Acasă Fără categorie Cu dieta la control

Cu dieta la control

15691
0

Mihaela VLĂDUȚ ■

Dietele sunt la modă acum, adică sunt căutate, citite și, din păcate, prea puțin respectate. După cum știm deja, țara noastră e campionă prin Europa la procente de populație supraponderală și obeză, atât printre adulți dar, mai ales printre copii. Și asta o și vedem peste tot în jurul nostru, contrar siluetelor cu rotunjimile altfel poziționate, promovate pe toate ecranele.

Indiferent că suntem bărbați sau femei, cu toții ne dorim să arătăm bine, să fim în formă, să ne putem îmbrăca cu anumite ținute fără să ne fie jenă. Motiv pentru care suntem tentați să luăm măsuri și să analizăm variantele cele mai potrivite.

Nu există “dietă minune”, care să șteargă într-o clipită excesele adunate în decursul anilor. Dietele presupun respectarea unor reguli de conduită alimentară dar și de viață și toate funcționează câtă vreme sunt respectate. Pentru alegerea celei mai potrivite diete trebuie evaluat întâi statusul biologic al persoanei supuse regimului alimentar, de către un specialist în nutriție. De ce? Pentru că fiecare dietă poate avea consecințe negative asupra sănătății subiectului, poate accentua anumite carențe sau agrava boli preexistente. Iar pe aceste consecințe cursantul dietei le va resimți, îi vor șubrezi încrederea și-l vor determina să renunțe ușor sub pretextul “am încercat să slăbesc dar îmi face rău”…

Dar, haideți să trecem repede în revistă câteva tipuri de diete frecvent întâlnite pentru ca apoi să tragem o concluzie utilă:

  • Dieta keto – săracă în calorii, se bazează pe consum de proteine din carne, ouă, lapte acizi grași tip omega și fructoza naturală din fructe și legume, suplimente de multiminerale și vitamine. Din dietă sunt suprimați carbohidrații și e încurajat efortul fizic susținut. Fiind o dietă hipocalorică, se va slăbi dar cu unele reacții adverse posibile: hipoglicemie, crampe musculare, constipație.
  • Dieta Rina – este o dietă de 90 de zile, disociată, adică principiile alimentare sunt consumate pe zile separate, este ușor de ținut și nu înfometează! Printre dezavantaje: poate aduce modificări glicemice (din cauza aportului inegal de nutrienți) și se întinde pe o perioadă îndelungată, fapt ce poate scadea interesul și perseverența.
  • Dieta Dukan – este bogată în proteine, hipocalorică, fără grăsimi și carbohidrați, cu șanse mici de reîngrășare după oprirea dietei. Însă poate avea repercursiuni asupra ficatului, rinichilor și a stărilor de dispoziție, ce devin schimbătoare (din cauza hipoglicemiei).
  • Dieta disociată – cea mai cunoscută și mai populară care restricționează combinarea alimentelor la mese sau pe zile. Dar, frecvent are efect de yo-yo, kilogramele revin după încetarea dietei.
  • Dieta Daneză – o dietă strictă, rigidă, de 2 săptămâni, ce modifică metabolismul, bazată pe consum redus de carbohidrați și grăsimi. Nu este recomandată persoanelor cu hipertensiune, hiperactive sau în vârstă.
  • Dieta japoneză – are la bază consumul de orez, pește și legume dar în cantități reduse. Are efect de yo-yo, de dublare a kilogramelor pierdute, dacă perioada de regim este scurtă.

Acestea sunt doar câteva din multitudinea de variante de eliminare a excesului de greutate, cu origini mai mult sau mai puțin științifice. Un medic nutriționist va găsi varianta sau combinația cea mai potrivită de dietă pentru fiecare persoană și tip de metabolism în parte, raportată la nevoile sau carențele nutriționale individuale. Tot el va monitoriza periodic rezultatele sau va rezolva probleme apărute pe parcurs tocmai pentru obținerea unui beneficiu maxim în scăderea corporală.

 Desigur, pe lângă cele prezentate succint, toate aceste diete mai au câteva elemente comune suplimentare, cum ar fi:

  • renuntațarea la obiceiurile nesănătoase – consumul de alimente hiperprocesate, mezeluri, dulciuri, prăjeli sau adaosul de uleiuri și grăsimi etc, deoarece acestea sufocă și modifică arderile metabolice și îngreunează procesul de slăbire.
  • esteobligatorie adicția cu stoicism la programul impus și respectarea strictă a regulilor stabilite. Este important ca odata stabilită schema regimului, aceasta să fie urmată întocmai iar orice problemă ce poate apărea să fie rezolvată împreună cu specialistul calificat, care a conturat dieta respectivă,
  • perseverența în respectarea dietei, deoarece renunțarea înaintea obținerii rezultatelor poate crea neîncredere în a urma viitoare programe de slăbire,
  • schimbarea stilului de viață într-unul care să prevină reacumularea kilogramelor pierdute, după încetarea dietei. Este foarte importantă înțelegerea greșelilor de conduită alimentară care au determinat excesul ponderal și evitarea reproducerii lor după oprirea regimului.
  • menținerea condiției fizice și a tonusului muscular. Arderile masive au loc în sistemul muscular și activarea acestuia duce la mobilizarea și consumul mai eficient al materiei prime din depozitele adipoase.

Fie că ne place sau nu, orice regim presupune sacrificii și renunțarea la confortul oferit de satisfacerea neîngrădită a preferințelor culinare. Altfel spus, este prioritară înțelegerea situației de fapt care a condus la excesul ponderal și modificarea conduitei de viață în paralel cu efortul restrictiv nutrițional. Așadar, o implicare susținută din partea subiectului și o monitorizare permanentă din partea nutriționistului va garanta rezultatele pe termen lung.

Mult succes!

Sursa foto: www.revistagalenus.ro, www.conde.ro, www.yve.ro, www.cancan.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.