Acasă Cronica Cântec, joc și voie bună – Festivalul Dan Moisescu

Cântec, joc și voie bună – Festivalul Dan Moisescu

8195
0
Foto: Geta Frigioiu
Foto: Geta Frigioiu

Luigi FRIGIOIU ■

De peste 2000 de ani, țărișoara noastră e cotropită de marile puteri jefuitoare. Fie că au fost Imperiile Roman și Otoman, Germania nazistă, Rusia țaristo-sovietică; fie că e vorba, mai recent, de jandarmul planetar și aliații săi. Ne-au furat ce se putea fura, bogățiile solului și subsolului, ne-au amanetat existența pentru două-trei generații.

Doar sufletul de român, n-au putut să ni-l smulgă din piept: dorul și respectul față de înaintași,  jalea din doine, credința în Dumnezeu. Tezaurul folcloric e tot ce ne-a mai rămas: tradițiile și obiceiurile unde românașul își cântă bucuria și necazul, visând la o zi de mâine mai bună.

O dovadă am avut-o, pe 2-3 oct, la ediția 28 a Festivalul-Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu” desfășurată la Centrul Multifuncţional Jean Constantin. Cântăreț polivalent de muzică popular (vocalist, violonist și dirijor), Dan Moisescu a readus pe scenă muzica urbană, stil sec. 19, cu influențe orientale, din repertoriul lui Anton Pann. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural. În memoria sa, la Topalu, unde a trăit mare parte a vieții, s-a organizat un festival de folclor (mutat, ulterior, la Constanța), pentru talentele de la porțile afirmării.

Foto: Geta Frigioiu

Saramurică folclorică cu Caras și cu Plătică

Prezentarea show-ului a realizat-o minunata Irninis Miricioiu. În sala plină, spectatori de toate vârstele au urmărit și susținut 22 de tinere speranțe. Ca bonus, interpreți consacrați au susținut recitaluri primite cu ovații de public.

Pentru că suntem între ape, în ținutul dintre Dunăre și Mare, nu puteau lipsi Caras Ilie și Plătică Elena, nume ce te duc cu gândul la o delicioasă masă pescărească. Au mai cântat Marian Medregoniu și Andrei Daniel Dinu. Iar Daniel Trifu și-a amintit aventurile tinereții: “Ce mai cai am călărit și ce bani am cheltuit / Și ce puicuțe-am iubit și ce haine am terfelit”. Instrumentiști de clasă, frații Anatol si Cezar Cazanoi ne-au convins că putere crește, unde-s doi! Festivalul s-a încheiat cu recitalul Emiliei Dorobanțu.

Acompaniamentul a aparținut orchestrei Ansamblului Brâulețul sub bagheta lui nea Cristi Obrejan, simpatic și mereu pus pe șotii (un fel de Mr Bean al folclorului dobrogean).

Foto: Geta Frigioiu

Juriul coordonat de legendara realizatoare de folclor la TVR, Elize Stan, a stabilit câștigătorii:
-Trofeul „Dan Moisescu” 2024 – Alice Olivia Ghile (Sălaj)
-Secțiunea Interpretare Vocală
Premiul I-Daria Costea,
Premiul II-Simina Popescu,
Premiul III-Delia Bertea
Menţiune1-Sorin Năstasie,
Menţiune2-Alexandru Staicu,
Premiul special-Mădălina Avădănei
Secțiunea Interpretare Instrumentală
Premiul I-Ilinca Din,
Premiul II-Valeriu Nae,
Premiul III-Andrei Haneș,
Menţiune 1-Alex Cioiu,
Menţiune 2-Daria Vasile,
Premiul special-Darius Dobrinescu.

Foto: Geta Frigioiu

Eveniment de anvergură, Festivalul-concurs Dan Moisescu descoperă și lansează tinerele talente. Totodată, pune în valoare folclorul tradiţional și costumul popular autentic din toate zonele etnografice ale ţării.

Nota maximă pentru echipa organizatorică condusă de inegalabila, sufletista, Laura Stroe!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.