Acasă Turism Lovech, orașul podurilor și al poveștilor

Lovech, orașul podurilor și al poveștilor

11003
0

Valentin BELOIU ■

Lovech este un oraș încântător, unde trecutul și prezentul se împletesc armonios, iar aerul său pitoresc te invită să descoperi fiecare colțișor cu o curiozitate vie. La poalele munților, orașul pare a fi desprins dintr-o poveste, cu râul Osam curgând liniștit printre stânci, iar casele vechi, cu acoperișuri de țiglă roșie, se așează pe malurile acestuia, creând un tablou de o frumusețe desăvârșită.

Plimbându-te prin Lovech, ai impresia că fiecare stradă și fiecare colț păstrează o amintire a vremurilor de altădată. Podul de Piatră, cu pietrele sale bătătorite de pașii trecători de-a lungul secolelor, îți dezvăluie o atmosferă medievală, iar dincolo de el, cetatea impunătoare, cu zidurile sale ce se ridică dintr-un vârf de deal, pare să vegheze orașul dintr-o altă eră. Îți poți imagina ușor cum, odinioară, acest loc era un centru de comerț cu o viață vibrantă. Acum, însă, Lovech își păstrează liniștea și farmecul, iar pe străzile înguste, pietruite, se simte adierea vântului care aduce miresme de flori și de pădure. La fiecare pas, clădirile de lemn și piatră parcă îți șoptesc povești despre vremuri îndepărtate. Și, dacă îți ridici privirea, priveliștea te răsplătește cu o panoramă de neuitat. Munții care înconjoară Lovech își etalează culmile verzi, iar râul Osam, cu al său curs de apă lin, adaugă un strop de magie locului. Acestei atmosfere îi sunt alăturate parfumul pajiștilor din jur și sunetele păsărilor care răsună în fiecare dimineață, creând o simfonie naturală.

La pas prin oraș

Una dintre cele mai remarcabile atracții din Lovech, este Podul Acoperit – Kolyu Ficheto, ce reprezintă un adevărat simbol al orașului. Kolyu Ficheto a fost un constructor, arhitect și sculptor din perioada renașterii bulgare. El a construit podul între 1874 și 1876. Fundația a fost ridicată din piatră, iar restul podului a fost construit din lemn. Pe toată lungimea sa, existau 64 de magazine ale meșteșugarilor, care făceau comerț cu locuitorii din Lovech și din vecinătate. Multe dintre ele sunt deschise și astăzi, spre bucuria turiștilor. Arhitectura sa ecleziastică este remarcabilă. Cornișele sale ondulate de pe acoperișuri și streașini, caracteristică Art Nouveau, sunt semnul său distinctiv.

Un alt reper din oraș sunt casele baroc din cartierul Varosha. Zona a fost construită încă din epoca medievală, dar și-a luat forma actuală în timpul Renașterii Bulgare, când constructorii au folosit cu pricepere terenul stâncos abrupt. Locul este situat la marginea cetății medievale Hisarya, această fortificație medievală spectaculoasă, ce se înalță deasupra orașului și este înconjurat de meandrele râului Osam, care curge prin oraș. La intrare în cartier, exact când ieși de pe Podul Acoperit, există restaurante cu terasele suspendate amețitor deasupra râului, care au o bucătărie tradițională deosebită ce te îmbie la degustare și meditație. Nu în ultimul rând este de vizitat și parcul și grădina zoologică, care este a doua ca mărime din Bulgaria după cea din Sofia. Locul este perfect pentru o plimbare și oferă o panoramă uimitoare a orașului.

Turism cultural religios

În centrul orașului se află Biserica cu hramul „Sf. Chiril și Metodie”, ale cărei fresce au fost finalizate de curând, chiar anul acesta. Aceasta este singura catedrală nou construită în Bulgaria după aproape 100 de ani. Suprafața sa impozantă, de 1700 de metri pătrați, o face cea mai mare biserică de pe teritoriul Bulgariei după Catedrala „Sf. Alexandru Nevski” din Sofia.

A fost sfințită în 2017 de Preasfințitul Patriarh Neofit, în prezența întregului Sfânt Sinod format din 14 episcopi și a reprezentanților Bisericilor Ortodoxe din Grecia, Rusia și România. În iconografia sa, pe lângă „panteonul ortodox obligatoriu”, s-a pus accent pe prezența sfinților ca simboluri ale trezirii naționale – în special sfinții bulgari semnificativi atât la nivel regional, cât și național: Patriarhul Eutimie de Târnovo, Teodosie de Târnovo, Ioan de Rila și alții. Totuși, aici sunt incluși în pictură și sfânta Teofana Basarab și sfântul Dimitrie Basarabov, cinstiți în calendarul ortodox românesc. În oraș se mai află și Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, situată în cartierul Varosha. Biserica are fresce inedite, realizate în perioade diferite. Cea mai notabilă caracteristică este catapeteasma construită de maeștri de la Școala Tryavna în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Muzeul bisericii adăpostește câteva ediții, de cărți vechi, rare, tipărite în secolul al XVII-lea.

Lângă Lovech, călătorind spre sud, se află Mănăstirea de călugări, Troyan cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Este a treia mănăstire ca mărime din Bulgaria, după Mănăstirile Rila și Bachkovo. A fost fondată în jurul anului 1600 de călugărul Kalistrat ce a devenit primul stareț. Legenda vorbește despre călugării de pe Muntele Athos care au plecat spre Țara Românească cu icoana Maicii Domnului „Tricherousa” – o copie a vechii icoane făcătoare de minuni din Mănăstirea Hilandar, dar ajungând aici, au simțit că trebuie să rămână în acest loc și să întemeieze o mănăstire. Voi mai scrie despre istoria acestei mănăstiri.

În drum spre Sofia, drumul trece pe lângă alte câteva mănăstiri frumoase care merită vizitate. Prima este Mănăstirea Glozhene cu hramul „Sfântul Gheorghe cel Aducător de Biruință”, ce a fost ctitorită pe la 1230 de către cneazul Glozh din Kiev. Situată pe stânci, oferă o panoramă incredibilă a bazinelor Munților Balcani și a văii râului Vit. Următoarele două mănăstiri sunt Mănăstirea Etropolski cu hramul „Sfânta Treime” și Mănăstirea Chekotinski cu hramul „Sfântul Arhanghel Mihail”. Acestea sunt două mănăstiri pitorești și înfloritoare, care continuă să se dezvolte și să se extindă în modernitatea zilelor de astăzi.

Tot la pas, dar prin pădure

În jurul orașului, se pot vizita cascadele din satul Krushuna, situate într-un parc sălbatic, aflat chiar în pădure, care este deosebit de frumos primăvara.

În apropiere se află Hanul Kakrinsko, unde a fost trădat și capturat luptătorul pentru libertate din perioada Renașterii bulgare, Vasil Levski, acum loc bun pentru luat masa după efortul depus mergând prin pădure.

Peștera Devetashka este un alt loc remarcabil. Fiind săpată pe mai multe niveluri, impresionează atât prin dimensiunea sa enormă cât și prin trăirile diferite, generate în funcție de etajul în care te afli în ea. Voi mai vorbi cu altă ocazie despre aceste frumuseți ale naturii sălbatice din preajma orașului și despre un traseu ce le unește.

De ce să vizitezi Lovech?

Pentru că vei descoperi multe obiective interesante. De la flora și fauna incredibile, la istoria bogată a ultimei familii care a condus al Doilea Imperiu Bulgar și legăturile sale internaționale puternice cu țările balcanice, istorii despre care, de asemenea, o să vă mai vorbesc. Ar trebui să te oprești în Lovech, pentru că aici timpul s-a oprit în loc și ai șansa să descoperi natura și istoria deodată. Locul rămâne înghețat în arhitectura incredibilă sub foșnetul blând al râului Osam. Găsim aici de la frumoasa sa ascensiune medievală, la Renaștere, la Bulgaria țaristă, de la începuturi până la prezent. Orașul își adună toată istoria în diferite piese ale unui puzzle comun. În plus, Lovech pare a fi un loc în care poveștile din trecut prind viață în prezent, iar fiecare stradă și fiecare piatră poartă amintiri din vremuri de mult apuse. Dar orașul nu este eclectic; este conservator, el evoluează și caută noi orizonturi. Dacă ai dori să-i dai un alt nume, ceva poetic și evocator, ai putea spune „Lovech, orașul celor două lumi”, amintind de conexiunea dintre trecutul medieval tumultos și prezentul calm și modern.

Potcovaria lui Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.