Acasă PAMFLET Ministerul Needucației

Ministerul Needucației

14092
0

Paloma PETRESCU  ■

În plan ezoteric vitriolul simbolizează o substanţă chimică de sinteză ce stimulează purificarea interioară, spirituală iar în mediul natural poate genera fenemone fizice ce pun în evidenţă adevărata esenţă a elementelor, curăţând impurităţile. Vitriol este vechea denumire latină a sulfatului,vitriolum”, cu semnificația etimologică de „sticlos”, cristalele unor sulfați metalici fiind aseamănători sticlei colorate. În alchimie, vitriolul desemna acidul sulfuric.

V.I.T.R.I.O.L. este şi acronimul sintagmei latineşti „Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lappidem”, ce se traduce „Vizitează interiorul pământului și purificându-te vei găsi piatra ascunsă”, adică adevărata esenţă. Şi pentru toate acestea am hotărât să-mi lansez astăzi rubrica de pamflet, VITRIOL!

Ministerul Educației a inițiat recent un grup pe plarforma de mesagerie instant Telegram pentru comunicarea noutăților, în timp cât mai scurt. Lăudabilă inițiativa de informare publică în timp real, dar cred că persoanele care administrează contul respectiv au la rândul lor în mod real lipsuri în ce privește exprimarea corectă, conform dicționarului explicativ al limbii române.

VITRIOL

Limbajul colocvial (familial) este uzitat în sfera relaţiilor de familie, în mediul cotidian şi nu are ce să caute în comunicarea oficială, instituţională.

La ce mă refer? Iată hal de exprimare: Ministra educației, Ligia Deca a semnat …” sau „A fost pus în consultare publică Ordinul Ministrei Educației …”

În acest context mă aștept să văd că Ordinul de Ministru este intitulat „Ordinul ministrei” sau în antet să apară „Cabinetul ministrei în loc de „Cabinet Ministru” sau documentul despre care se face vorbire să fie semnat de „Ministra Ligia Deca”?

Funcția nu are gen! Funcția este „ministru”, iar persoana este (eventual doamna/domnul) ministru pentru că da, deținătorii funcției pot fi persoane de gen feminin sau masculin. Cum ar fi să ne referim la Prefectul județului X, în  cazul în care funcția este ocupată temporar de o persoană de gen feminin, cu apelativul „Prefecta”? Pare chiar mai rău decât colocvial, mai degrabă peiorativ; o exprimare a lipsei de respect pentru funcția respectivă.

Doamnelor sau domnilor comunicatori care gestionați relaţia Ministerului Educației cu publicul larg şi mai ales cu presa, mai sunt locuri la cursuri de specialitate aşa că…mergeți, frecventaţi-le nu mai ardeţi gazul la răcoarea birourilor!

Am speranțe că tot la cursuri veți afla că în contrapartidă cu învățământul preuniversitar există învățământul universitar! Reţineţi, universitar și nu superior! Fie-vă de folos rândurile mele!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.