Dan MIHĂESCU ■
Marți 27 februarie, la doar cinci zile de la instalarea pe post, noul procuror șef al Serviciului Teritorial (ST) al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Constanța, Mihai Stanciu, s-a confruntat cu cel mai greu caz din activitatea sa profesională în fruntea unei unități de parchet, sepuku în masă a cinci dintre cei șapte procurori cu care este încadrat.
Sacrificiul ritualic, a fost consemnat în cazul magistraților: Andrei Bodean, fost șef ST Constanța căruia procurorul-șef al Structurii Centrale (SC) DNA, Marius Voineag, nu i-a mai prelungit delegarea pe post, Vasile Abagiu, Ciprian Bodu, Constantin Conortos, Dan Haralambie și Sorin Constantinescu (șef al ST Constanța înaintea lui Andrei Bodean) care și-a scris direct cererea de pensionare, ca s-o încheie definitiv cu sistemul “ticăloșit”.
Gestul, de înaltă onoare vine după ce aceiași echipă de procurori a contestat pe linie profesională și ierarhic superioară numirea în funcție a noului șef, Mihai Stanciu, considerat a fi din afara „castei”, el funcționând până atunci ca prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.
Cei cinci procurori care s-au considerat lezați în amorul propriu au solicitat CSM încetare a activității în cadrul ST Constanța DNA, de pe data de 07 mai a. c și implicit transferarea la altă unitate de parchet conform gradului profesional dobândit.
Serviciul Teritorial Constanța a fost condus de Andrei Bodean de la 1 octombrie 2018 cu delegare, până la 28 ianuarie 2020. Apoi, între 29 ianuarie 2020 și 21 februarie 2023 a fost numit prin concurs, iar în ultimul an tot cu delegare. După încetarea delegării sale pe funcție, șeful DNA, Marius Voineag, a declarat despre Bodea, într-o emisiune de știri: “Mi s-a părut normal să facem o analiză. Am verificat niște cifre la Constanța, în urma unui control. Acolo există dorință, dar e neputință. Şi când ai cinci spre șase ani în funcţie în acelaşi loc, este clar că nu te poţi titulariza pentru că depăşeşti limitele mandatului, te duci peste durata de șase ani pe care legea ţi-o cere imperativ la momentul actual. Deci practic ar fi trebuit să stau tot într-o situaţie de tranzit, cu actualul şef de la Constanţa. Rezultatele pe care le avem la nivel calificativ…avem 10 achitări în dreptul șefului DNA Constanța și șase restituiri…Eu n-am avut o rea intenție”.
La rândul lor, procurorii constănțeni, confruntați cu un asemenea rezultat devastator într-o analiză preț/calitate făcută de noul șef de la București, indică îndreptățiți un posibil transfer de responsabilitate ce poate valora cât o culpă profesională, către Pretoriul ce avea în sarcină să Judece, cel puțin cu celeritate, și să împartă Dreptatea în spiritul și litera legii. Dar statuia aceea cu balanța și cu sabia, după cum știți este legată la ochi și codurile de legi n-au prea fost scrise în Alfabetul Braille, până acum.
Referindu-ne la justiția românească, situația nu este fără precedent, un alt caz de orgolii profesionale fiind consemnat anterior și la DNA Bacău.
- P. S. S-a mai întâmplat însă ceva similar în anul 1969 dar nu în justiție ci în presa culturală din Constanța iar răsunetul internațional a fost fără precedent pentru ceva ce se petrecuse dincolo de Cortina de Fier. Pentru că editorul revistei de cultură TOMIS, Comitetul Județean PCR Constanța, îl destituise pe redactorul-șef, George Mihăescu, după ce-l judecase și sancționase politic cu vot de blam cu avertisment sub învinuirea de deviaționism ideologic, abandonarea vigilenței în lupta de clasă, atitudine mic-burgheză și simpatie legionare, pentru că începuse să publice colaborări ale lui Emil Palade, Mircea Eliade, Horia Agarici, Ștefan Augustin Doinaș și alții asemenea, care îndeobște trăiau în afara țării. Urmare a decizii PCR de concediere a redactorului- șef care înființase revista și iminenta reorientare a politicii editoriale, întregul colectiv redacțional și-a scris demisia și cineva a făcut public gestul de frondă la Radio Europa Liberă. Printre frumoșii nebuni – marii demisionari de atunci, care nu au mai revenit niciodată în presa românească citez, aleatoriu: Ana Barbu, Octavian Georgescu, Enache Puiu, Eugen Lumezianu, Alexandru Protopopescu, Emil Zălog, Nicolae Fătu, Eugen Vasiliu – el arătându-se dispus să-și depună carnetul de membru PCR într-un gest suprem de solidaritate, etc.