Acasă TURA DE NOAPTE S-a ales bules de Putin la BRICS

S-a ales bules de Putin la BRICS

11388
0

 Călin MARINESCU

Mânat de dorința bolnăvicioasă de a sfida, de a se arăta admirat la scară planetară, nu doar de proprii supuși și a fi confirmat la scenă deschisă, de mai marii lumii sau măcar parte din ei, cel mai mare pitic de pe Pământ, Vladimir Putin, ținut captiv în Rusia de mandatul de arestare al Tribunalului Penal Internațional, s-a spart în figuri organizându-și pe teritoriul Federației Ruse, la Kazan, (Tatarstan) al 16-lea Summit BRICS.

BRICS, se știe, este o organizație formată din cinci state, Brazilia (B), Rusia (R), India (I), China (C) și Afica de Sud (S) simulând o contrapondere a unei alianțe euroatlantice, (Statele Unite ale Americi, Comunitatea Europeană, Marea Britanie și Canada), pe care Rusia o consideră inamică defininind-o cu termenul de Occident Colectiv.

Rusia a făcut un eforturi deosebite pentru organizarea unui Summit cu participarea a 24 de deleagații conduse la cel mai înalt nivel, împeună cu miniștri și însoțitorii lor.

Desfășurat la Centrul Internațional Expozițional din Kazan, Summitul BRICS 2024 a creat oportunitatea întâlnirilor separate a miniștrilor de externe, de interne, finanțe, economie și securitate din țările membre.

În pregatirea Summitului, la începutul lunii octombrie, a fost organizată la Moscova o întălnire a miniștrilor de finanțe a țarilor membre pentru analizarea posibilității creării unui sistem intern colectiv de decontare a schimburilor comerciale ce ar fi asigurat o activitate permanentă de gestionare a tranzacțiilor de către Noua Bancă de Dezvoltare  New Development Bank înfințată de BRICS în 2014 și chiar perspectiva unei monede unice BRICS, după modelul Euro.

La Sumitul BRICS din 2023, găzduit de Africa de Sud, alte patru state au aderat la organizație, respectiv Egipt, Etiopia, Iran, și Emiratele Arabe Unite.

Scopul declarat al organizației este cooperarea între parteneri în variate domenii precum: securitate, economie, finanțe, cultură și întrajutorare umanitară și nu în ultimul rând pentru stabilirea unor politici comune privind cooperarea globală.

De regulă, la Sumiturile BRICS sunt invitate mai multe state, neangajate politic cu “dușmanii”, state emergente doritoare să participle la discuții la nivel înalt cu scopul stabilirii unor legături economice, în special cu marile economii în expansiune precum China, India și chiar Rusia.

La al 16-le Summit de la Kazan au participat în afara țărilor membre reprezentate de președinți sau prim-miniștri, și alte 15 state cu statut de invitat reprezentate de asemenea la cel mai înalt nivel.

De remarcat a fost prezența Turciei, reprezentată de Președintele Recep Tayyip Erdogan și a Secretarului General al ONU, Antonio Manuel de Oliveira Guterres.

Prezența lui Gueterres a fost privită cu reținere de mai multe state sau criticată ferm de Ucraina și de Țările Baltice chiar dacă în declarația sa, purtătorul de cuvânt ONU, a motivat această vizită în Rusia ca o ocazie de a-i comunica personal Președintelui Vladimir Putin că aventura sa ucraineană contavine fundamental Cartei ONU și încalcă un mare număr de Convenții Internaționale ratificate de Rusia.

Evident, Rusia a sperat că prin întărirea cooperării în cadrul BRICS să găsească soluții pentru rezolvarea impasului în care se află pentru susținerea matariala a războiului cu Ucraina.

Principalele probleme ale Rusiei sunt legate de cooperarea economică cu marile puteri China și India, găsirea unor modalități de decontare a operațiunilor de comerț exterior eschivâd-se decontării în USD, prin sistemul SWIFT, sistem ce a decuplat băncile rusești de la rețeaua internațională după declnșarea invaziei în Ucraina.

În afara unui discurs amenitator susținut în fața tuturor delegațiilor, perorație ce s-a dorit să pună în evidență măreția Rusiei ce transcede istoria și imposibilitatea de a fi învinsă de o putere non nucleară, Putin a trebuit să admită necesitatea unui ajutor în desfășurarea schimurilor comerciale pentru a-și acoperi găurile din ce în ce mai mari din bugetul de stat create de susținerea frontului în Ucraina.

Spre surprinderea lui Guterres, voalat, Putin i-a cam arătat motanul afirmând necesitatea reformării Organizației Națiunilor Unite, propunere primită cu mare reținere de Secretarul General și de comunitatea internațională din moment ce ea a fost avansată de președintele Rusiei, țară care a încălcat flagrant Carta ONU.

Întâlnirile bilaterlale pe care le-a avut Putin cu Președitele Chinei, Xi Jinping și cu Primul Ministru indian, Nadrenda Modi, nu au adus rezultatele sperate, ambii interlocutori cerând găsirea unor soluții politice pentru oprirea războiului cu Ucraina.

Prezentarea războiului drept o ceartă în familie, apreciind deci Rusia și Ucraina o “familie”, nu a convins pe nimeni și nu a netezit relațiile dintre marile puteri partenere și Rusia ce s-a văzut din ce în ce mai izolată.

Declarațiile de prietenie neconditionată ale Președintelui Xi Jinping nu se materializează în ajutor economic sau militar așa cum ar dori Rusia ci doar creează Chinei posibilitatea de a cumpăra țiței, gaze, carbune și minereuri la prețuri mult mai scăzute fața de nivelul pieței internaționale, materii prime pe care le folosește la producerea bunurilor pe care le vinde țărilor dezvoltate.

Aceleași facilităti le are și India, ambele țări fiind principalii parteneri economici ai Rusiei.

Un moment important a constituit întâlnirea dintre Președintele Chinei și Primul Ministru al Indie, întâlnire amânată de mai mulți ani și considerată de mare importanță, având în vedere puterea economică și nu numai, a celor doua state.

Și cu această ocazie a fost susținută necesitaea opririi razboaielor din Orient și din Ucraina, menținerea unui climat de pace în lume pentru o mai buna cooperare economică.

La încheierea Summitului țările membre au adoptat o Declarație comună neutră, vorba unui clasic în viață “să fie bine ca să nu fie rău”.

Astfel, BRICS se angajează în termeni generali să militeze pentru o dezvoltare globală de securitate, întărirea cooperării bazate pe interesele comune și a priorităților strategice proprii ale părților.

Se reafirmă angajamentul țarilor membre privind respectul mutual, înțelegerea, egalitatea, solidaritatea, democrația, deschiderea, inclusiv colaborarea și consensul.

Țările participante mulțumesc Rusiei pentru organizarea celui de al 16 – lea Summit cu participarea unor țari emergente din Africa, Asia, Europa și Orientul Apropiat.

Se apreciază interesul altor țări de a se altura organizației ceaa ce va duce la o cooperare globală între țările emergente.

Declarația menționează și faptul că în afara Summitului a avut loc întâlnirea dintre Președintele Chine Xi Jinping și Primul Ministru al Indiei Narendra Modi, prima întâlnire bilaterală din ultimii patru ani și jumate, care ar putea reduce tensiunile dintre cele doua țări privind problemele de frontieră.

Declarația de la Kazan va fi prezentată ONU și se speră că națiunile BRICS vor milita pentru rezolvarea problemelor globale, pentru dezvoltarea economică și de securitate.

Cu alte cuvinte, în afara întâlnirii dintre Presedintelele Chinei și prim-ministrul Indiei nu au fost alte evenimente de menționat.

Cu toate eforturile depuse pentru organizarea Summitului, Rusia nu a obținut niciun sprijin pentru continuarea războiului, speranța rămânând în ajutorul șchiop al Corei de Nord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.