Dan MIHĂESCU ■
Luni după-amiază, un comunicat intempestiv transmis de biroul de presă al administrației județene m-a bulversat total cu tonul mobilizator-intempestiv prin care-și dorea să mă facă din vorbe să înțeleg cum s-a revărsat bunăstarea, binecuvântarea și belșugul asupra acestei bolnițe, după doar două luni de când a ajuns în grija noii administrații.
Și, cum se știe că tonul face muzica, în loc să-l citesc în diagonală, m-am aplecat cu atenție peste text căci nu din prima, nu din a doua și chiar nici din a treia lectură n-am înțeles de ce în cele șapte fraze ni se repetat de patru ori că sub conducerea președintelui Florin Mitroi, Consiliul Județean Constanța (CJC) a demarat “măsuri concrete pentru modernizarea și eficientizarea sistemului de sănătate din județ, răspunzând prompt nevoilor cetățenilor și problemelor identificate… într-un timp record – doar două luni de la preluarea mandatului”.
Și pe urmă, pentru că “nu merdzea deloc… luptă, luptă si dă-i, si dă-i si luptă…neicușorule”, comunicatul de presă începe să enumere reușitele în domeniul sănătății sub patronajul Consiliului Județean, precum Ghiță Pristanda steagurile lui Tipătescu, în comedia lui Caragiale “O noapte furtunoasă” ori vorba cântecului: “Scutur coșu, bat cocoșu, fac cafea, sunt jupân în curtea mea!”
«Implementate și rezultate notabile
- Reînființarea laboratorului de analize
- S-a reluat activitatea laboratorului propriu pentru pacienții internați.
- A fost demarată procedura de recrutare a personalului medical necesar pentru funcționarea optimă a acestuia.
- Extinderea și modernizarea radiologiei
- Compartimentul de radiologie a fost reorganizat și extins pentru a răspunde nevoilor pacienților internați și celor din ambulatorii.
- Serviciul de radiologie din cadrul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a fost echipat cu două computere tomograf și un aparat X-ray, demarându-se recrutarea personalului specializat pentru operarea acestora.
- Extinderea programului ambulatoriului integrat
- Programul de consultații a fost extins la 12 ore pe zi, în intervalul 08:00 – 20:00, conform cerințelor legislative.
- Reabilitarea infrastructurii pentru pacienți și vizitatori
- Lucrările de renovare a spațiilor comune sunt în plină desfășurare. Casa scării a fost deja reabilitată în proporție de 50%, oferind condiții mai bune pentru pacienți și vizitatori.
- Analiza și rezolvarea problemelor tehnice
- Au fost identificate și remediate deficiențele tehnice care afectau circuitele interne ale spitalului, implementându-se măsuri pentru controlul accesului și asigurarea securității.
- Reparații esențiale la Unitatea de Asistență Medico-Socială Agigea
- Lucrările de reparații au creat un mediu optim pentru desfășurarea actului medical în această unitate.
- Demararea construcției Spitalului „Mama și copilul”
- Un proiect major pentru sănătatea județului, menit să ofere servicii medicale specializate, la cele mai înalte standarde.
Florin Mitroi, președintele Consiliului Județean Constanța (CJC):
„Modernizarea Spitalului Județean și a infrastructurii medicale este o prioritate absolută pentru noi. Aceste măsuri sunt doar începutul unui amplu program de investiții menite să ofere cetățenilor acces la servicii medicale de calitate. Împreună cu personalul medical dedicat și cu sprijinul Facultății de Medicină Constanța, sunt convins că putem reda încrederea pacienților în sistemul public de sănătate. Esențial este să construim un parteneriat echilibrat între mediul public și cel privat, orientat exclusiv spre binele comunității.”
Consiliul Județean Constanța își reafirmă angajamentul de a prioritiza sănătatea cetățenilor, asigurând investiții durabile și implementarea unor soluții moderne în domeniul medical.»
Eu înțeleg determinarea prietenului meu Florin Mitroi, președintele CJC, de a livra constănțenilor ceea ce s-a angajat în campania electorală, de a înfăptui, de a pune pe picioare lucrurile, dezinvoltura sa, nerăbdarea ce-l frământă… Toate astea le cunosc și le-am apreciat mereu ca aspecte definitorii ale temperamentului și caracteruui său vulcanic, dârz, de neclintit, doar că el trebuie să priceapă că acum joacă în altă ligă. Aici trebuie să coordoneze, să delege și ulterior să asculte dări de seamă, să verifice rapoarte ale celor puși să controleze îndeplinirea deciziilor sale.
Florin trebuie să gândească reforme asemeni lui Cuza Vodă, nu haina de târgoveț, ca să verifice cum se folosește ocaua lui Cuza prin piețe. Florin trebuie să înțeleagă că timpul său în slujba cetățeanului este pe atât de prețios pe cât cât de scump este plătit prin indemnizația ce o primește din impozitele plătite de cetățeni și tocmai de aceea nu trebuie să-l cheltuiască pe bani de semințe prăjite. Răfuiala președintelui CJC nu trebuie să se consume cu liftierele spitalului, cu portarii, cu brancardierii sau cu șoferii de microbuze ci cu cei care proiectează, planifică și gestionează sistemele disfuncționale ale căror victime sunt deopotrivă cetățenii și simplii executanții vânați de el.
Spitalul Județean, redenumit pompos acum Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța (SCJU) Sf. Apostol Andrei a fost fondat în 1963, la un an după nașterea mea și a fost inaugurat în 1969 și până acum de cel puțin de două ori mi-a fost salvată viață aici.
Instituția este venerabilă dar clădirea în sine e perimată, uzată moral și fizic, pe măsura anilor ce i-a servit ca templu lui Asclepios, căci și conform normativelor în vigoare, dacă ne raportăm la Eurocod SR EN 1990-2004, durata de viata pentru o clădire din clasa de importanta III si unele din II, este de 50 de ani și de 100 de ani, dacă se stabilește prin proiectare, în cazul structurilor monumentale, poduri și alte lucrări de artă inginerească.
Așa că în afara unor construcții noi restul este vânare de vânt! Cât despre satisfacerea necesităților doleanțelor și așteptărilor cetățenești, vizavi de nivelul serviciilor oferite populației ce plătește ca să-și trateze bolile la SCJU Constanța, cu spiritul său novator președintele Florin Mitroi ar putea să-și pună la treabă aparatul din subordine să găsească soluții pentru asigurarea unui flux de sosire – staționare- plecare la intrarea pacienților pentru aparținătorii care-și folosesc autoturismele proprii ca să aducă sau preia bolnavii la externare sau la internare. Parcarea din curtea spitalului pentru personal și vizitatori a fost desființată și acum cinci zile am avut surpriza să nu pot prelua un pacient care fusese externat după o internare de 10 zile pentru un AVC sever. Cum să-l iei pe omul ăla de 80 de ani pe picioare și unde să-l duci pe ploaie?
Dar mai vedem, mai vorbim, ne mai sfătuim…!