Dan MIHĂESCU ■
Asociația „Nod în Papură” din Sarichioi, județul Tulcea, dă startul primei regate tradiționale de lotci pescărești cu vele din România sâmbătă, 14 septembrie, pe Lacul Razim.
Evenimentul, clasificat în categoria sporturilor tradiționale, este finanțat de Consiliul Județean Tulcea cu susținerea Primăriei comunei Sarichioi și a Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.
Inițiatorul și promotorul competiției, Alex Iulian Onofrei, este un tânăr entuziast de-al locului, pasionat de muzică, marinărie, sport și arta modelării lemnului până la metamorfozarea materiei lignicole în siluetele sprintene ale tradiționalelor bărci pescărești din Delta Dunării, prăsite pe aceste meleaguri de vikingii varegi, descendenți din Rurik care în jurul anului 882 a declarat Kiev capitala vastului său imperiu de la Golful Finlandei până la Marea Neagră.
Iată, de ce, fără tăgadă, de peste 1100 de ani, lotcile – bărci utilitare cu care pescarii din Delta Dunării întreprind zilnic expediții de cucerire și supunere asupra vastului imperiu al apelor, au păstrat aceleași linii sinuoase și mlădii ale străbunelor Karvi (longboat eng.) vikinge, drept semn al pedigriului imperial.
Astăzi, Alex Iulian Onofrei, cu entuziasmul specific vârstei și cu ajutorul menționat în deschiderea acestui text, își propune nu doar să-și lanseze propria campanie de promovare a culturii și modului de viață nautic în localitatea sa de baștină dar și să renască tradiția marangozeriei – arta construcției lotcilor (lodka) bărcile tradiționale pescărești din lemn – descendente din vestitele nave ci care vikingii au descins pe continentul nord-american înaintea marilor navigatori din evul mediu, au debarcat pe țărmul Africii și au dat înconjur pentru prima dată continentului european.
La startul primei competiții de lotci cu vele “Nod în Papură REGATTA”, se vor alinia sâmbătă, 14 septembrie, șase ambarcațiuni de 10 m. lungime cu echipaje alcătuite din câte patru veliști. Trei dintre bărcile de competiție sunt puse la dispoziție de către Autoritatea Organizatoare (Asociația Nod în Papură) iar celelalte trei de către partenerii de la Asociața Ivan Patzaichin – Mila 23. Poligonul de concurs are un parcurs de 3,23 MM (6 km).
Organizatorii au anunțat că oferă diplome, medalii și trofee echipajelor clasate pe primele trei locuri.
Sunt promise și plăcute surprize gastronomice iar muzica și antrenul sunt asigurate de trupele Zagăn și Ciușcă.
Lotca deltaică, cu forma ei alungită asemănătoare bărcilor vikinge, conferă o rezistență minimă la înaintare prin apă, mai ales în bălțile pline de iarbă și stufăriș și stabilitate pe valurile de la mare, datorită arhitecturii specifice a carenei ceea ce-i asigură și un pescaj foarte mic. Lotcile sunt construite din lemn de stejar și brad, fiecare din aceste esențe având proprietăți specifice ce asigură o durabilitate de peste treizeci de ani unei ambarcațiuni.
Stejarul, lemn de esență tare, se folosește la schelet, iar bradul este folosit la căptușeala pentru că este rezistent la apă și putrezește greu. Lemnul folosit la bărci este păstrat 2‑3 ani ca să se usuce lent, înainte să fie folosit la construcție. După construcția lotcii, golurile dintre scânduri se călăfătuiesc cu câlți îmbibați în catran sau seu de oaie, pentru ca apa să nu poată pătrunde, apoi toată lotca este “cătrănită” pentru protejarea lemnul de acțiunea apei și a soarelui și pentru a nu putrezi.