Dan MIHĂESCU ■
Privită ca o mare realizare industrială și din perspectiva creării câtorva sute de locuri de muncă pe raza municipiului, fabrica de amidon din Medgidia, un succes investițional al Omnia Europe S.A, fumegă și pufnește pe marginea Canalului Dunăre-Marea Neagră, lângă podul de cale ferată.
Inaugurată în 2022, afacerea a debutat cu mare aplomb și s-a conturat drept un mare succes de la început drept pentru care, pe 18 ianuarie 2024 directorul general al companiei, Arslan Ozgun, declara cu emfază pentru Ziarul Financiar: “Anul trecut afacerile fabricii s-au ridicat la 98 mil. euro, faţă de 65 mil. euro anul anterior. Procesăm 400 de tone de porumb pe zi şi producem amidon natural, maltodextrină, tărâţe, germeni”. Conștient de poziția pe care a reușit să o ocupe pe piața românească prin punerea în funcțiune a fabricii de la Medgidia, Ozgun a anunțat că firma dorește suplimentarea investiției până pentru dublarea capacităţii de producţie. “O investiţie totală estimată la 75 mil. euro, din care 28 mil. euro ajutor de stat. Am luat toate autorizaţiile şi vom construi o clădire nouă, noi silozuri, aducem linii noi de producţie. În doi ani vrem să îi dăm drumul“, a declarat pentru ZF Arslan Ozgun.
Zis și făcut. Turcii de la Medgidia oameni serioși; dovedesc a se ține de cuvânt, totul pare a fi numai muc și sfârc la fabrica de amidon, duduie, sfârâie și pârâie agregatele, non-stop și nu că lumea aude, vede și miroase ce-i acolo dar asta o arată și datele economice din moment ce compania a devenit principalul exportator din domeniul produselor industriei morăritului, malţului și amidonului încă din 2022, conform INS. Și ce să vezi, s-ar părea că într-un fel e vorba chiar de-o supraproducție, și turcii dau la export grosul iar ce le prisosește zvârle și peste gard, clevetesc vecinii invidioși. Nu toți din oraș bârfesc ci, culmea, doar ăia care mai prind câte ceva din halele fabricii, după cum a ajuns informația la noi. Damfuri, miasme, candeală, halene, tot ce le prisosește în curtea fabricii, de la producție, sare gardul și le înfundă nasurile și le taie pofta de viață megieșilor. Lumea a înțeles că procesatorilor le merge atât de bine încât dau pe dinafară de belșug și uite așa cine poate oase roade cine nu prinde câte-o duhoare iar ce prisosește, resturi din procesul industrial, pleacă și peste garduri prin preajma unității de producție. Berechet, ce să zic.
Înregistrări video din data de 18 decembrie 2024, transmise la redacție de cetățeanul supărat, probează cu imagini cantități covârșitoare de borhot, deșeurile biologice rezultate din procesul de fabricare a amidonului fiind amestecate cu moloz și resturi de materiale diverse, stocate și nivelate sistematic cu utilaje specializate, într-un depozit clandestin improvizat chiar lângă împrejmuirea fabricii Omnia Europe S.A.
Arslan Ozgun, directorul fabricii de amidon, este și consilier local municipal PNL la Medgidia dar omul nu dovedește niciun fel de preocupare pentru normele de mediu, de igienă chiar și pentru protecția pânzei de apă freatică căci levigatul scurs din tot mehlemul ălă, ce dospește în afara gardului fabricii se infiltrează în subsol și afectează mediul.
Cetățeanul supărat din Medgidia, care ne-a semnalat acest caz mai zice că:
– Activitatea este una ilegală, conștientă și derulată pe termen lung
Autorizația integrată de mediu nr.1 din 30.05.2023 în baza căreia funcționează societatea, nu prevede acordarea pemisiunii pentru Omnia Europe SA de a deschide sau opera un depozit de deșeuri pe teritoriul său ori în proximitatea acestuia;
În Raportul de mediu al societății pe anul 2023, semnat de directorul Arslan Ozgun – și înregistrat la APM Constanța cu nr.165/05.03.2024, se menționează în mod fals că gestionarea deseurilor se realizează în conformitate cu prevederile OUG 92/2021, “în baza unor contracte încheiate cu firme autorizate”. În situația atașată raportului nici nu sunt menționate tipurile de deșeuri depozitate în mod neautorizat.
Surse de informații din interiorul fabricii de amidon, relatează că un camion cu deșeuri (de tipul celui din imagini), este descărcat în depozitul neautorizat la fiecare două zile. Doar în zilele în care plouă foarte mult și nu se poate intra cu camionul, deșeurile sunt ridicate conform contractului cu firma de salubrizare IRIDEX.
Faptele surprinse de camera video sunt edificatoare și destul de grave, dacă e să ținem cont de legislația din domeniul protecției mediului, care cel puțin pentru “eliminarea deșeurilor care au făcut obiectul transferului, așa cum este definit de Regulamentul (CE) 1.013/2006, în spații neautorizate sau prin constituirea de depozite ilegale” , fapte prevăzute de art. 66 (1) lit. f și g si în OUG 92/2021 aprobată și completată prin LEGEA nr. 17 din 6 ianuarie 2023, sunt infracțiuni și sancționate cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Dar, să lăsăm instituțiile abilitate să-și facă treaba pentru încălcarea acestor prevederi legale, despre a căror existență continuă și repetată, probabil că cel puțin organele abilitate ale Primăriei Medgidia, știau demult…
Iar dacă nu au știut, neglijența lor în serviciu poate nu va fi trecută atât de ușor cu vederea de primarul Vrabie și nici de către Garda de Mediu, căreia Gazeta Sentinela îi pune la dispoziție mărturia înregistrării video care nu lasă loc de nicio îndoială!