Acasă Alegeri 2024 Liberalul Gheorghe Chirciu vrea să nu rămână lucrurile neterminale la Oltina

Liberalul Gheorghe Chirciu vrea să nu rămână lucrurile neterminale la Oltina

5642
0
Foto: Alexandru BADEA
Foto: Alexandru BADEA

Dan MIHĂESCU ■

  • Candidatul PNL care se pregătește să-și reia funcția primar al comunei Oltina, din județul Constanța, Gheorghe Chirciu, zice că numele neamului său  l-a găsit consemnat în documentele primăriei de pe la 1800 când probabil că s-a statornicit acolo un străbunic mocan care a trecut Dunărea cu oile.

Sunteți bogat?

“Nu mă plâng. Banii îi am din muncă. Eu, înainte de 1989, am fost brigadier silvic și banii am început să-i fac cu animalele și cu albinele. Scoteam câte 2 tone de miere pe an, pe vremea aia. În pădure mai puteam să creștem o oaie, o vacă, n-am făcut niciodată abuzuri nu am distrus vegetația, ba eu cât am lucrat în silvicultură, 26 de ani am împădurit 800 de hectare de terenuri degradate.

După Revoluție m-am luat de agricultură și prin 2003 cred, am renunțat la silvicultură și m-am dedicat agriculturii.

Am fost primul particular din sat După Revoluție mi-am luat înapoi pământul moștenit și am început cu 35 de hectare. În 1991 mi-am luat primul tractor, de la fabrica din Brașov, un 650. Apoi în fiecare  an îmi făceam câte un tractor în garaj, din piese vechi achiziționate de pe piață, și alea îmi făceam treaba, că începuseră între timp să vină și alți oameni alături de mine și acum am ajuns să lucrez 1700 de hectare.

Am și animale, în jur de 120 de capete de vaci, din care mulgătoare 40 și 200 de oi.

Am 22 de angajați și sunt cel mai mare contribuabil la bugetul local al comunei Oltina, prin societatea mea agricolă.

Noi, ai lui Chirciu, și pe vremea lui Ceaușescu am fost particulari. Tata nu a intrat în CAP. I-au lăsat doar 4 hectare pe care le-a muncit singur”.


Puteți afla mai multe chiar de pe acest link: https://youtu.be/OXlrJP-lfeM

Și de ce ar avea nevoie Gheorghe Chirciu, la 66 de ani ai săi, să-și ia pe cap și problemele edilitare și administrativ-gospodărești ale comunei Oltina, când el are de trudit ogorul?

“Aseară am avut o întâlnire cu colegii leberali pe teme de campanie și alegeri și, printre altele Florin Mitroi, viitorul președinte al Consiliului Județean Constanța, ne-a zis: “Măi fraților voi m-ați vrut să candidez pe funcție ca să facem treabă, nu eu m-am cerut…Atunci hai mă să facem treabă, că eu pot să mă duc acasă, că n-am nevoie de nimic, am ce-mi trebuie, da dacă tot ne-ncurcăm cu politica, haideți măi să facem treabă, cu toții. Să câștigăm CJ cu cel puțin 50%, plus”. Ei aceiași treabă și la mine, mie-mi place să fac câte ceva tot timpul. Eu am o satisfacție să văd lucrurile bune ieșite din mâna mea”.

Ce ar fi de făcut în Oltina? Ce-a rămas neterminat?

“Sunt multe de făcut. În primul rând proiectul canalizării menajere pe care-l începusem acum trei ani și ceva, cum l-am lăsat atunci, așa este și acum. Cea care a venit să-mi țină locul la primărie a dat vina că n-are bani să-l termine dar cum să zici că n-ai bani când tu ai început un alt proiect de extindere a celui nefinalizat?

Oltina, a fost pe locul secund, după Mihail Kogălniceanu, ca număr de proiecte depuse pe fonduri europene, în rândul comunelor din județul Constanța.  Aveam canalizarea menajeră, grădinița și școală de reabilitat, dotări cămine culturale plus un proiect de reabilitare a căminului cultural din satul Răzoare, pe care doamna primar l-a reziliat însă motivând că n-are bani. Eu i-am explicat că banii se aduc pe proiecte, dar ea n-a priceput. Am făcut un centru social de zi pentru persoane în vârstă și în dificultate cu cabinet de kinetoterapie, cu cantină pentru 30 de persoane.

Sursa PNL

Proiectul pentru canalizare menajeră l-am lansat în 2008 și nici acum nu este finalizat. Este finanțat pe fonduri europene dar în ultimii trei ani și ceva nu s-a lucrat de loc la el. Sunt invocate motive puerile, că nu a primit un aviz de la mediu.

Eu am dotat comuna Oltina cu o mașină de pompieri și am făcut centru pentru situații de urgență. Mașina de pompieri ajungea la noi, la incendiu, într-o oră și jumătatea, de la Cernavodă.

Asigurarea apei potabile pentru gospodării și locuințe a fost prima mea grijă când am ajuns primar în 2008. Sistemul și rețeua era de pe vreme CAP-uui și avariile erau frecvente și la rețea și la pompe și de aceea în primul an de mandat am refăcut cu fonduri proprii sistemul de distribuție și am înființat Serviciul Public de Alimentare cu Apă Oltina. În satul Răzoare, rebilitrea sistemului de alimentare cu apă l-am făcut cu fonduri guvernamentale.

Eu, dacă revin la Primărie, principalul meu proiect constă în asfaltarea străzilor și ulițelor din comună și totodată realizarea unui sistem de captare a apei pluviale, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării și un parc cu zonă de agrement. Suntem singura comună din zonă care am rămas cu străzile neasfaltate”.

Pentru mai multe informații accesați linkul: https://youtu.be/OXlrJP-lfeM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.