Acasă Frontul de Est Legiunea nord-coreeană a lui Putin intră la încălzire

Legiunea nord-coreeană a lui Putin intră la încălzire

6
0

Mihai COSTACHE

În timpul Primului Război Mondial, industriașii ruși au văzut că rămân fără forță de muncă: războiul topea bărbații cât de cât educați, rusoaicele încă nu voiau să muncească în fabrici, mai ales pe te miri ce. Așa că au început să aducă muncitori chinezi. Au mai venit și alții, să facă diverse.

Nu erau foarte mulți dar stăteau toți ciotcă. Bolșevicii i-au găsit ușor. Le-au dat niște rublișoare. Chinezilor le-a plăcut ideea. Au chemat mai mulți, tocmiți direct în Armata Roșie. Niște milioane de morți mai târziu, războiul civil s-a terminat. Bolșevicii au pus Rusia cu botul pe labe.

40.000 de chinezi au luptat în batalioanele roșii. Au luptat, vorba vine. Kolceak a omorât 6.000 în Siberia de Vest. Legiunea Cehoslovacă a mai lichidat 4.000, tot pe traseul TransSiberian. Chiar a fost un moment ciudat – atunci când săpau să-i îngroape pe chinezii omorâți în tren, cehii au dat peste gropile comune săpate de albii lui Kolceak. Lângă Kalacinsk, la est de Omsk, albii au executat peste 3.000 de chinezi – un tren plin cu chinezi care voiau să ajungă la Moscova, să se alăture – ca mercenari – puterii sovietice.

Și mai vrednici au fost cazacii generalului Krasnov. Au omorât, în Kuban, o divizie de 14.000 de chinezi prinși fără arme, muniție și mâncare, în ianuarie 1920.

Marea problema însă a fost cu chinezii mercenari privați.

Cam toți politrucii bolșevici aveau gărzi private formate din chinezi.

Iar cel mai mare monstru a fost Iona Iakir. Născut la Chișinău – dar nu era român. Nu era nici rus. Și nu a vrut să fie nici evreu. Iakir s-a socotit direct sovietic.

Iakir a investit niște rublișoare și a cumpărat 300 de chinezi, muncitori aduși la salubritatea din Petrograd (cică se ocupau să strângă hoiturile de câini de pe străzi) din care i-a dat lui Lenin 70 de inși – a fost primul cerc al Gărzii lui Lenin. Alte zeci de chinezi au fost detașați să-i păzească pe tovarășii Buharin și Troțki.

Iona Iakir a fost organizatorul mercenarilor chinezi care erau deja în Rusia și care au venit, mai târziu, din Harbin.

”Chinezii tratau foarte serios problema salariului. Își dădeau viața ușor dar plata trebuia să fie la timp iar hrana bună. Uite așa! Vin la mine împuterniciții lor și spun că sunt angajați 530 de oameni și că trebuie să plătesc pentru toți. Iar cei care nu mai sunt, nu-i nimic. Restul de bani care li se cuvin acelora îi vor împărți între ei. Am discutat mult timp cu ei, încercând să-i conving că nu e normal, nu e ca la noi. Totuși, și-au primit partea lor. Mi-au adus alt argument: banii trebuie trimiși familiilor celor morți, în China. Multe lucruri bune am trăit împreună cu ei în lungul șir de suferințe prin Ucraina, tot Donul și în gubernia Voronej” – zicea Iona Iakir în volumul Memorii.

Mercenarii chinezi ai lui Iakir

Cu chinezii, Iakir a omorât Odesa. La propriu. I-au fiert de vii pe ofițerii monarhiști din Flotă și după aia i-au jupuit. I-au tăiat în bucăți. I-au aruncat în mare. Iakir și chinezii lui au fost responsabili pentru peste 150.000 de morți în Ucraina – doar în timpul războiului civil.

Nici nu vreau să-mi imaginez ce-ar fi făcut Iakir la Chișinău, Galați sau București dar în ianuarie 1918, Iakir a trimis un detașament de chinezi (câteva zeci) care, împreună cu bolșevicii din Armata a 6-a Rusă au atacat dinspre Bolgrad unitățile Armatei Române, în sudul Basarabiei, iar ai noștri au fost obligați să se retragă până în martie spre Galați, din zona Vulcănești.

În primăvara lui 1920, Iakir și chinezii au omorât 19.000 de civili (mulți erau refugiați) în Novocerkassk, pe Don. În patru zile.

Chinezii ăștia erau apreciați nu pentru că luptau cu cazacii albi ci cu civilii. Și, mai ales, pentru că îi păzeau pe grangurii bolșevici de teapa lui Iakir.

Iona Iakir a rămas cu chinezii în Ucraina până târziu, după Holodomor.

În 1927, Iakir a trimis doi măgădăi de la Academia Militară Frunze să îl bată pe Stalin, în Kremlin. Și măgădăii l-au bumbăcit bine pe Stalin, undeva în spatele mausoleului lui Lenin.

Iona Iakir

Cum a reacționat Stalin? S-a ridicat, s-a scuturat de praf, și peste 10 ani și-a adus aminte de toate păcatele lor. I-a executat și pe Iakir, și pe comandantul academiei, generalul Robert Eidemanis, un leton alcoolic, care nu i-a pedepsit pe bătăuși, și pe Tuhacevski, în subordinea căruia era învățământul superior militar bolșevic, pentru că nu l-a pedepsit pe Eidemanis și pentru multe alte idioțenii.

N-am uitat de regimentele letone, dar asta rămâne pe altă dată.

Iar acum, vorba aia, stăteam liniștit și-mi vedeam de ale mele și hop, văd că rușii aduc nord-coreeni. Cu miile. Încă nu e clar pentru ce dar ucrainenii care au dat știrea par a avea toate țiglele pe casă.

Aici sunt două întrebări mari și late: de ce îi aduce Putin și b) de ce îi trimite Kim.

= Putin îi aduce pentru că are mai multe nevoi – în primul rând informaționale. De uz intern, ca să calmeze populația – ia uite, Putin ne iubește, nu ne trimite să ne omoare ucrainenii, bagă nord-coreeni.

Dar și de uz extern – toată lumea trebuie să vadă că-l doare în cot – face ce vrea, cu orcine. Nu poate să aducă orci din Mordor – tâmpitul de Lavrov nu l-a convins pe Sauron să stabilească relații diplomatice așa că aduce de unde poate.

În paranteză fie spus – au adus sirieni – ucrainenii i-au omorât. Au adus sudanezi – ucrainenii i-au omorât. Au adus etiopieni și mercenari din Africa Centrală – ucrainenii i-au omorât. Au adus nepalezi, poate mă repet, dar ucrainenii i-au omorât și pe ăia. Pe care nu i-au omorât, i-au luat prizonieri. Au adus și indieni – Modi a ridicat o sprânceană și rușii i-au trimis înapoi.

De unde să mai aducă? Uite, din Coreea de Nord!

Cealaltă nevoie a rușilor e pentru zona din spatele frontului. Nu la luptă ci la pază, la încărcat și descărcat, de-astea.

Iar asta înseamnă un lucru bun: rușii scobesc după toți oamenii valizi pe care îi au, că nu mai au pe front carne de tun și în locul lor nu pot să trimită răniții ușor, în convalescență – pentru că pe ăștia îi întorc pe front iar cei răniți grav nu mai au mâini, picioare, chestii de astea, utile, când trebuie să muncești pentru armata roșie și rodina.

E posibil ca rușii să încerce să plaseze nord-coreenii și pe frontieră. Asta în condițiile în care rușii au lăsat pe frontieră toate ciurucurile. E posibil, dar mi-e greu să cred, că alde Kim din Pyongyang ar fi de acord să-i lase pe ai lui la frontiera cu Finlanda, de exemplu. Să nu fugă naibii în iadul capitalist?

Poate la cea cu Kazahstanul, că nord-coreenii sunt obișnuiți să tragă în orice transfug – ceea ce mă duce cu gândul la alt scenariu: ar însemna că rușii vor folosi nord coreeni ca să ermetizeze frontierele pe unde rușii ar putea să fugă de mobilizare.

În fine, rușii ar putea să folosească unități de nord-coreeni chiar pe front, ca un fel de wagneri pe steroizi. Nord coreenii sunt atât de intoxicați de propagandă că nu le trebuie multe. Kim le zice că luptă cu americanii și soldații turbează instantaneu.

Cine scapă, primește o medalie, un măr, o porție dublă de orez și trei pahare de soju. În plus, va avea onoarea să doboare recordul republican la săpat șanțuri fără târnăcop.

Cine nu scapă devine erou și, în numele lui, Kim trimite un balon cu gunoi la Seul.

= Kim îi trimite pe micuți ca să dea cu tifla americanilor. Nu are curaj să atace acum Coreea așa că dă soldați Rusiei. Pentru el e tot un drac. Și-l îndatorează pe Putin și, mai important, cred, își arată ori neatârnarea ori supunerea totală față de Xi. Coreea de Nord depinde de China suficient de mult încât o astfel de mișcare să se facă fie doar cu voie / ordin de la Zhongnanhai (Kremlinul chinezesc) fie fără voia chinezilor, ca un element de negociere de tip ”uite ce pot să fac dacă nu-mi dați ABC”.

Oricum, fiți convinși că în munții Paektu e deja organizată o mină de uraniu în care, în caz că vreun soldat nord coreean trimis în Ucraina trece frontul și se predă, rudele până la a 7-a spiță + toți vecinii din scara blocului vor fi trimiși să scobească după minereu radioactiv.

●●●

Joi, site-ul Podul, citând un articol din Kyiv Post,scria: “surse din sfera serviciilor de informații, afirmă că 18 soldați nord-coreeni ar fi dezertat în apropierea frontierei ucrainene, la granița dintre regiunile Briansk și Kursk din Rusia”. 

Sursa ucraineană a declarat că nu se cunoaște motivul pentru care militarii și-au părăsit pozițiile, iar apoi au lipsit la apel, dar a precizat că forțele ruse îi vânează în prezent, în timp ce comandanții din zonă încearcă să mușamalizeze incidentul și să îl ascundă de eșaloanele superioare.

Incidentul are loc la doar o zi după ce președintele rus Vladimir Putin a înaintat Dumei de Stat o cerere de ratificare a tratatului pentru un „parteneriat strategic cuprinzător” între Federația Rusă și Coreea de Nord, care fusese semnat pe 19 iunie în timpul vizitei efectuate de Putin în Coreea de Nord.

Concomitent cu raportul conform căruia acești soldați sunt absenți fără permisie, alte rapoarte ale serviciilor de informații afirmă că până la 3.000 de militari nord-coreeni au fost instruiți pentru a forma un „batalion special Buriat” la baza Brigăzii a 11-a de asalt aerian separat a armatei ruse de la Sosnovy Bor, lângă Ulan Ude, în Buriația. 

Milbloggerul ucrainean, Igor Sushko, a declarat marți pe rețeaua X că trupelor nord-coreene li se eliberează cărți de identitate militare rusești care îi identifică drept buriați, în condițiile în care populația indigenă din Republica Buriată, situată în estul Siberiei, are un aspect asiatic.

Rapoartele spun că unitatea formată din nord-coreeni este în prezent dotată cu arme și echipamente.

Prezența militarilor nord-coreeni a fost semnalată și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a comentat rapoartele serviciilor de informații conform cărora șase ofițeri nord-coreeni au fost uciși, iar alți trei au fost răniți de o lovitură de rachetă care a ucis până la 20 de ocupanți în apropiere de Donețk în data de 3 octombrie. 

Șeful Centrului Ucrainean pentru Contracararea Dezinformării, Andrei Kovalenko, a comentat însă că integrarea personalului militar nord-coreean în forțele ruse ar putea fi complicată de bariera lingvistică, în condițiile în care mai puțin de 1% din ofițerii nord-coreeni cunosc limba rusă. 

„Deși Rusia ar putea utiliza inițial soldați nord-coreeni în regiunea Kursk, există posibilitatea ca câteva zeci de mii de soldați să fie în cele din urmă desfășurați în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, alături de omologii lor buriați”, a mai adăugat Kovalenko.

Pe baza dependenței Rusiei de sprijinul Chinei, mulți observatori occidentali „inteligenți” susțin că Președintele Xi Jinping are pârghii mai lungi decât Putin așa că Beijingul este mai capabil să-l controleze pe Putin și formulează concluzia că China poate anexa cu ușurință Rusia, cel puțin partea din Orientul Îndepărtat, ignorând faptul că Putin este de 10.000 de ori inteligent și insidios decât Xi, comentează dr. Junhua Zhang, senior associate la European Institute for Asian Studies, într-o postare pe LinkedIn.

În continuare, sursa citată adaugă:”După cum am subliniat în ultima mea postare, ministrul rus al apărării a fost recent în China, cu o sarcină foarte urgentă. Aceasta a fost a doua sa vizită în cinci luni. Sarcina sa este să convingă Beijingul să trimită materiale militare în Coreea de Nord, astfel încât trupele lui Kim Jung-un să poată merge apoi pe frontul ucrainean pentru a lupta pentru Rusia. Argumentul Moscovei este că dacă Beijingul trimite arme și forțe militare în Coreea de Nord acum, Beijingul nu va fi considerat participant la război. Spre Occident, Beijingul încă poate pretinde că China este curată. Capitala occidentală (mai ales capitala germană) va privi în continuare China ca pe o țară prietenoasă cu investițiile. China încă poate face bani în întreaga lume.

Xi Jinping l-a ascultat pe Putin și urmându-i instrucțiunile vedem în imaginile postate mai sus cum pe 16 octombrie nenumărate camioane mari încărcate cu provizii vitale intră în Coreea de Nord din orașul chinez de frontieră Dandong și apoi traversează podul China-Coreea de Nord. Este un semn clar că în curând, ucrainenii vor suferi și mai mult. Da, Putin se află într-o situație dificilă dar el încă controlează mai mult sau mai puțin lumea autoritară, cel puțin pe Xi Jinping”, încheie Zhang.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.