Acasă Cronica Garden Party în redacție: Sentinela la vârsta întrebărilor

Garden Party în redacție: Sentinela la vârsta întrebărilor

9899
1
Foto: Alexandru BADEA
Foto: Alexandru BADEA

Motto: The Journalistic Six – Who? What? When? Where? Why? How?

Luigi FRIGIOIU ■

1, 2, 3… Ca niște clipe au trecut cei trei ani de când confratele Dan Mihăescu a avut geniala idee să lanseze gazeta seria nouă a gazetei “Sentinela” în spațiu publistic on-line. Echipa s-a cristalizat încet dar, sigur. Diversitatea pregătirii “sentinelelor”, faptul că venim din medii profesionale diferite, a constituit un atu, nu un dezavantaj. Completându-ne reciproc am putut aborda teme din orice domeniu însă, indiferent de subiect, perspectiva noastră a fost și va fi întotdeauna corectă, neutră, nepartinică. Suntem “sentinele” la porțile dreptății, cronicari ai realităților nefardate, “Semper vigilans” așa cum ne definește motoul sub care acționăm.

Foto: Andreea MIHĂESCU
Foto: Andreea MIHĂESCU

Sâmbătă 15 iunie de la ora 18.00 am aniversat cei trei ani de la prima apariție a ziarului, etapă în dezvoltarea omului definită generic vârsta întrebărilor, în care cei care se nasc cu sânge de ziarist rămân cantonați pe tot restul vieții. Dar ce să vezi, nu știu cum s-a făcut că tocmai odată cu gazeta noastră își aniversează venirea pe lume și “siamezii” redacției: șefu’ Dan Mihăescu alături de secretarul general, Narcis Gaidargiu, unul din stâlpii redacției. O dată memorabilă, fără doar și poate, ce, vreme de decenii, a însemnat sfârșitul școlii și începutul vacanțelor. Ce poate fi mai mult decât minunat, ca firul vieții să ți se deruleze începând cu prima zi de vacanță. E ca și cum ai începe ziua de muncă cu o pauză.

Foto: Andreea MIHĂESCU

 ”Petrecerea, masa și dansul” s-au desfășurat în curtea sediului Gazetei Sentinela, adică în pitoreasca și primitoarea grădină a familiei Mihăescu.

Cum era de așteptat, la Garden Party ne-am servit cu șpriț și spirit. Lume multă, de calitate superioară ca și produsele îmbietoare de pe mese. Pe loc de onoare, seniorul editor cunoscut de toată lumea drept Shogunul, care în Cartea de Identitate figurează cu numele Călin Dragomir Marinescu, a cărui celebritate îi precede numele.

Foto: Andreea MIHĂESCU

Protecția totală și legalitatea absolută a mesei întinse a fost asigurată, definitiv și irevocabil, de către procuror col. (r) dr. Claudiu Lazăr, fostul șef al Parchetului Militar Constanța. Personal, consider că și jurnaliștii ar merita pensii speciale: sunt magistrații instanței morale ce ar trebui să guverneze societatea, în permanență cu pușca la picior în serviciul public. Dar, până una-alta, noi, “sentinelele”, care încă n-am ieșit la pensie, facem de gardă Pro-Bono. Nu pentru Bono, solistul-filantrop de la U2 ci, în regim de voluntariat.

Ne-a supravegheat atent, să nu întrecem măsura și să nu încurcăm la număr paharele, contabilul șef al Gazetei Sentinela, vechiul amic Iulian Vizireanu.

Foto: Andreea MIHĂESCU

“Adevărul” e una din liniile directoare pe care funcționăm, așa că nu putea lipsi de la reuniune. De fapt, a fost reprezentat de Sînziana Ionescu, redactor-coordonator zonal al ziarului Adevărul, celebră nu doar pentru că este sora mea. A revenit “acasă” Teodor Dumitru, primul redactor-șef al ziarului, venit parcă să compenseze lipsa altui coleg, Manuel Vlăduț, rămas la Medgidia pentru a dresa Vrabia să-i mănânce din palmă.

Ne-a remintit că suntem în Europa, Anca Păduraru, șefa interimară a Secției politice de la Reprezentanța Comisiei Europene în România, ce ne-a trecut pragul redacției pentru a închina un pahar întru amintirea anilor copilăriei de pe malul mării. Geografic suntem, însă după cum arată strada și instituțiile din vecinătatea noastră, nu prea… Clubul Școala Sportivă Nr.1 Constanța, Palatul copiilor, Stadionul de rugby – toate sunt în paragină. Pare că am aplicat străvechea tactică salvatoare a pârjolirii pământului în fața armatelor reunite ale țarului Putin și sultanului Erdogan.

Foto: Andreea MIHĂESCU

Una din invitatele speciale ale serii – fan al ziarului (în general) și al redactorului Narcis (în special) – a fost Renata Sacheti, revenită, după o lungă perioadă, din Luxemburg. În liceu, Renata a fost “mircistă” și voleibalistă de performață (în lotul național de junioare și la echipa Chimpex, în divizia A). Culmea, trecerea anilor i-a scos în evidență și mai mult aerul misterios și frumusețea exotică (ptiu drace, era să scriu erotică). Arată superb…

Foto: Andreea MIHĂESCU

Cum era normal, inginerii noștri “multi-media”, Vali Magraon și Alex Badea, au stat la aceași masa. Nu cred că ne-au filmat petrecerea, nu păreau să aibă “tehnica” pe ei dar…, dar numai dom’ procuror Claudiu Lazăr poate confirma. Oricum, toți am fost decenți și precauți în subiectele discutate. Ca să fie bine… 
Preparatele gastronomice pregătite de un bucătar de clasă, Sorin Păduraru s-au dovedit delicioase: berbec la proțap, porc gătit la cuptor din cărămidă – în oale de lut, rapana cu sos gorgonzola, midii în sos de vin, platouri reci pescărești, salate, limonade.

Foto: Andreea MIHĂESCU

Desertul, “Tortul Sentinela” – un melanj de ganaj arici și fructe de pădure (creația Mihaela Miron) – a fost adus și prezentat chiar de faimosul “maître chocolatier”, Silviu Miron-Silvian.

Foto: Andreea MIHĂESCU

A venit peste noi și un val de vin rose sec Shiraz Invariata DOC CMD Murfatlar din anul 2021. Că tot e la modă, de la Domeniile Mitroi, niciodată locul doi. Însă Andreea Mihăescu, membră a Consiliului Director Gazeta Sentinela, ne-a dat indicațiile necesare să trecem peste delicatul moment. Am navigat elegant și fără grabă, pâna i-am venit de hac și l-am terminat. Sec sau șpriț după preferințe.

Foto: Andreea MIHĂESCU

Întreaga desfășurare a evenimentului a fost strict supravegheată de Gabi Mihăescu, amfitrioana noastră și muza șefului Dan. Mulțumiri!

Se spune că presa e câinele de pază al democrației. De data asta, în seara de 15 iunie, superba lupoaică Luna a fost paznicul nostru, al dulăilor de presă, experimentați în apărarea drepturilor și libertăților cetățenești, tot mai firave de la an la an. Retragerea a fost cu torțe, artificii, petarde și tot tacâmul sărbătorilor interminabile cu care ne-am obișnuit în campanie, dar zarva nu venea de la noi, un alt show se desfășura, pe undeva, pe malul mării. Dacă au rămas bani publici nesifonați de la alegerile locale, autoritățile au început pregătirile pentru “parlamentarele” din toamnă. Pentru circoteci electorale se găsesc întotdeauna finanțe.

Foto: Andreea MIHĂESCU

Am contribuit și noi, după posibilități, la hărmălaia generalizată din zonă căci Luna a început să latre la lună!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.