Acasă EDITORIAL Patrula de Îndrumare face a doua martirizare a sfinților închisorilor comuniste

Patrula de Îndrumare face a doua martirizare a sfinților închisorilor comuniste

14490
2
Sursa foto cotidianul.ro
Sursa foto cotidianul.ro

Manuel VLĂDUȚ

Motto: „Preoți, cu crucea-n frunte! Căci oastea e creștină,

Deviza-i libertate și scopul ei preasfant.

Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,

Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost’ pământ!”, Deșteaptă-te române!

La concurență cu iranienii ce pare că le sunt îndrumători spirituali într-ale moralității, ai noștri de la  Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel (INSHREW) se comportă de parcă ar fi copia românească a celebrului „Gasht-e-Ershad” – Patrula de Îndrumare sau Poliția Moravurilor.

Mi-a năzărit această asemănare recent, când am luat la cunoștință desăpre comunicatul de presă în care instituția cu pricinaîși declară“mâhnirea” că Biserica Ortodoxă Română (BOR) a luat decizia “din 12 iulie 2024 de a include pentru aprobarea canonizării, act premergător proclamării acestora prin tomosurile sinodale în 2025, a unor clerici care au exprimat opinii antisemite sau au promovat curentul toxic legionar, în anii 30 și 40”.

Doar în 2017 mai asistasem la o atare lapidare publică; la stâlpul infamiei fiind expus, atunci, Gabriel Andreescu – notoriu disident anticomunist român, contestatar fățiș al lui Nicolae Ceaușescu și al regimului său autoritar, profesor la Facultatea de Științe Politice a Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București, membru al unor organizații de drepturile omului, activist în zona multiculturalismului, a minoritățile naționale, libertății religioase și secularismului, eticii și politicii memoriei ș.a.m.d. La vremea respectivă intelectualul anticomunist Gabriel Andreescu fusese denunțat de colegul Liviu Rotman ca indezirabil în pletora academică a SNSPA continuatoarea faimoasei Academii de Studii Politice a PCR – Ștefan Gheorghiu (între noi fie vorba asta a fost cea mai onorantă descalificare cunoscută de mine). “Este profesor universitar şi implicit are posibilitatea de a influența direct tînăra generație. Și, în acest sens… avem o problemă. Gravă!” –  astfel și-a argumentat Liviu Rotman, profesor universitar al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA)  (emigrat în Israel din anul 1985), părerea că  Gabriel Andreescu nu ar mai trebui să facă parte din corpul profesoral al SNSPA, în anul 2017.

Profesor Liviu Rotman. Sursa: laude-reut.ro

Stau acum și mă întreb, de ce trebuie un institut creat și finanțat de statul român cu scopul de a cerceta Holocaustul în România anilor ‘40, să se erijeze în inchizitorul personalităților și oamenilor de cultură, ba mai mult, o veritabilă Patrula de Îndrumare pe model iranian ,

care să decidă dacă o stradă sau o instituție poate sau nu, să poarte numele unora dintre aceștia? De ce își permite un institut de cercetare din România,a istoriei evreilor,să se amestece în Sinaxarul BOR, punând după bunul plac eticheta de “fascist” sau legionar (ceea ce oricum nu este totuna) asupra unor preoți martirizați în cel mai crunt stil bolșevic de temnicerii comuniști, doar pentru că și-au exprimat crezuletichetat acum antisemit ori legionar?

Trecutul unei națiuni devine istorie prin înseși faptele personalităților vremurilor  și nu poți șterge după bunul plac al unora sau altora, contribuția adusă prin creația lor sau în cazul de față prin faptele duhovnicești, la cultura materială sau spirituală a nației române!

Eliade, Cioran, Vulcănescu, Petre Țuțea, Radu Gyr, sunt nume celebre de aștri ai Culturii Române pe care Patrula de Îndrumare INSHREW, condusă după propria-i Șaria de Alexandru Florian – demnul urmaș al stalinistului notoriu Radu Florian , le-a pus sub obroc. În retrograda concepție revanșardă a etnocratului, toți cei denunțați de Patrula de Îndrumare INSHREW ar trebui șterși din memoria colectivă a poporului român cu eticheta de legionari, fără a adăuga și mențiunea că aceste astre cu nume omenești sunt repere peremptorii ale culturii naționale și în egală măsură simboluri ale luptei anti-comuniste din România!

Alexandru Florian. Sursa: napocanews.ro

La fel procedează acum, parcă după un manualul îndrumătorului spiritual, cu preoții martiri propuși de BOR spre canonizare, ca o recunoaștere a jertfei lor întru credința în Christos și pentru neamul românesc.

Se întreabă autorii comunicatului, emis de INSHREW, voit moralizator: „Așa cum foarte bine a menționat Patriarhul Daniel, sfinții canonizați sunt dreptar, ne întrebăm, deci, dacă ridicarea între sfinți a unor persoane care, pe parcursul vieții, au împărtășit, prin vorbă sau faptă, valorile fascismului este consonantă cu etica creștină”?

Am senzația că potrivit ideologiei promovate de Patrula de Îndrumare INSHREW, scrierile elitelor despre o idee politică, pot fi asimilate cu crima prin apăsarea trăgaciului. Acești siniștri inchizitori, nu acceptă opinii contrare sau chestionări ori puneri la îndoială… Plătești, pentru că ai gândit! Parcă decupate din cartea lui George Orwell – „1984” , acțiunile acestor caricaturi ale „Big Brother” sprijinite de Legea 217/2015 pe care au inițiat-o, iau o formă inadmisibilă de totalitarism și cenzură de sorginte extremistă în genul opresorilor fanatici care încarcerau oameni doar pentru deținerea unor cărți interzise de regim. Încotro ne îndreptăm, oare?

Despre marxism… de Radu Florian. Sursa: activenews.ro

Magistral răspunsul BOR la falsa problemă a Patrulei de Îndrumare INSHREW, cu privire la canonizarea acestor martiri:

“Menționăm, de asemenea, că unii sfinți care sunt cinstiți în Biserica Ortodoxă au avut, în anumite momente ale vieții, atitudini și gesturi greu de înțeles sau contrare chiar învățăturii creștine, însă Biserica ia în considerare schimbarea vieții păcătosului și, mai ales, modul în care și-au încheiat viața, fără însă ca, prin această atitudine, să fie încurajate (sanctificate) anumite derapaje pe care respectivele persoane le-au avut în timpul vieții. Așa cum observăm din exemplele Sfântului Apostol Pavel, al Sfintei Maria Egipteanca sau chiar din cel al Sfântului Proroc și Împărat David, chiar și sfinții au avut unele căderi, de aceea trebuie să privim în special la cum și-au încheiat viața – adică la o înaltă măsură a desăvârșirii –, nu doar la greșelile sau păcatele săvârșite pe parcursul existenței lor pământești. De altfel, aceasta este și mărturia Sfintei Scripturi: „Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare-aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința (Evrei 13, 7).”

Mă întreb, poate “siluitorii istoriei”de la Patrula de Îndrumare INSHREW au ceva obiecții la aducerea în rândul sfinților a lui Ștefan cel Mare, care… se știe câți „păgâni” a ucis sau câți boieri a decapitat sau tras în țeapă, deci… poate că ar fi vinovat de naționalism sau fanatism religios? Sau poate că acești „sârguincioși” conduși de Alexandru Florian, aprofundând metodele prin care s-a săvârșit Holocaustul, vor descoperi și condamna genocidul produs de evrei în Fâșia Gaza asupra palestinienilor prin bombardare și înfometare?

Sau, de ce nu, considerând că a fost de influențat de educația bolșevică a tatălui său stalinist, acest sinistru Florian nu ar trebui să mai ocupe fotoliul de director al Patrulei de Îndrumare INSHREW, fiindcă, nu-i așa, ca și în cazul profesorului Gabriel Andreescu, influențează “în mod negativ” activitatea acestuia?

2 COMENTARII

  1. Exceptional articolul! Sintetic, la obiecte, plin de adevaruri objective atat istorice, cat si contemporane! Felicitari! Ps. Sper sa fie promovat ca sa il citeasca cat mai multa lume…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.