Acasă Cronica Asta-i România! Supershow-urile litoralului

Asta-i România! Supershow-urile litoralului

15524
1

Luigi FRIGIOIU

În fiecare vară, litoralul se află sub asaltul non-valorilor și al promiscuității artistice. Spectacolele stradale mizerabile, organizate de primării, sunt doar prilejuri de sifonare a banului public. Scenele în aer liber sunt asaltate de amărăștenii amatori de mocageală. Nu contează cine cântă sau dacă lălăie cineva la microfon. Când se dă o bere și doi mici, gratis, e distracția ideală pentru cei cu foamea-n glandă. Care, de obicei, primesc un cârnat și două ouă.

Așa-zise festivaluri – apărute ca ciupercile după ploaie – sunt, de fapt, locații amenajate pentru consumarea organizată a substanțelor interzise. Locuri de drogangeală și bulangeală LGBT-istă oficială. Mai nou, artiștii trag jointurile pe scenă ca o invitație generală pentru tinerii spectatori prăfuiți, cu creiere spălate, curate și uscate. “Bitch, please!”.

Masa-media ticăloșită prezintă România ca o țară eșuată, distrusă “pas cu pas”, definitiv și irevocabil. E o imagine prezentată, intenționat, deformat: chipurile, România e o colonie de sclavi ce trebuie mânată, ca o turmă de oi, de către mai-marii lumii. Nimic mai fals! Românii adevărați, demni și normali sunt peste toți. Românii au dat o lecție de civilizație la recentul Campionat European de fotbal unde s-au comportat ireproșabil. Românii adevărați nu-și strigă patetic nemulțumirile. În interiorul său, fiecare luptă în tăcere pentru o viață normală, pentru păstrarea tradițiilor strămoșești, pentru respectarea valorilor în orice domeniu. Litoralul e plin cu astfel de familii admirabile, “middle-aged” – generația de mijloc. Oameni responsabili, cu părinți în grijă, dar și cu copii pregătiți de zbor. Muncesc, din greu, în țară sau peste granițe, tot anul, iar în concediu se recreează câteva zile la mare. În sudul litoralului, teatrele de vară sunt locuri pricipale de distracție, în Neptun, Saturn, Jupiter, Techirghiol și Eforie. În Constanța și Mamaia nu e posibil pentru că, prin grija edililor, toate teatrele s-au distrus.

Românașii umplu teatrele la Supershow-rile cu vedete apreciate. Fiecare plătește bilet și urmărește un spectacol-maraton de trei-patru ore. Cu de toate-pentru toți, de la cel cu barbă sură, până la cel cu țâța-n gură. Familiile reunite vin în grup, uneori sunt prezente toate cele trei generații despre care aminteam.

Caravana artiștilor noștri cutreieră stațiunile ca într-un carusel al bunei dispoziții. Coordonatele spectacolelor sunt decența, bunul simț și, evident, valoarea interpreților. Folclorul e adus de doamna Maria Dragomioiu și de maestrul Costică Enceanu care, întotdeauna, își omagiază tovarășul de scenă, regretatul Petrică-Mâțu Stoian.

Mirabela Dauer e ultima rămasă pe baricade din generația de aur a muzicii noastre ușoare. Alături de ea, evoluează Raoul, Adrian Enache, Diana Enache, Ciro de Luca, Annes, Aurel Moga, Gheorghe Gheorghiu etc. Soliști iubiți de public, pentru că “dacă dragoste nu e, nimic nu e”.
Muzică de petrecere ne cântă Nicu Paleru, evident, după ce a băut vinul cu borcanul. Tot la paranghelie ne îndeamnă Jean de la Craiova (“Vă pupă Jean!”), Minodora, Florin Baboiaș, Culiță Sterp, tânăra Shondy și acordeonistul Paul Stângă. Nici un spectator nu rămâne pe scaun când se încing horele sau sârbele.

Ca întotdeauna, comicul Jean Paler stârnește hohote de râs. A încercat să spună un banc: “Cică Iohanis, Ciucă și Ciolacu au sărăcit și, ca boschetarii, cărau saci cu PET-uri la mall ca să aibă bani de buzunar”. “Îl știți?” întreabă nea Jean. Sala zice că NU. Replica lui Jean a venit rapid: “Nici eu nu-l știu, dar îmi place cum începe”. “Și nouă!”, a strigat toată sala într-un glas.

Surprinzător, adolescenții sunt prezenți în număr foarte mare, idolul lor fiind, indiscutabil, Bogdan de la Ploiești. Însă, de succes maxim se bucură cel mai ovaționat cuplu al ultimilor ani, Vali Vijelie și Georgiana Lobonț! Spre bucuria noastră, Constanța are membri în lotul național de divertisment. Surpiza plăcută a verii e Laura – o voce plăcută și o elegantă prezență scenică – cu șlagăre internaționale, bine primite de public. Laurențiu Vlad cu trupa sa Demențialii ridică ștacheta umorului de calitate. Interpretul Adrian Obrejan e o speranță care promite să devină certitudine. Iar în prezentarea spectacolelor, alături de Răzvan Petre (Radio România), se află constănțenii noștri Ionuț Dulgheriu și Monica Angels. Tuturor, felicitări și succes în următoarele spectacole estivale! De la ultimul, tinerii au ieșit cântând refrenul lui Bogdan de la Ploiești: “Guli, Guli, Guli, Guli /Se uită toți mogulii, la tine cum dansezi!”. Mai bine fredonezi niște versuri nevinovate și naive, decît să pleci în 4 labe sau cu Ambulanța, în comă, direct la Dezintoxicare.

1 COMENTARIU

  1. Și mie mi-a plăcut cum începe bancul lui Jean Paler. După alegeri, poate auzim și sfârșitul; că PET uri sunt pe toate drumurile! 😉 Spor în toate, Don Luigi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.