Acasă Frontul de Est Căderea Ucrainei – un eșec al Occidentului

Căderea Ucrainei – un eșec al Occidentului

5084
0
Sursa: realitatea.md

Manuel VLĂDUȚ

Vestea că Vladimir Putin a avansat din nou ideea – potrivit EFE citată de Agerpres și preluat de g4media.ro –  de a pune capăt războiului din Ucraina și de a se așeza la masa negocierilor, nu ar trebui să slăbească vigilența Occidentului, în general, și a Europei, în special.

Oficial, Putin a cerut vineri reluarea negocierilor de pace cu Ucraina, contestând însă în același timp, legitimitatea lui Volodimir Zelenski, pentru care mandatul de președinte a expirat pe 20 mai. Dar nu este oare în realitate, doar o tragere de timp a rușilor, în fața ajutorului militar reprezentat de pachetul aprobat nu demult de Congresul American?

Încetineala cu care se mișcă statele occidentale – fie ele membre NATO sau nu – în frunte cu Statele Unite ale Americii, în acordarea ajutorului militar pentru Ucraina care a pierdut vizibil și considerabil teren din acest motiv, amintește de alte vremuri ale istoriei:cele în care voievodatele valahe, Moldova ori Țara Românească, așteptau în zadar ajutorul Apusului în lupta lor pe viață și pe moarte cu Imperiul Otoman… Căci așa cum pe atunci țările române erau cheia spre mijlocul Europei, așa este de fapt astăzi Ucraina, cheia potrivită a Rusiei spre Occident pentru destrămarea Uniunii Europene și a Alianței Bord Atlantice, în imensa ei dorință de expansiune și dominație.

Sursa: Profimedia

Și nu numai atât! Ce ar însemna de fapt, căderea Ucrainei și ce consecințe dezastruoase ar urma în eventuala cădere a eroicei Ucraina? Căci o victorie rusească, ar provoca un efect de domino ce ar începe cu Republica Moldova și s-ar sfârși cu o Comunitate Europeană îngenuncheată, un scenariu sumbru deloc de dorit…

Iată ce spune generalul(r) Ben Hodges, fost comandant al trupelor terestre americane dislocate în Europa, prezent la conferința internațională „Black Sea and Balkans Security Forum”:

De ce să ne pese de Ucraina? Vă ofer trei răspunsuri la această întrebare”:

Mai întâi e vorba de relații comerciale. Principalul partener comercial al SUA e UE iar prosperitateaAmericii depinde de cea europeană. Europa are nevoie de stabilitate, agresiunea asupra Ucrainei a perturbat lanțurile de aprovizionare, avem criza energetică, prețurile au crescut, sunt milioane de refugiați ucraineni în România, Polonia, Germania. Acest lucru afectează economiile tuturor țărilor.  

Al doilea motiv. Dacă Ucraina eșuează pentru că noi permitem acest lucru vina va fi a noastră. Rușii vor folosi Ucraina ca trambulină. Unde? Poate în Republica Moldova! România a anunțat că va proteja Moldova. Vom vedea trupe române în Moldova pentru apărarea zonei? Evident că nici aliații polonezi nu vor sta cu mâinile în sân. Ei știu cum se termină filmul unei invadări ruse. Dacă Ucraina cade riscăm să avem o înfruntare directă între NATO și Rusia. E un scenariu ce poate avea loc dacă permitem înfrângerea Ucrainei.

Sursa: Hotnews.ro

Al treilea motiv? China! Cei radicali din State spun că Beijingul e singurul motiv care ar trebui să ne îngrijoreze. Dar dacă Ucraina va pierde războiul, China va percepe o Americă slabă fără voință politică și capabilități militare de a înfrânge mai întâi de toate Rusia în Ucraina. Atunci s-ar prăbuși descurajarea Chinei în a acționa în Taiwan și în alte zone din regiune. Riscăm să vedem o înșiruire de astfel de evenimente. Să nu uităm nici de descurajarea nucleară. Pentu că până în prezent a fost amenințarea rusă cu privire la utilizarea armelor nucleare. E un șantaj ce poate fi folosit inclusiv de China, Iran, Pakistan, de către state care dețin arme nucleare sau state care doresc să le dețină”

Pentru toate aceste motive, noi toți – și mă refer aici nu doar la România, ci la întreaga Uniune Europeană, dar și la celelalte state membre NATO care nu fac parte din UE – trebuie să înțelegem clar că Rusia NU trebuie să iasă învingătoare în Ucraina. Fiindcă o Rusie care dorește o Nouă Ordine Mondială alături de China comunistă, ar însemna căderea civilizației Occidentale, iar pentru noi, românii, reîntoarcerea sub sfera de influență rusească sau poate chiar sfârșitul nostru ca națiune!

României i s-a cerut franc, la cel mai înalt nivel, să ofere Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană „Patriot”. Președintele Klaus Iohannis a răspuns că vrea ceva la schimb, altfel, nu se discută! Este oare momentul pentru astfel de negocieri? Când miza este poate, însăși căderea Ucrainei?

România are într-adevăr un singur sistem Patriot operațional la această oră, din cele patru primite momentan, urmând ca alte trei să fie livrate în viitorul apropiat. Dar o baterie de rachete Patriot, ar însemna enorm pentru luptătorii ucraineni, în condițiile actuale. Rămâne de văzut dacă Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) va aproba sau nu, livrarea unei baterii de rachete Patriot către armata Ucrainei, care între timp luptă pe viață și pe moarte cu inamicul comun: Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.