Călin MARINESCU ■
E unanim acceptat că democrația este cel mai eficient și rezonabil sistem de guvernare chiar dacă uneori există accidente pe care o societate real democratică le poate corecta.
Evident, democrația americană este rezultatul unei lungi istorii ce depășește istoria democrațiilor europene, mai puțin Anglia, și care nu a creat niciodată monștri care să pună în pericol buna dezvoltare a societății.
Alegerile care tocmai s-au încheiat au stârnit emoții pe întreaga planetă, având în vedere că măsurile politice pe care le va lua noul executiv al Statelor Unite ale Americi (SUA) vor avea mai devreme sau mai târziu efecte asupra majorității țărilor lumii.
Țara noastră, partener strategic al SUA, va fi printre primele țări afectate de politicile noii conduceri de la Casa Albă motiv pentru care mare parte din conaționalii nostri au urmărit cu sufletul la gură, cum se spune, desfășurarea scrutinului prezidențial.
Deși era evident că reprezentanții Partidului Republican aveau prima șansă, mulți au sperat a se împlini o minune pentru a rămâne democrații la cârmă, ceea ce ar fi asigurat, cel puțin pe termen mediu, continuitatea liniei politice a executivului Biden, fără schimbări importante.
Din start trebuie să recunoaștem că Administrația Biden a fost îngăduitoare cu europenii, care au încă de rezolvat multe probleme, în spiritul războinic al naționalităților noastre, multe neînțelegeri având rădăcini adânci în istorie.
De aceea consider că e important să analizăm ceea ce s-a întâmplat, cum au fost câștigate alegerile de echipa Trump, desi campania sa elecorala a făcut obiectul unor aspre critici căci promisiunile făcute națiunii americane sunt departe de fi realizabile.
În primul rând, Kamala Harris a moștenit de la Joe Biden o campanie în moarte clinică și din loialitate față de cel care a făcut-o prima femeie Vicepreședinte al SUA, a refuzat să se delimiteze de politicile promovate de acesta, administrația celui de-al 46-lea Președinte fiind percepută de americanii de rând ca principala cauză a scăderii accentuate a nivelului de trai.
Analizând componența votanților lui Trump am aflat că cetățenii americani de religie musulmană au votat candidatul republicanilor, atitudine cât se poate de normală deoarece prin tradiție musulmanii nu pot admite să fie conduși de o femeie.
Tot impotriva Kamalei Harris a votat în majorite populația hispano fiindcă Kamala Harris nu este de origine hispano. Bineînțeles este vorba despre cetățenii americani hispano și nu milioanele de hispanici pe care Trump a promis că îi va trimite acasă cât de curând, care nu aveau drept de vot.
De asemenea o bună parte a bărbaților albi au votat împotrivă, în primul rând fiindcă era vorba de o femeie, cum pățit și Hilary Clinton acum opt ani, și în al doilea rând pentru că este de origine indo-asiatică.
Analizând promisiunile cu care a câstigat Trump alegerile nu putem să nu recunoaștem o serie de măsuri populiste propuse, care nu vor putea fi realizate.
În primul rând este interesant că Trump a răsturnat taradiția în politica americană aducând Partidul Republican într-o zonă social-populistă, zonă tradițional a democraților ceea ce a situat partidul său la stânga față de democrați. Ca strategie de campanie a fost o mișcare dibace, cu rezultate fantastice, cucerind astfel nu doar Președinția dar și Senatul plus Camera Reprezentanților. Se creionează astfel premizele unei adevărate dictaturi, mai ales având în vedere temperamentul Președintelui ales.
Problemele vor apărea în momentul în care va trebui să ducă la îndeplinire promisiunile electorale.
Reducerea sau chiar suprimarea imigrației este o promisiune realizabilă căci cu unele schimbări în legislație și o acțiune dură a autorităților pot fi stăvilite valurile de migranți care au intrat mai mult legal pe teritoriul SUA în ultima perioadă.
Dar declarația de ultimă oră a lui Trump privind închiderea temporara a granițelor, inclusiv a celor aeriene, și deportarea în masă a milioane de de imigranți ilegali mi se pare hazardată iar încercarea de punere în practică va duce la crearea unor probleme greu de imaginat.
Pe de altă parte, am văzut declarațiile unor fermieri care pur și simplu considerau că deportarea muncitorilor hispano va genera o lipsă acută de forță de muncă cel puțin în domeniul agricol. Persoanele intervievate susțineau că circa 70% din cantitatea de lapte furnizată economiei americane este produsă de imgranți.
Cetățenii americani refuză să presteze astfel de munci grele și consumatoare de timp, sau dacă vor fi convinși ori constrânși într-un final să o facă, costul forței de muncă va exploda având ca efect direct creșterea prețurilor produselor agricole, în contradicție cu promsiunile electorale de scădere a prețurilor care realmente au crescut în ultimii ani.
O altă măsură, în ideea reducerii preturilor, contestată de majoritatea economiștilor americani, ar fi aplicarea de taxe vamale pentru produsele importate al căror prețuri au crescut evident, în trendul general. Trump susține de mai mult timp că secretul însănătoșirii economiei și reducerii prețurilor este aplicarea taxelor vamale mai mari pentru importuri.
În mare parte alimentele americanilor provin din America Centrala și de Sud iar aplicarea unei taxe vamale de 20%, așa cum a promis Trump, este unanim considerat că va duce la creșterea prețurilor, economia americană nefiind pregătită să acopere necesarul și mai ales la un preț rezonabil.
De asemenea, aplicarea unor taxe de 60% asupra importurior din China, în afară de faptul că va declanșa un război comercial cu a doua putere economică a lumii, va provoca și o importantă creștere a prețurilor pentru produsele de consum ale americanului de rând.
Din promisiunile electorale am reținut că SUA se vor întoarce cu fața către orient si va începe aplicarea unei politici economice adecvată țărilor asiatice, care acoperă o mare parte a importurilor americane.
Spre surprinderea mea l-am auzit pe Vicepreședintele ales, Vance, susținând că America nu este jandarmul lumii și ca atare se vor reduce cheltuielile ocazionate de poziționarea armatei americare pe glob.
Este cunoscut faptul că fiecare american e mândru de faptul ca forța armatei face ca SUA să fie jandarmul lumii.
În repetate rânduri Trump a promis că va obliga țările europene să se înarmeze pe cheltuială proprie ca să nu se mai bazeze pe forța armatei americane pentru a opri tendințele imperialiste ale Rusiei.
Cât privește promisiunea de a opri războiul din Ucraina, se pare că are o singură pârghie, oprirea ajutorului acordat țării supuse invaziei rusești de pe 24 februarie 2022. În condițiile în care europenii nu au posibilitatea și nici disponibilitatea de a susține eficient Ucraina, Kievul va fi obligat să incheie pacea cu rușii în condițiile lui Putin, adică revenirea Ucrainei în zona de influentă a Moscovei, ceea ce nu va face bine nici Europei dar nici SUA.
Cât privește România, vom avea granița cu Rusia care nu va uita și nu va ierta niciodată politica rusofobă a țării noastre.
Așa cum scriam deunăzi eu sunt cam pesimist și cred că ni s-a hotărât soarta, fără a putea influența câtuși de puțin ce va genera rezultatul alegerilor.
Am urmărit decarațiile unor cetățeni americani de origine romană care au mărturisit cu mândrie că au votat cu Trump; dar cine se mai gândește și la noi?