Acasă Sport Edi, master chef care gătește chinezește cu mirodenii autohtone

Edi, master chef care gătește chinezește cu mirodenii autohtone

7437
0

Dan MIHĂESCU

Deși l-am privit multă vreme cu scepticism pe selecționerul României, Edward Iordănescu, acum recunosc că am fost marcat de prejudecăți nejustificate. Omul este bazat. E tobă de carte, are jocul în sânge și experiență cât cuprinde iar Naționala noastră de fotbal a avut cel mai bun antrenor, de la taică-su încoace. Marți seara, în timpul meciului de adio al naționalei tricolore la Euro 2024, a putut să vadă toată lumea ce mașinărie formidabilă a putut să creeze acest antrenor cu jucătorii puși la dispoziție de cluburile de fotbal românești. Amicul Călin Marinescu m-a și sunat efervescent, cam la jumătate de oră după ce se încheiase meciul cu Olanda ca să comenteze miracolul la care fusese martor. “Ai văzut ce zici de asta? Cum frate, cum e posibil? Edi ăsta a primit un kit de Dacia Logan, ce-i drept aproape nou, pe care l-a asamblat în garaj și a plecat pe urmă cu mașina fără rodaj făcut să concureze în raliu cu Mercedes, Audi, Porsche, Fiat…E ceva de vis!”

Așa este. Meritul selecționerului și al fotbaliștilor care au fost eroi. Nu doar pe teren ci și la intonarea Imnului Național. Și suporterii, ce să mai zic?!

Dar să revenim la magicianul Edi Iordănescu care s-a prezentat la CE din Germania cu cea mai ieftină echipă națională, în clasamentul valorii de piață lotul României clasându-se pe ultimul loc din cele 24 de echipe, după evaluarea UEFA, cu  92,13 milioane de euro. Și totuși, presărând praf de zâne peste ghetele fotbaliștilor săi, Iordănescu Junior și-a scos cu măiestrie lotul pe primul loc, din Grupa E, trimițând acasă echipe valoroase.

Un adevărat Master Chef care ar fi putut să gătească mâncare chinezească exclusiv cu ingrediente românești, fără să altereze gustul, mirosul, culoarea sau consistența preparatelor servite clienților dacă vreun mesean celebru și mai cu dare de mână nu ar fi amenințat că strică cheful în cazul în care nu înlocuiește usturoiul cu leurda de la el din grădină. Așa pentru fomfleu, prestanță și un pic de culoare, că doar au același gust și miros, altfel.

În fine, eu zic că meseanului cu pricina i-au mai ținut hangul câțiva, că altfel nu cred eu că-și altera cu una cu două rețeta, master chef-ul, și uite ne-am ales cu  ciorba dreasă regulamentar cu miros și gust de usturoi dar și cu culoare verde, în castron. Atât s-a putut, oricum ceea ce am văzut pe teren în meciurile României la Euro 2024 pentru mine a fost ceva de neconceput, până nu demult, și totuși miracolul s-a înfăptuit.

Și totuși, eu cred că dacă Edi Iordănescu n-ar fi fost nevoit să joace cu un om în minus, la ultimele două meciuri, poate că am fi avut o șansă în plus.

M-a impresionat și Ianis Hagi care, nu știu dacă a avut angajat un valet sau majordom, dar cert este că la orice final de meci, fie că încheia partida pe bancă sau pe teren, cineva îi dădea la mână întreaga recuzită imagologică pentru galerie și camerele de televiziune: Steagul tricolor pentru pelerina de umeri, gigafon sau vuvuzeaua tricoloră. Bietul de el, n-avea de unde să știe că la meciul decisiv cu Olanda urma să fie concurat acerb în studioul ProTv – de nelipsitul și atotștiutorul Ciprian Marica – prosopel, care toată emisiunea a stat împopoțonat ca mireasa la legătoare cu un ditamai steagul tivit cu ciucurași, înțolit peste costumul la două rânduri de nasturi. Cred că după faza asta, i se strică coșmelia lui Prosopel cu Gică, la Farul.

Federația Română de Fotbal va fi recompensată cu 9,25 milioane de euro pentru calificarea Naționalei în optimile de finală ale Campionatului European 2024, adică va încasa aproximativ 1/10  din valoarea de piață însumată a jucătorilor ce alcătuiesc lotul reprezentativ, potrivit statisticii publicate de UEFA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.