Acasă Caleidoscop Viață luxuriantă la 4000 de metri, sub ocean

Viață luxuriantă la 4000 de metri, sub ocean

11358
0

Narcis GAIDARGIU ■

Planeta noastră continuă să ne uimească prin extraordinara diversitate a faunei și florei sale, iar adâncurile oceanelor sunt o dovadă vie a capacității naturii de a se adapta și de a prospera în cele mai dificile condiții. La mari adâncimi, unde lumina soarelui nu pătrunde iar presiunea este extrem de ridicată, oceanologii au descoperit un luxuriant munte subacvatic populat cu o misterioasă și fascinantă lume plină de creaturi unice ce sfidează limitele cunoașterii.

Acolo, în întunericul abisal, organismele și-au dezvoltat strategii ingenioase pentru a supraviețui. De la pești cu corpuri translucide și organe bioluminiscente, până la corali care cresc încet în tăcerea adâncurilor, fiecare specie are un mod aparte de a se adapta la mediu. Aceste adaptări nu sunt doar necesare pentru supraviețuire, ci reprezintă un testament al creativității naturii, demonstrând cum viața poate înflori chiar și în cele mai aspre condiții.

Descoperirea constantă a unor noi forme de viață la aceste adâncimi ne reamintește că oceanul ascunde încă multe secrete. Fiecare expediție în adâncuri ne oferă surprize: creaturi cu aspect extraterestru, adaptări bizare și ecosisteme care nu depind de lumina solară, ci de chimiosinteză, proces prin care bacteriile transformă substanțele chimice în energie. Această capacitate de adaptare ne arată că, în fața provocărilor, natura găsește întotdeauna o cale de a se reinventa și de a prospera.

Conform unui recent comunicat de presă, din 28 august a.c., publicat pe pagina Schmidt Ocean Institute, un robot submarin teleghidat a descoperit grădini de bureți și străvechi formațiuni de corali scufundați la mii de metri în adâncurile Oceanului Pacific. Acest ecosistem ascuns a fost filmat pentru prima dată, prosperând pe un nou descoperit munte submarin situat în largul coastei de vest a Americii de Sud.

În această expediție oceanografică, echipa de cercetători condusă de Eric și Wendy Schmidt, a anunțat că a făcut descoperirea de-a lungul unui lanț subacvatic de munți numit Nazca Ridge, aflat la 900 de mile (1.650 kilometri) de coasta statului Chile.

Muntele submarin, una dintre multele descoperiri recente făcute de echipă, acoperă aproximativ 80 kilometri pătrați. Baza sa se află la o adâncime de aproximativ 4.600 metri, iar vârful său este situat la 3.500 metri deasupra, cel mai înalt punct al său aflându-se la 1.100 metri sub nivelul mării.

Aflată la bordul navei de cercetare RV Falkor Too, echipa de oameni de știință a utilizat un vehicul operat de la distanță (ROV) pentru a explora și cartografia muntele submarin la o rezoluție înaltă. ROV-ul, numit SuBastian, a fost echipat cu senzori eco sonar multifascicul și a descoperit că grădinile de bureți și formațiunile de corali care creșteau pe muntele submarin susțineau un ecosistem de adâncime extrem de abundent.

Expediția avea să fie o misiune de 28 de zile, axată pe cercetarea lanțului montan Nazca Ridge, care rulează paralel cu Salas y Gómez Ridge în sud-estul Pacificului, în timpul căreia echipa a făcut numeroase descoperiri inedite.

Pe lângă acest nou biotop de munte submarin, într-o scufundare anterioară, oamenii de știință descoperiseră un alt munte submarin, cu o grădină virgină de corali de aproximativ un kilometru pătrat, aflată în stadiu perfect de conservare.

Au fost observate animale marine care nu fuseseră niciodată filmate live până atunci, inclusiv o specie denumită calamarul Promachoteuthis, care până recent fusese găsită doar moartă în plasele de pescuit.

Printre alte creaturi marine remarcabile descoperite s-au numărat două specii rare de Bathyphysa siphonophore, o specie supranumită într-un limbaj colorat „monstrul cu spaghete zburătoare”, care a fost înregistrată video în timpul expedițiilor.

De asemenea, au găsit un animal curios și prietenos care nu fusese văzut niciodată în Pacificul de Sud: adorabila și pe bună dreptate denumită, caracatița Casper, o creatură ciudată și neobișnuită, o caracatiță diferită de oricare alta văzută înainte. A fost denumită Casper sau caracatița Fantomă datorită aspectului său alb lăptos, după numele creaturii fantastice din filmul american de fantezie întunecată, din 1995, regizat de Brad Silberling. Această creatură uimitoare a fost descoperită pe fundul oceanului, la o adâncime de 4.300 de metri.

Caracatița Casper este remarcabilă prin faptul că nu posedă înotătoare și nu are celulele pigmentare, cunoscute sub numele de cromatofori, care sunt responsabile de impresionanta camuflare a altor specii de caracatiță. Din această cauză, pielea sa este atât de albă și arată ca o fantomă. Absența luminii la adâncimile la care se găsește Caracatița Fantomă face camuflarea inutilă. Lipsa de pigment este unul dintre tiparele pe care le observi la animalele din adâncurile oceanelor. Există mai multe grupuri de animale care trăiesc la mari adâncimi și care sunt mai puțin pigmentate decât rudele lor care trăiesc la suprafață. Deși nu există lumină solară la acea adâncime, există lumină produsă prin bioluminiscență, motiv pentru care animalele din adâncuri încă au ochi funcționali. Casper are ochii pigmentați, așa că este puțin probabil să fie un albinos.

De asemenea, la fel ca și Caracatița de Sticlă, brațele Caracatiței Fantomă au doar un singur rând de ventuze, în loc de două. Mai mult, corpul său pare a fi mai gelatinos și mai puțin musculos decât cel al altor specii. Având în vedere lipsa surselor de hrană din adâncul oceanului, nu este surprinzător că Fantoma nu irosește energie valoroasă pentru a-și dezvolta mai mulți mușchi.

Pe baza unor măsurători laser activate în timpul filmărilor, lungimea totală a animalului ar putea fi puțin peste 10 centimetri, poate 12. Lungimea mantalei, parte a corpului de deasupra capului, o măsurătoare standard pentru cefalopode, poate fi de 5 centimetri, în timp ce greutatea ei nu a putut fi încă stabilită.

Casper suportă foarte bine presiunea zdrobitoare a apei, normală pentru un animal care trăiește la o adâncime de 4 kilometri. De obicei noi, oamenii, gândim în termeni de presiune a apei care zdrobește ceva, dar acest animal nu are cavități cu aer în interior care să fie comprimate, așa că presiunea din interiorul animalului este aceeași cu cea din exterior. Are trei inimi care pompează sângele în corpul său prin crearea unei presiuni în sistemul circulator, care este independentă de diferența de presiune dintre interiorul și exteriorul corpului său. Are o inimă sistemică în centrul corpului și câte o inimă auxiliară asociată fiecăreia dintre cele două branhii ale sale.

Casper dă naștere ouălor pe bureți morți, atașându-le de tija buretelui și apoi se așază pe el pentru a păzi și curăța grupurile de ouă până când acestea eclozează.

Descoperirile subliniază diversitatea remarcabilă a acestor ecosisteme, cu specii care nu au mai fost găsite nicăieri până acum, dezvăluind totodată lacunele în înțelegerea noastră despre modul în care ecosistemele munților submarini sunt interconectate.

Aventura cunoașterii adâncurilor oceanice ne aduce aminte cât de puțin știm despre propria noastră planetă și cât de fascinantă este biodiversitatea care ne înconjoară. Lumea subacvatică profundă este un simbol al rezilienței și al forței vitale a naturii, continuând să ne surprindă și să ne inspire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.