanus a făcut o profeție despre vitregiile ce-i vor lovi pe marinarii români care, rămași fără vapoare, aveau să-și piardă și valabilitatea certificărilor profesionale în anii Holerei Galbene și Febrei Roșii. Cică în catrenul 69, Nostradanus vorbește de marele dezastru ce-i va lovi pe oamenii apelor din România până la finalul anului 2024, când un Derviș Rotitor va încerca să facă să dispară Mașina de Bani.

Dar experții în tălmăciri de la gura portului, care au apucat să jure la bordul navei că: “Nu se leapădă niciodată de nobila și greaua meserie de marinar, își respectă colegii și îi ajută, atât pe cei de pe nava lor, cât și pe toți semenii de pe alte nave, indiferent de pavilionul sub care cutreieră mările; nu fură și nu mint, vor fi muți la cele văzute și auzite pe navă, pe mare sau în porturi, toate or să rămână veșnic o taină știută numai de marinari și că nu va râvni la bunul altuia, chiar dacă acesta nu-i e prieten”, zic că Mașina de Bani din catrenul 69 ar fi de fapt CERONAV și Dervișul Rotitor, pesemne, este treiaru’ Ionuț Rusu zis și balerinu’, patronul fondator al agenției Stargate Crewing SRL.

Păi cum așa? Fugi că n-are treabă, zic și eu când aud povestea, urcând pasarela de la Poarta 2. Și, atât mi-a trebuit, că se și potopesc peste mine câțiva să-mi deseneze prin aer schema care cică s-a însăilat la Autoritatea Navală Română (ANR), la Poarta 1. “Din ce am aflat noi, este o mișcare cu termen lung de execuție.  Prima dată mută Mașina de Bani (CERONAV) la ANR, ca serviciu. Apoi o să-i găsească nod în papură ca să externalizeze serviciul de formare profesională poate sub formă de privatizare, poate de management privat, nu se știe. Cică Ionuț Rusu care are o agenție de crewing vede planul fezabil, ca liberal, iar mai tânărul și neexperimentatul Cosmin Laurențiu Dumitrache, directorul ANR, ține isonul. Ar fi pus botul la vrăjeală și o anume Mariana Ioniță, secretar general la Ministerul Transporturilor și niște secretari de stat, precum Bogdan Mândrescu”, îmi turuie toți ageamii cu care m-am băgat în seamă pe subiect, astfel că fug și mă fofilez de la comentariile lor cum știu mai bine, căci lucruri din astea periculoase este bine nici să nu le auzi.

Interpretat însă „mot à mot”, ermeticul catren 69 al lui Nostradanus este clar că a provocat rumoare printre cei 50.000 de marinari români, ce nu vor putea să muncească fără să aibă actualizate cursurile profesionale ce expiră la termen. Asta, dacă s-ar întâmpla o astfel de grozăvie care eu nu cred că are șanse. Este vorba despre vreo 300 de cursuri distincte pe care le organizează CERONAV de peste 50 de ani, pentru marinari și orice intruziune în modul de organizare juridică al acesteia implică recertificări, atestări și autorizări internaționale ale instituției formatoare. Deci nu, nu cred.

Și pe urmă ce-i și cu nebunia aia, cu Dervișul Rotitor aka Ionuț Rusu? De ce i-ar trebui așa ceva viceprimarului constănțean? De ce să se lege la cap când el are ditamai afacerea pe domeniu? Adică de ce să mai vâneze încă 23.000.000 de lei anual din cursurile CERONAV, când el are cașcavalul asigurat din plasarea forței de muncă la bordul navelor? Nu, eu nu cred așa ceva. Sunt speculații nefondate. Ce, asta-i Mașină de Bani? Vax Albina! Și pe urmă, CERONAV are 165 de angajați, iar salariile lor consumă 78% din veniturile anuale. Ce faci cu ăștia? Le scazi salariile, îi concediezi? Mai e și valoarea activelor patrimoniale de vreo 278.000.000 lei. Ce faci cu ele, le cumperi, le închiriezi? Nu, nu și nu. Ionuț Rusu e băiat deștept, nu și-ar lega el așa o o piatră de moară la picior. Păi, dați-vă seama că dacă avea chef de hâială, de stat la program, rămânea la afacerea lui, nu își lua loc de consilier local ca să o tragă pe dreapta ca viceprimarul Constanței.

Ce javre, ce clănțăi, ce lume mizerabilă…Așa ceva! Nu vreau să mai aud, că mi se face rău, îmi crește tensiunea și sunt nevricos din fire.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.