Dan MIHĂESCU ■
La sfârșitul săptămânii trecute, după le l-am cunoscut pe Rafael Nichita, candidatul PNL pentru funcția de Primar al orașului Năvodari, mi-am recăpătat speranța că în țara noastră și mai ales în județul Constanța mai sunt oameni care au chef de muncă grea, de reconstrucție și relansarea unui proiect de comunitate tradițională. Rafael Nichita, un om despre care nu am știut nimic până când a dat dumnezeu să intre la noi în redacție la un interviu, mi-a captat atenția și interesul datorită modului serios și a preocupării permanente, nu doar de campanie electorală, pe care o are pentru redefinirea identității orașului, despre care spune că însăși statutul urban trebuie corectat căci Năvodari îndeplinește de mult criteriile pentru a urca la rangul de municipiu.
Ce propune Rafael Nichita concentățenilor săi, printre care în mare măsură mă regăsesc și eu căci am o parte din obârșie acolo, e ca în primul rând să pună capăt haosului urbanistic.
Dar ascultați-l chiar pe el cum își explică necesitatea aplicării programului său de administrare locală creionat în 31 de puncte, în podcastul de mai jos… https://youtu.be/Cr7RiMJKLNg
Finalizăm PUG-ul orașului Năvodari, stopăm haosul urbanistic
Haosul urbanistic a afectat grav orașul Năvodari, în special zona Mamaia Nord. Singurul instrument ce poate pune punct acestui fenoment este Planul Urbanistic General, documentul ce stabilește reglementările și direcțiile de dezvoltare ale unei localități. Năvodari are nevoie urgent de acest document a cărui elaborare a început în urmă cu mult prea mulți ani. Astfel, finalizarea PUG devine prioritatea 0.
Temen de finalizare- 24 de luni
Facem din Năvodari, un oraș curat
Curățenia în oraș este primul angajament pe care mi-l iau în fața locuitorilor din Năvodari. Este nevoie de verificări în teren a modului în care operatorul de salubrizare își respectă întocmai obligațiile contractuale dar și de stabilirea unui program și a unui calendar riguros al îndeplinirii obligațiilor.
Punctual, independent de sarcinile asumate prin contract de operatorul de salubritate, periodic, pe bază de voluntariat, vom realiza acțiuni de curățenie în toate zonele din oraș. A doua sâmbătă a fiecărei luni va fi dedicată acestui tip de acțiuni.
Năvodari va fi, înainte de toate, un oraș curat!
Parcul Industrial Midia-Năvodari.
Fără un motor economic puternic, un oraș doar supraviețuiește, nu progresează, nu se dezvoltă. Forța de muncă se reorientează, alege să plece și, pe cale de consecință, orașul îmbătrânește. Este un scenariu general valabil și cât se poate de predictibil. Iată de ce Avem nevoie de investiții private, funcționale 12 luni din 12. Iată de ce Năvodari are nevoie de un parc industrial.
Parcul Industrial Midia Năvodari va fi realizat în zona din apropierea rafinăriei Petromidia, pe o surafață de …. Ha. Rezidenții vor putea beneficia de o rețea completă de utilități- drumuri interioare, apă și canalizare, iluminat public dar și de o serie de facilități fiscale.
Ce câștigăm? În primul rând mii de locuri de muncă nou create!
Dezvoltăm infrastructura rutieră, de apă și canal din Mamaia Nord și Mamaia Sat
Infrastructura rutieră și cea de utilități este în continuare o problemă majoră în zonele Mamaia Nord și Mamaia Sat. Deblocăm urgent proiectele deja existente și reabilităm zonele de infrastructură rutieră afectate.
Avem în vedere un proiect de dezvoltare a infrastructurii privind apa uzată, pentru redimensionarea rețelei de canalizare în conformitate cu cerințele prezențe și viitoare, privind asigurarea funcționalității in condițiile optime, din zona drumului public adiacent aleii pietonale a zonei costiere delimitată de la Pescărie, și până la pct. 0 Hotel Zora.
Inițiativa este completată de proiectul privind modernizarea, reabilitarea, protectia și întreținerea aleii pietonale a zonei costiere delimitată de la Pescărie, și până la pct. 0 Hotel Zora.
Termen de finalizare Mamaia Nord: 2026
Termen de finalizare Mamaia Sat: 2027
Sursa de finanțare: Buget local/ Fonduri guvernamentale/ Fonduri europene
Parcări supraetajate în Mamaia Nord și Năvodari
Cea mai bună soluție la ora actuală pentru rezolvarea problemei locurilor de parcare în stațiunea Mamaia Nord o reprezintă supraetajarea parcărilor publice existente, acolo unde amplasamentul o permite. În primă fază, am identificat nu mai puțin de 4 astfel de zone unde, în parteneriat public privat putem, prin supraetajare, să suplimentăm capacitatea locurilor de parcare. Vor fi create astfel 250 de noi locuri de parcare.
De asemenea, în orașul Năvodari se impune o astfel de soluție.
Modernizăm și extindem rețeaua de iluminat public din orașul Năvodari
Un sistem de iluminat public modern, eficient și cu un consum minim de energie electrică nu este un moft ci o mare necessitate la ora actuală în orașul Năvodari. Discutăm aici în primul rând despre siguranța cetățenilor. Sunt zone în oraș în care sistemul este deficitar și zone unde chiar lipsește cu desăvârșire.
În cadrul aceluiași proiect intenționăm mutarea în subteran a rețelei de cabluri. Începem cu zonele centrale și continuăm etapizat cu celelalte zone.
Construim un cămin pentru bătrânii din Năvodari
Îi prețuim și au nevoie de noi! Sunt bătrânii orașului Năvodari, rămași singuri și în dificultate. În sprijinul lor, am gândit proiectul privind construirea unui „Cămin pentru persoane vârstnice și centru recreativ”, pe amplasamentul fostei cooperative Viitorul, din proximitatea Poliției Locale Năvodari. Vorbim despre un centru de îngrijire, cu servicii complete, cazare, masă, inclusiv asistență medicală. Căminul va funcționa în cadrul Direcției Generală de Asistență Socială Năvodari.
Atenți la nevoile seniorilor noștri!
Seniorii orașului vor fi repsctați la Năvodari. Gândim amenajarea unor spații destinate acestora pentru a desfășura diferite activități.
În plus, ne propunem construirea unui club al înțelepților format din personalități cu experiență și prestigiu profesional care, trimestrial, să abordeze împreună cu autoritățile locale starea economico socială a orașului și direcțiile de urmat, creându-se astfel un cadru de dezbatere, analiză și găsirea de soluții pentru viitorul orașului nostru.
Mai mult verde, în Năvodari!
Regândim amenajările peisagistice din Năvodari. Spațiile verzi ale orașului au nevoie de împrospătare și revigorare. Plantăm în zonele deficitare nou material dendrologic și completăm acolo unde situația o impune cu specii de plante, arbori, arbuști și flori adaptate climei locale. Creăm totodată un sistem de irigații, menit să asigure necesarul de apă, mai ales în perioadele secetoase.
De asemenea, dotăm cu mobilier urban specific unui oraș turistic cu deschidere europeană, spațiile de reacreere din oraș.
Dotăm parcurile cu sistem audio și montăm aparate gimnastică, „street work-out” pentru tinerii din Năvodari.
Actualizăm Registrul Spațiilor Verzi
O actualizare a Registrului Spațiilor Verzi ne va conferi o imagine clară asupra necesității de a crea noi zone verzi, în care copiii să se poată relaxa și juca, în care noi, adulții, să ne putem bucura de frumusețea naturii.
Pentru o calitate bună a aerului
O calitate bună a aerului înseamnă SĂNĂTATE! Astfel, avem în vedere achiziționarea unor stații de monitorizare a calității aerului ce vor fi amplasate în zone de risc.
Piețe agro-alimentare moderne
În primul rând pentru siguranța și sănătatea noastră, a celor ce vizităm ca și cumpărători astfel de spații, apoi pentru un comerț civilizat, avem nevoie de piețe agro-alimentare moderne. Programul își propune reabilitarea piețelor depășite din punct de Vedere al infrastructurii cât și al amejarilor. Un astfel de spațiu este Piața Dacia Sud, acolo unde vom interveni cu prioritate.
Încurajăm producătorii autohtoni, promovăm produsele locale.
Reabilităm infrastructura rutieră din orașul Năvodari
Programul de reabilitare al infrastructurii rutiere este esențial, mai ales atunci când vorbim despre confortul locuitorilor orașului. Astfel, în următorii 4 ani avem în vedere reabilitarea a mai multor de străzi din orașul Năvodari, zonele Mamaia Nord și Mamaia Sat.
Investim în sport! Reabilităm și modernizăm Stadionul Flacăra
Sportul înseamnă sănătate, dezvoltare armonioasă, alternativă în petrecerea timpului liber… sunt sute de beneficii atunci când vorbim despre practicarea unui sport. Iar la Năvodari ne dorim copii sănătoși care să crească frumos! Știu ce înseamnă antrenamentul în condiții dificile și cunosc condițiile de pregătire oferite de baza sportive din oraș. Tocmai de aceea, demarăm cu prioritate procedurile în vederea Reabilitării și Modernizărea Stadionului FLACĂRA, Sala Sportului, Balon și Teren Sintetic.
Plusăm cu amenajarea unor terenuri sportive multifuncționale în aer liber, pe amplasamentul terenului 2 al stadionului.
În cadrul strategiei am cuprins o serie de demersuri ce visează dezvoltarea ramurilor sportive de la nivel amator la nivel profesionist.
Suntem mândri de campionii noștri!
Sat Pescăresc în zona digului de sud și locuri special amenajate pentru pescuitul sportiv
Năvodari este oraș la Marea Neagră. Mamaia Nord, stațiune ce atrage anual zeci de mii de turiști. Este un context care impune amenajarea unui Sat Pescăresc în zona Digului de Sud, cu locuri special amenajate pentru pescuitul sportiv dar și cu puncte de atracție turistică.
Educația, investiția în viitor!
Cred cu tărie că a investiția în educație este cea mai de preț. Pentru că este o investiție în viitor!
- Dotăm cu mobilier și echipamentele necesare toate unitățile de învățământ din orașul Năvodari, acolo unde există minusuri. Planul Național de Redresare și Reziliență a fost generos din acest punct de vedere.
- Reabilităm infrastructura școlară, în zonele deficitare. oferind variante moderne de utilare și design
- Suplimentăm numărul de locuri la „Grădinița Veseliei” din str. Plopilor. Printr-un proiect de supraetajare a clădirii actuale eliminăm problema lipsei de spațiu.
- Demarăm demersurile pentru construirea unei grădinițe în Mamaia Sat
- Investim în creșterea gradului de siguranță în școli, prin suplimentarea numărului de camere de luat vederi din spațiile școlare și din proximitatea acestora
- Amenajăm spații de recreere pentru copii și tineri, cu design specific
- Investim în formarea cultural- artistică a copiilor prin crearea unor cercuri pe diferite centre de interes – dans, balet, pictură, dezvoltare personală și antreprenoriat, etc, cu participare gratuită.
- Înființăm „Atelierul de experimente științifice”. Proiectul se adresează copiilor cu vârste între 8-15 ani și își propune dezvoltarea unui mod de gândire sănătos și competitiv, cu ajutorul științei ( fizică, robotică, etc.).
- Înființăm ,, Spațiul educațional în aer liber”, la care vor avea acces toate instituțiile de învățământ din oraș, pe bază de programare, care să permită copiilor petrecerea unor ore de curs în natură, atunci când o permite vremea ( lunile martie-octombrie)
- Înființăm ,, Atelierul de dezvoltare personală și orientare în carieră”, pentru copii și tineri care au nevoie de sprijin emoțional, psihologic, venit din partea unui personal calificat în acest sens.
Încurajăm tinerii să rămână ACASĂ
Creăm o fundație locală, prin parteneriat public privat cu entități economice reprezentative la nivel local, prin care vom finanța școlarizarea unui număr de 5-10 studenți în domenii de învățământ specifice orașului și nevoilor angajatorilor. Bursele se vor acorda condiționat de obligația ca la finalizarea studiilor, tinerii să-și desfășoare activitatea în orașul Năvodari, cel puțin cinci ani.
Locuri de joacă, în Năvodari și Mamaia Nord
Amenajarea și reabilitarea locurilor de joacă pentru copii, cu spații speciale pe categorii de vârstă, este prioritară.
Mamaia Nord este la ora actuală deficitară la capitolul locuri de joacă, cu toate că în timpul sezonului estival și nu numai, numărul copiilor prezenți în stațiune este ridicat.
Termen de implementare: 2025-2026.
Prețuim cultura! Ne prețuim artiștii!
Alocăm anual un buget considerabil pentru finanțarea proiectelor culturale. Implementate pe parcursul sezonului estival ne propunem ca acestea să devină un punct de atracție pentru turiști și comunitatea locală.
- Redeschidem festivalul Delfinului de Aur, în amfiteatrul „Laurențiu Duță” din tabăra care va fi reabilitată în anul 2025.
- Susținem și sprijinim activitățile culturale precum lansări de cărți, recitaluri permanente , etc.
- Avem nevoie de un festival de muzică ce ar putea da dimensiunea prestigiului orașului Năvodari oferindu-i posibilitatea să se înscrie în galeria marilor evenimente gen Untold, Neversea, etc- 2026 litoral.
- Odată cu finalizarea Casei de Cultură, debutează seria marile evenimente culturale periodice ale orașului, spectacole, teatru și muzică cu artiști de renume din țară
- Pentru o comunitate sănătoasă!
- Inițiem o serie de programe locale de sănătate, cu finanțare de la bugetul local, menite să răspundă nevoilor de sănătate publică din orașul Năvodari.
Programele se adresează persoanelor din categoriile defavorizate, vârstnicilor dar și elevilor în cazul cărora putem discuta despre control oftalmologic gratuit sau control stomalogic gratuit.
- Amenajăm și dotăm un cabinet medical, în zona Peninsulă, pentru urgențele minore.
Modernizăm și extindem capacitatea adăpostului pentru câinii comunitari
Problema câinilor comunitari trebuie soluționată cât mai rapid în orașul Năvodari și Fără eutanisiere. Ne propunem să modernizăm și să extindem capacitatea Adăpostului pentru câinii comunitari iar în paralel vom demara campanii de sterilizare gratuită în parteneriat cu ONG-urile de profil.
Un aspect foarte important îl reprezintă campaniile de încurajare a adopțiilor. În acest sens, avem în vedere organizarea unor târguri de adopție.
Transport de călători civilizat
Chiar dacă s-au făcut o serie de demersuri în acest sens, problema transportului de călători, la Năvodari, rămâne departe de a fi rezolvată. Avem în vedere achiziționarea unor noi mijloace de transport în comun- autobuze, microbuze electrice, care să completeze flota existentă la acest moment.
Acolo unde situația o impune, introducem noi linii de transport local și le extindem pe cele existente.
În siguranță! Sistem de supraveghere video în toate zonele orașului
Sistemul de supraveghere video este o necesitate la această oră în orașul Năvodari. Este prima măsură pe care o putem lua în lupta împotriva actelor de vandalism petrecute, din păcate, din ce în ce mai des pe domeniului public. Un sistem de supraveghere video care să acopere 100% orașul Năvodari va descuraja faptele antisociale, înlesnind munca oamenilor legii și va conferi un puternic sentiment de siguranță locuitorilor orașului.
Reabilim rețeaua existentă în prezent și extindem sistemul în toate zonele orașului.
Rețea de gaze naturale în toate zonele orașului
Fiecare locuință din Năvodari trebuie să aibă posibilitatea de a se racorda la rețeaua de gaze naturale a orașului care acoperă în prezent doar anumite zone.
Este urgentă finalizarea extinderii rețelei de gaz natural la nivelul întregului oraș astfel încât toți locuitorii orașului să beneficieze de utilitatea acestui serviciu.
Termen de implementare: 2025- 2026.
Rampe de acces utilizabile pentru persoanele cu dizabilități locomotorii
Au fost pedepsite destul! Persoanelor cu dizabilități locomotorii nu le poate fi îngrădit accesul în instituțiile publice sau alte zone de interes public care nu au prevăzut rampe speciale care să permită accesul facil a scaunelor cu rotile. În multe dintre situații acestea există însă sunt imposibil de utilizat.
Fiecare instituție publică sau zonă de interes public va fi dotată cu o astfel de rampă de acces. Mai ales că, realizarea lor nu presupune un mare efort bugetar.
De asemenea, avem în vedere realizarea unor rampe de acces în mare pentru persoanele cu nevoi speciale.
Termen de finalizare: 2025.
Amenajăm o zonă de relaxare pe malul canalului Poarta Albă– Midia- Năvodari
Malul canalului Poarta Albă- Midia- Năvodari poate deveni una dintre destinațiile perfecte pentru petrecerea timpului în aer liber, o zonă de ralaxare, prevăzută cu alei pietonale, spații de socializare, amenajări peisagistice și zonă de alergare.
Creăm Centre Naționale de Informare și Promovare Turistică
Năvodari prin stațiunea Mamaia Nord a devenit în ultimii ani o destinație din ce în ce mai căutată de turiști, context în care crearea unor centre de informare și promovare turistică ar veni în sprijinul celor care aleg să își petreacă vacanța în nordul litoralului românesc. Centrele vor fi dotate cu hărți turistice interactive în care se vor regăsi principalele obiective turistice din zonă.
Năvodari, Smart City
Conceptul de Smart City presupune printre altele, personalizarea comunicațiilor alături de personalizarea sectorului public, pentru un oraș mai inteligent.
Un astfel de exmplu este Amsterdam.
Amsterdam Smart City se ocupă de viitorul inteligent, verde și sănătos al zonei metropolitane Amsterdam. Prin utilizarea unei abordări bazate pe valori, organizația se asigură că inovațiile contribuie efectiv la crearea unor orașe mai curate, mai ecologice și mai fericite. Având ca obiectiv principal locuitorii și utilizatorii orașului, Amsterdam Smart City folosește datele și tehnologia pentru a crește calitatea vieții.
Creștem atractivitatea orașului Năvodari și a stațiunii Mamaia Nord
Năvodari și Mamaia Nord reprezintă o destinație important pe harta stațiunilor de pe litoralul românesc. Se impune astfel, la nivel local o politică de creștere a atractivității turiștilor prin oferirea de alternative la petrecerea timpului de relazare. Ne propunem realizarea unui obiectiv turistic și recreativ cu dimensiuni majore care să includă un parc acvatic de dimensiuni impresionante ( 3Ha), a unui parc de distracții (4,5 Ha) și a unei discoteci deschisă publicului 24/24. Funcționalitatea parcului de distracții va fi pe tot parcursul anului, nu doar în perioada sezonului estival.
Proiectul va fi realizat etapizat, în perioada 2026-2028, prin parteneriat public-privat.
Aproape de oameni
Cred cu tărie că viitorul acestui oraș trebuie construit împreună cu dumneavoatră. Soluțiile trebuie identificate tot împreună, în urma unor consultări reale, comunicând.
Comunicarea face ca o relație să funcționeze, inclusiv relația administrație locală – cetățeni. Nu ne așezăm pe un piedestal ci lucrăm împreună, de la egal la egal, într-un parteneriat, alături de dumneavoastră.
Buget participativ. Dumneavoastră decideți!
Bugetul participativ vă permite dumneavoastră, cetăţeni ai orașului Năvodari, să vă implicați în luarea deciziilor privind dezvoltarea orașului. Sistemul funcționează simplu. Primăria alocă o parte din bugetul anual, după care locuitorii vor veni cu propuneri cu privire la ceea ce ar trebui îmbunătăţit în anul viitor în oraș. Propunerile se depun la Primărie pentru a fi verificată fezabilitatea lor. După o primă selecție, prin vot popular, se stabilesc propunerile câștigătoare, ce vor fi ulterior implementate de autoritatea locală.