Acasă Sport O rivalitate de-a șoarecele și pisica: Constanța-Cluj (85-114)        

O rivalitate de-a șoarecele și pisica: Constanța-Cluj (85-114)        

3
0

Luigi FRIGIOIU ■

În anii 70-80, Constanța (capitala de vară) și Cluj (inima Ardealului) erau poluri urbane oponente la supremația Bucureștiului. De exemplu, la baschet, Farul și U Cluj, luptau, de la egal la egal, cu Dinamo și Steaua, cluburi ce aveau în spate Securitatea și Armata ceaușistă. Ieșeau dispute de pomină, mai ales că cele două centre sportive aveau în componență baschetbaliști de mare valoare. La Constanța evoluau: Băiceanu, Pașca, Martinescu, Spânu, Mănăilă, Martinaș, Moldoveanu. În plus, de la malul mării se lansaseră și alți performeri, în frunte cu Costel Cernat, cel mai valoros baschetbalist român al vremii.

În anii 90, s-a mers, în continuare, “cap la cap”: echipa națională avea lideri un constănțean, regretatul Toni Alexe, și un clujean, “Big Ghiță” Mureșan. De atunci, Farul Constanța și U Cluj au mers pe drumuri opuse. Ardelenii au investit și au construit o echipă redutabilă. U Cluj are 9 titluri de campioană, 6 Cupe ale României. Evoluează constant în cupele europene unde a reușit să atingă sferturile Champions League. Pe litoral, sportul (ca toate domeniile) a ajuns un mijloc de sifonare a banului public. Farul s-a desființat, acum există doar un singur și dubios club-mamut (CSM) ce le-a înglobat, cu japca, pe toate celelalte.

Încercând să suie dealul Clujului, constănțenii au luat bătaie ca măgaru-n pantă.

Meciul CSM Constanța-U Cluj, disputat pe 19 octombrie, la Sala Sporturilor, părea redeșteptarea orgoliilor baschetbalistice locale, mai ales că aveam drept oaspeți echipa campioană. CSM Constanța a început meciul cu Kevaughn Allen, Monyea Pratt, Tyler Stevenson, Isaiah Philmore, Cătălin Baciu. În timp ce U Cluj i-a avut în componență pe Zavier Simpson, Karel Guzman, Mihai Măciucă, Kevin Hervey, Zach Hankins.

Meciul, însă, n-a avut istoric. Momentul adevărului ne-a arătat cât de departe suntem de baschetul adevărat. Hankins, liderul studenților, a avut 17 puncte și 11 recuperări. Simpson l-a urmat cu 16 puncte, 4 recuperări și 6 assist-uri. De la noi: Andrieș a dat 21 puncte, 5 recuperări și 4 pase decisive, secondat de Baciu 14p, 9 recuperări, 2 pase, și Stevenson 11p, 5 recuperări, o pasă.

Scorul final CSM Constanța-U Cluj 85-114 (15-26, 25-25, 23-26, 22-37) ne scutește de orice comentariu. Să pierzi cu aproape 30 puncte pe teren propriu e o contra-performanță greu realizabilă. În ultimul sfert, echipa s-a prăbușit total în timp ce clujenii jucau ca la nuntă (au înscris când și cum doreau).

După dezastrul baschetbalistic, în Sala Sporturilor, a urmat o altă înfrângere, la volei feminin (CSM Constanța-Corona Brașov 2-3). Dacă adăugăm că handbaliștii se află în pragul desființării, avem bilanțul catastrofal al struțo-cămilei numite CSM Constanța.

Falimentul sportiv completează falimentul general al orașului naufragiat, încet dar sigur, ca o navă în derivă, fără timonă. În lipsă de procupări, Amiralul debusolat fredonează șlagărul fokistei Alina Manole ce poate deveni imnul Constanței: “Am un pitic și-l vreau fericit / Cred că-mi trebuie doi / Să stea amândoi și să toace mărunt, pe-o bucată de unt, ce mai fac, ce mai zic…”

Inutil să precizăm că piticii lui Kitzy sunt vicele Ionuț Rusu-Crăcănel și Andrei Talpeș-Cârnat, preșul CSM, terminatorii sportului constănțean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.