Acasă Frontul de Est România  a decis: Rachete PATRIOT pentru Ucraina

România  a decis: Rachete PATRIOT pentru Ucraina

13174
0
sursa: roaf.ro

Manuel VLĂDUȚ

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au decis: România va dona Ucrainei un sistem operațional de rachete  PATRIOT.

În ședința CSAT de joi, 20 iunie, liderii noștri au hotărât decisiv livrarea acestui sistem de rachete antiaeriene Ucrainei, deși Ministerul Apărării Naționale refuzase această donație, din considerente tactice și strategice.

Această decizie a CSAT vine cu siguranță, pe fondul cererii directe și exprese a președintelui SUA – Joe Biden, de la întâlnirea sa cu Klaus Iohannis, dar și ca o dovadă a consecvenței României în ajutorul său susținut pentru Ucraina, în războiul dus împotriva agresiunii rusești.

sursa foto: defenceromania.com

Reacțiile oficialilor ruși și a portavocilor acestora – legate de recenta decizie, nu vor întârzia să apară, însoțite bineînțeles de obișnuitele amenințări la adresa României… Ce este însă cu adevărat important, este solidaritatea României față de efortul de război ucrainean în mod particular, dar și în cadrul coaliției statelor membre NATO în fața amenințării globale a unei noi Rusii imperiale, în proximitatea căreia ne aflăm, motiv pentru care România nu va avea decât de câștigat pe termen mediu și lung, din partea aliaților și a partenerului său strategic – Statele Unite ale Americii.

Ce înseamnă pentru România sistemele de rachete Patriot deținute deja sau în curs de achiziționare, este definit de caracteristicile de performanță ale acestora. Ce este de fapt, PATRIOT?

Potrivit România – Europa Liberă, cuvântul în sine este un acronim din limba engleză: Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target, iar în limba română s-ar traduce ca rețea radar fazată pentru interceptare țintită.

Practic, o rachetă avansată de interceptare țintește un obiect pe baza informațiilor primite de la sistemele radar de înaltă performanță.

Potrivit producătorului american, compania Raytheon, sistemul poate neutraliza rachete balistice tactice, rachete de croazieră, drone și aeronave avansate.

E un sistem mobil, adică poate fi mutat cu ajutorul camioanelor, iar componentele sale sunt:

  • un radar puternic,
  • o stație de control,
  • stații de lansare,
  • un generator de energie,
  • alte vehicule de sprijin.

Raytheon Technologies produce radarele și sistemele terestre, iar compania americană Lockheed Martin produce rachetele interceptoare. Radarul sistemului are o rază de acțiune de peste 150 km și poate urmări până la o sută de ținte simultanpotrivit specificațiilor furnizate în 2015 de NATO.

Sursa: georgiatoday.ge

Cu 2 sisteme de rachete Patriot operaționalizate – deci, gata de luptă , 2 sisteme aflate în curs de operaționalizare și încă 3 sisteme ce urmează a fi primite de la producător, conform contractului de 3,9 miliarde de dolari, România poate beneficia astăzi de o apărare antiaeriană modernă și eficientă, compatibilă cu tehnologia de înaltă precizie a aliaților săi.

Interesant este că decizia CSAT de a livra sistemul PATRIOT către Ucraina, vine odată cu știrea – potrivit Digi24TV, că SUA vor sista temporar livrările acestor sisteme și a munițiilor aferente, în condițiile în care România mai are de primit încă 3 dintre aceste sisteme de rachete sol-aer, deja comandate și plătite…

Condiționată de decidenții noștri de primirea în schimb a unui alt sistem sol-aer similar sau cel puțin compatibil, rămâne de văzut când și în ce condiții va trimite România vecinului ucrainean acest sistem PATRIOT, atât de necesar în apărarea împotriva terorii rusești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.