Dan MIHĂESCU ■
Ciclul evenimente dedicate Zilelor Constanței, programate a se desfășura în perioada 17 – 21 mai a început vineri, în prima zi, programul incluzând inaugurări de expoziții, ateliere pentru copii, o paradă stradală și concerte.
Dimineața, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” va vernisa expoziția
Și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și-a deschis larg și gratuit porțile expozițiilor de bază și temporare, iar între orele 11.00 și 14.00 a avut loc evenimentul cultural „Mvsevm CVL – 145 de ani de activitate muzeală la Constanța“.

Obiectele de patrimoniu găzduite de Muzeul de Artă Populară Constanța pot fi admirate și descoperite pe tot parcursul zilei în mod gratuit, iar de la ora 10.00, vor fi organizate ateliere de pedagogie muzeală, în cadrul cărora se vor picta icoane pe sticlă cu tema „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Iar la Muzeul de Artă Constanța va fi organizat atelierul de artă muzeală „Descoperă Constanța prin Artă și Cultură“.
De la ora prânzului și până aproape de miezul nopții, pe bulevardul Tomis, între Miga și Lupoaică, este organizat un eveniment de gastronomie stradală, la care participă 29 de Food Trucks, și vor avea loc mai multe activități pentru copii. Astfel, între 12.00 și 20.00, cei mici vor descoperi, iar cei mari vor retrăi jocurile copilăriei, de la 14.00 la 16.00 micuții vor face cunoștință cu mascotele Minnie și Mickey, iar de la 18.00 la 20.00 Tom & Jerry vor anima bulevardul. De la ora 16.00 sunt programate ateliere Usborne Montessori pentru copii – Art & Storytelling at the Farm. Pe tot parcursul zilei, atmosfera va fi întreținută de DJ KuKy.
Ateliere dedicate copiilor și momente teatrale de reconstituire documentar-istorică vor fi organizate în fiecare zi și în cartierele Constanței, iar vineri, de la ora 17.00, în parcul din Poarta 6, CSM va organiza activități sportive.
În același timp, pe Faleza Cazinoului din Constanța, se va desfășura parada stradală „Carul lui Thespis”, organizată cu sprijinul Facultății de Arte din cadrul Universității Ovidius Constanța.

Va fi un spectacol ce propune o călătorie dus-întors între anul 534 î.e.n și zilele noastre, cu versuri, măști, marionete și costume fabuloase, imaginate de scenografa Elena Cozlovshi, totul pe muzica propusă de Răzvan Diaconu.
Vineri, evenimentele se vor încheia cu un spectacol organizat în Piața Ovidiu, unde vor susține recitaluri Anișoara & Iuliana Beregoi, Jean Gavril și The Motans.
Muzeul de Artă Populară Constanța organizează, în perioada 17 – 21 mai, „Zilele Constanței”, amplu eveniment cuprinzând o serie de activități: Târg de Meșteri Populari, ateliere de pedagogie muzeală și programe educative, o lansare de carte și un concert liric. De asemenea, publicul poate vizita gratuit expozițiile permanentă și temporară.
Vineri, 17 mai, de la orele 10.00 și 12.30, sunt programate ateliere de pedagogie muzeală constând în pictură pe sticlă având ca sursă de inspirație o icoană cu tema „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, patronii spirituali ai orașului Constanța.
În perioada 18 – 21 mai, între orele 10.00-18.00, pe platoul din fața muzeului va avea loc un Târg de Meșteri Populari, la care vor participa artizani din Dobrogea.
Sâmbătă, 18 mai, de la ora 15.00, este programată lansarea de carte din seria „Spiritualitate tătară”, volumul V, „Bucătăria tradițională tătară” avându-l ca autor pe prof. univ. dr. Ibram Nuredin.
Duminică, 19 mai, de la ora 15.00, va avea loc concertul liric „Reverance. Medalion Mozart”, susținut de studenții Facultății de Arte, Universitatea „Ovidius” Constanța, specializarea Interpretare Muzicală – Canto, clasa prof. univ. dr. Florența Marinescu. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Sâmbătă și duminică, ultima intrare pentru publicul care dorește să viziteze muzeul se va face la ora 14.30. În celelalte zile, programul de vizitare este 09.00-17.00, iar ultima intrare se va face de la ora 16.30.
Luni, 20 mai, de la orele 10.00 și 12.30, este programată o activitate interactivă adresată elevilor de gimnaziu, „Lecția la muzeu”.
Informații despre condițiile de participare la atelierele de pedagogie muzeală și la „Lecția de muzeu” se pot obține la numărul de telefon 0241 61 61 33.
De asemenea, duminică, 10 mai, Comunitatea Elenă Elpis și Consulatul Onorific al Greciei la Constanța organizează, în Piața Ovidiu, din municipiu, de la ora 20.00, spectacolul „Înfrățiți prin tradiții”, cu Ioannis Fakino, Eirini Tasoula și Makis Meras.
Zilele Constanței 2024 va avea loc în perioada 17-21 mai 2024, în Piața Ovidiu și în mai multe zone din Constanța. Iată și care va fi programul concertelor din Piața Ovidiu:
Vineri, 17.05 – Prezentator: Diana Munteanu
19:00 – Anișoara & Iuliana Beregoi
20:20 – Jean Gavril
21:25 – The Motans
Sâmbăta, 18.05 – Prezentator: Ana Moga
20:00 – Diskoteka
21:00 – Emilian
22:00 – Delia
Duminică, 19.05 – Prezentator: Ionuț Dulgheriu
21:00 – Trupa Nada
22:00 – Elena Gheorghe
Luni, 20.05 – Prezentator: Ionuț Coman
19:00 – Andreea Bănică
20:00 – Florin Ristei
21:00 – Voltaj
Marți, 21.05 – Prezentatori: Andreea Bododel și Hari Gromosteanu
19:00 – Ionuț Galani
20:00 – Trupa L.A.
21:00 – 3 Sud Est
Recitalul fiecărui artist/trupã va avea o durată de minimum 40 de minute.
În cadrul proiectului „Spectacole la tine Acasă!”, pe 2 autobuze etajate din flota CT BUS, care vor fi transformate în scene mobile, se vor desfășura concerte în zilele de 18 și 19 mai, începând cu orele 17:00, în 6 locații din municipiul Constanța, pentru a oferi constănțenilor momente artistice susținute în special de artiști constănțeni.
În fiecare din cele 2 zile vor concerta artiștii:
Bogdan Ioan
Lucian Colareza
Dl Goe
Jazzy Jo
O altă locație va fi bd-ul. Tomis, unde Partydul Kiss FM va crea o atmosfera de neuitat pe unul din autobuzele etajate, duminică, de la ora 20:00. Iar sâmbătă vom avea party cu KissKiss in the Mix, tot de la ora 20:00.
Programul concertelor susținute de artiștii Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța în zilele de 18 și 19 mai 2024 :
– 18 mai – Spectacol de operă „PESCUITORII DE PERLE” de G.Bizet. Spectacolul va fi prezentat pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” începând cu orele 20:00. Vor participa: un dirijor, minim 40 de instrumentiști, 4 soliști vocali, 30 de coriști, precum și 16 balerini.
– 19 mai – Concert vocal instrumental „ROCK’ N OPERA”. Concertul va fi prezentat pe scenă Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” începând cu orele 20:00. Concertul va fi susținut de: un dirijor, minim 40 de instrumentiști, 8 soliști vocali, 30 de coriști.
SHOW MULTIMEDIA
Pentru a marca momentul de sfârșit al evenimentului Zilele Constanței 2024, organizatorii au pregătit un show multimedia compus dintr-un spectacol de artificii piro-muzical și un spectacol aerian de lumini și drone care va crea un moment nocturn vizual integrat pe un fond muzical, cu vizibilitate din mai multe puncte din jurul evenimentului, care se va desfășura în Piață Ovidiu.
Spectacol aerian cu drone va dura 7 minute, în intervalul orar 21:30-22:00, în data de 21 mai. Spectacolul se va efectua cu un număr de minimum 220 de drone luminoase multicolore cu sursă led de minimum 12W.
Spectacol piro-muzical va dura 7 minute în intervalul orar 21:30 – 22:00, în dată de 21 mai și va cuprinde componente artistice și vizuale diferite și integrate din punct de vedere conceptual ce vor fi realizate astfel încât să existe o vizibilitate maximă care să permită vizionarea din unghiuri diferite. Locația va fi digul Farul Verde din Portul Turistic Tomis.
Foarte frumos din partea autorităților că se preocupă să ofere circ și pâine în prag de alegeri. Zecile de tone de containere, materiale și utilaje grele, utilizate pentru asamblarea scenei, zecile de mii de decibeli eliberați, cu siguranță fac foarte bine monumentelor istorice din zonă, multe dintre ele antice, pavelelor din Piața Ovidiu și de pe străzile de acces, cât și, mai ales, umililor locuitori ai peninsulei constănțene, care trecuți de mult de pragul senectuții, fără voia lor, pe superbe ritmuri hard-rock saltă prin case, cu vată-n urechi și paharele zbârnâind în vitrine. De vineri până marți, cinci zile consecutiv, cu decibelii la maxim, până spre douăsprezece noaptea. Degeaba, an de an, atragem atenția autorităților că ceea ce fac dumnealor este o metodă de exterminare a populației vârstnice din zonă, degeaba le-am sugerat să mute aceste manifestări zgomotoase pe platforma de la Poarta 1, în Portul Tomis sau pe plaja Modern, în zona unde, dealtfel, se organizează cu succes festivalul Neversea. Degeaba, pentru că sunt surzi, orbi, indiferenți și nu au respect pentru persoanele vulnerable, care nu mai au puterea să se apere. Mai mult ca sigur, aceste probleme nu se vor rezolva decât în instanță, asemenea cum s-a rezolvat și problema accesului riveranilor in peninsulă. De aceea, rog Grupul de Inițiativă Civică Peninsula Constanța să intreprindă o acțiune în instanță pentru îndreptarea acestor neajunsuri.