Dan MIHĂESCU ■
Agresiunea rusă a început cu mult înainte ca NATO să existe. Războiul Rece al Rusiei cred că a început în 1547 în cea mai vestică provincie a marelui Imperiu Mongol care se întindea de la Volga la Pacific. Această provincie a fost Principatul Moscovit, unde a apărut un prinț paranoic, de 16 ani, preocupat de a-și impune politicile interne opresive ale Rusiei și pentru a-și stabili politicile externe imperiale care continuă până în prezent. Acest cneaz sângeros a devenit primul țar al Rusiei în 1547 cu numele de Ivan al IV-lea supranumit, ulterior,.
Războaiele sale de cucerire asupra mongolilor au creat o conștiință națională care abia existase înainte în Moscova. Țarul Ivan cel Groaznic și-a imaginat Rusia ca o Nouă Romă care să conducă creștinătatea de la Moscova, mai degrabă decât de la Vatican, și pentru următorii 54 de ani ai domniei sale brutale a stabilit o viziune pentru crearea unei Mari Euro-Asii, de la o mare la altă mare, condusă de la Moscova. Astfel, a ajuns în Pacific în est și curând s-a întors spre vest spre Europa. A obținut câștiguri nemiloase și, pentru instruirea noastră aici, a îndurat eșecuri uimitoare care ar fi fragmentat alte națiuni. S-a regrupat, uneori având nevoie de un secol pentru a-și reveni pentru a lupta din nou pentru viziunea sa asupra unei Eurasii Mari, adăugând de fiecare dată mai mult teritoriu sferei sale de influență.
Acum, oamenii care nu cunosc istoria sunt ușor susceptibili la propagandă. Ei vor crede că Rusia a atacat Ucraina din cauza “extinderii NATO” sau a Revoluției Demnității. Dar aceste argumente pur și simplu nu rezistă unui test de istorie.
Amintiți-vă de “operațiunile militare speciale” din Transnistria, parte a Moldovei în 1992, și Abhazia și Osetia de Sud, părți ale Georgiei, în 1993, apoi din nou Georgia în 2008, apoi Crimeea în 2014.
Deci, nu a fost niciodată vorba despre “extinderea NATO”, așa cum bâlbâie unii propagandiști plătiți și occidentali creduli, ci despre reconstituirea Imperiului Rus, deoarece practic în ziua în care ultima sa iterație, Uniunea Sovietică, a căzut. Până când neo-imperialismul și colonialismul rus nu vor fi înfrânte în mod categoric, ne vom confrunta cu ele la fiecare câțiva ani.
Oricine spune că NATO a provocat Rusia să atace Ucraina este fie prost, fie spălat pe creier, fie pur și simplu nu cunoaște istoria.
“Extinderea NATO” este un termen orwellian. NATO nu se “extinde”, cu excepția faptului că națiunile solicită să adere la ea pentru a fi protejate de Rusia (sau de alte puteri, chiar cum ar fi Turcia, așa cum Grecia ar fi Turcia acum, dacă nu ar fi NATO). Dacă Rusia nu ar fi o amenințare pentru aceste țări, nu ar avea niciun interes să dorească să adere la NATO. Rusia alimentează NATO cu amenințările și agresiunile sale. Când vor să împiedice o țară să adere, ei spun practic că țara respectivă este a lor.
Până în 2013, doar aproximativ 20-30% dintre ucraineni (în funcție de sondaj) erau în favoarea aderării la NATO dar după anexarea Crimeei favorabilitatea a crescut la peste 50%. Acum, după invazia pe scară largă, aproape 90% dintre ucraineni spun că doresc ca Ucraina să adere la NATO.
De asemenea, agresiunea rusă a fost cea care a forțat Suedia și Finlanda să adere la NATO. Agresiunea rusă este cea care a determinat alte țări să adere la NATO, nu “extinderea NATO”, forțând Rusia să atace țările vecine.
Chiar și infamul interviu al propagandistului Tucker Carlson cu Putin a arătat că invazia rusă a Ucrainei în 2014 și 2022 nu a avut nimic de-a face cu NATO. Totul a avut de-a face cu obsesia lui Putin pentru destrămarea Rusiei Kievene în secolul al XII-lea și a URSS în secolul XX. El nu poate accepta că ucrainenii sunt o națiune așa că vrea să șteargă Ucraina de pe fața pământului.