Acasă Alegeri 2024 Gârliciu, acolo unde primărița se luptă să recupereze 24 de ani pierduți...

Gârliciu, acolo unde primărița se luptă să recupereze 24 de ani pierduți din existența comunei

6684
0
Foto Alexandru BADEA
Foto Alexandru BADEA

Dan MIHĂESCU

De 46 de ani de când fac jurnalism nu am întâlnit o situație mai jalnică și o stare de decrepitudine mai mare decât cea în care și-a adus comunitatea un primar, cărora consătenii i-au acordat timp de 24 de ani, consecutiv, încrederea lor.

Vorbesc despre Constantin Cimpoiașu primarul comunei Gârliciu, din județul Constanța, membru PSD cu 6 mandate, care a spoliat tot ce se putea din banii publici ce i-au fost acordați comunei prin proiecte guvernamentale sau din bugetul local, fără să-i pese și fără să lase ceva funcțional, în urma lui. Pe seamă că din aceste motive la un moment dat și locuitorii comunei au zis destul și i-au luat cașcavalul, însărcinând-o cu responsabilitatea celor 1.550 de consăteni pe învățătoarea satului, Anica Tufă.

Despre astfel de lucruri și stări am vrut să vorbesc cu Anica Tufă, candidata PNL la un nou mandat de primar în Gârliciu, și chiar despre cei 300.000 de euro, banii din care ar fi trebuit pavate trotuarele drumurilor de pământ ale satului, dați în 2017 de repetentul primar Cimpoiașu firmei Hercinic SRL, a faimosului Preot Mădălin Iscru, fost consilier în Ministerul Dezvoltării. Dar, cu mult tact și modestie, interlocutoarea a replicat că nu dorește polemici iar de acum înainte doar procurorii ar mai putea zice câte ceva, probabil, când le va fi confortabil să abordeze subiectul.    

Pentru mai multe lucruri spuse și nespuse despre traiul sătenilor din Gârliciu, accesați linkul atșat în continuare: https://youtu.be/yzU7a7DkHnQ

Am întrebat-o, acum la sfârșitul primului mandat, cât de grea este eșarfa tricoloră de primar?

„Administrația nu e cum o vezi din afară. Am venit plină de speranță în funcția de primar, că rup munții în două,  n-a fost chiar așa dar am destule rezultate, totuși. Am reușit să pun în execuție un proiect de reabilitare și modernizare drumuri. L-am început deja, pentru 4,3 km. Sunt nouă străzi impracticabile până acum, pe care le scoatem din noroi și le îmbrăcăm direct în asfalt. Poate părea de domeniul științifico-fantastic dar la noi când s-a făcut cadastrarea satelitul a confundat drumurile de pământ cu niște văi și astfel străzile noastre, ne scoase din glod au fost intabulate drept ape curgătoare.

Este în executare proiectul de renovare integrată a căminului cultural și eficientizare termică, a fost finalizată rețeaua de supraveghere video cu dispecerat, suntem în stadiul de licitare pentru dotarea cu mobilier școlar și echipamente a școlii gimnaziale. Școala este frecventată de 157 de elevi care beneficiază de Programul Guvernamental „Masă sănătoasă”. La începutul mandatului, în 2021, am reabilitat și grădinița, cu bani din bugetul local, vreo 110.000 de lei. Toalete, apă caldă, parchet și uși noi. Derulăm proiectul CAV, pe fonduri europene, pentru generalizarea colectării selective cu aport voluntar a deșeurilor reciclabile provenite din gunoiul menajer.

Rețeaua publică de aducțiune și distribuție a apei potabile are mari probleme, conducta este de proastă calitate, subdimensionată, și cedează frecvent sub presiune. Pentru viitorul mandat îmi propun să înlocuiesc întreaga conductă și să măresc aportul debitului de apă. Apa este problema care ne arde cel mai tare și de asemenea, drumurile din pământ, nepietruite, neasfaltate”, mi-a răspuns pe nerăsuflate.

Are comuna stație de epurare?

„Da, nouă, dar nefuncțională. Proiectul, finanțat de la bugetul de stat, a fost finalizat în 2019 dar până acum u a fost făcută recepția pentru că a fost construită fără autorizație. Avem mari probleme. Avem și rețeaua de canalizare din primăvara anului 2020, dar tot nepusă în funcțiune pentru că au rezultat încurcături cu constructorul, diferențe între situația de plăți și stadiul de finalizare iar dirigintele de șantier și-a dat demisia. Constructorul mai reclamă o plată suplimentară de peste 700. 000 de lei iar noi nu avem bani să achităm. Ca să vedem dacă plata se justifică ar trebui să facem o expertiză tehnică care ne mai costă vreo 550.000 de lei, alți bani pe care nu-i putem asigura de la bugetul local. Întregul proiect era estimat la peste 9 milioane de lei, inițial.

Într-un nou mandat îmi doresc să continui asfaltarea, după finalizarea actualului proiect ar mai rămâne vreo 12 km de drumuri de scos din noroaie. Am primit de la Consiliul Județean 450.00o de lei pentru pietruire, până începem asfaltarea, ca să le creez oamenilor posibilitatea să iasă din gospodării. Vreau să reabilitez termic școala. De 20 de ani nu avem un mijloc de transport în comun care să facă curse între Gîrliciu și Hârșova. Nu au cu ce să meargă oamenii la spital, la notar, la judecătorie, la liceu”, și-a mărturisit ofurile și năzunțele, primarul liberal al comunei Gârliciu, din județul Constanța, Anica Tufă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.