Mihai COSTACHE ■
Marea Roșie
Joia cealaltă, Witkoff a fost la Moscova. Ce a vorbit dereglatul lui Trump cu rușii nu prea se știe, cert e că Putin a dat răspunsul ăla în doi peri despre armistițiul cu Ucraina. Rușii mai mititei au dat și ei răspunsuri negative, care mai de care mai împrăștiate.
Sâmbătă – pauză.
Sâmbătă noapte, americanii i-au lovit pe Houthi.
Nu cred că e nevoie să mai trag o dungă roșie.
Pe undeva, e logic. Operațiunile sunt în oglindă. Americanii și rușii își vând aliații între ei. Americanii pe europeni iar rușii pe iranieni, pentru că loviturile asupra Houthi dau probleme la Teheran.
Putin e mulțumit pentru că îi dă de treaba lui Trump și oricum nu el are de strâns molozul ci iranienii. Trump e și el mulțumit, pentru că planeta îl vede cum și-arată mușchii mici, dar moi.
Iar Houthi oricum trebuie să și-o ia, măcar așa, de control. Cine știe, poate că și iranienii văd o parte plină a paharului – houthi se vor îndatora și mai tare Teheranului.
Turcia
Erdogan l-a săltat pe primarul Istanbulului. Proteste, zeci de arestări. Ce face Erdogan e de manualul dictatorului perpetuu – periodic, “curăță” opoziția. Pentru că acum destructurează rețeaua de activiști a opoziției din Istanbul ( și din alte orașe mari ).
O face pentru că oricum are nevoie – sistemul lui nu poate supraviețui “democratic” doar cu voturile din regiunile care îi sunt favorabile dar și ca să arate că face ce vrea și nu pățește nimic. A zis că susține Ucraina, și-a luat aplauze și nu s-a pupat cu Trump ( dar Musk a tăiat twitterul opoziției )
Dronele ucrainene
Au fost trei atacuri:
a) ucrainenii au dat cu drone în nordul Crimeei și au lovit într-o noapte 4 radare / sisteme AA din perimetrul Djankoi, deci binișor dincolo de Nipru. Pare a fi fost mai mult un test, pentru că nu au folosit modele știute de drone – și nici nu au venit după aia cu ceva rachete pe culoarul de zbor curățat.
Poate nu întâmplător, cu două zile înainte de operațiunea ucraineană, francezii au plimbat un AWACS însoțit de două Rafalle peste Marea Neagră. Mie îmi e clar că francezii nu s-au implicat în operațiune fix ca linia de mijloc a Bosniei la golul lor de vineri.
b) atacul de la Engels, unde unul din cele două depozite a fost distrus cam trei sferturi ( iar celălat mai puțin de o treime ), cel puțin doi aviatori ruși uciși și încă nu știm dacă, și dacă da, câte Tupolev-uri au fost avariate. Am spus aviatori și nu piloți pentru că așa au spus și rușii. Pe Tu 95 echipajele au șase aviatori. Unul din ruși era inginer de zbor. Despre celălalt încă nu am găsit nimic. Circulă ideea că rușii își vor muta, până una alta, bombardierele și mai spre est, să le scoată din raza de acțiune a dronelor ucrainene. Așa au făcut și cu flota, au dus navele de la Sevastopol la Novorosiisk. Problema e că pentru Tupolevuri trebuie un anume tip de bază. Hangarele sunt diferite de alea folosite de Suhoiuri, de exemplu. Iar următoarea bază spre est fit pentru Tupolevuri e tocmai pe Angara, lângă Irkutsk. Mult prea departe. Bănuiala mea e că vor transfera Tupolevurile la Olenia, lângă Murmansk și vor reface baza Engels, mai bine pregătită pentru situații de genul asta.
Dar asta după ce vor strânge gunoiul de pe pistă, vor aduna de prin grădini ochișorii și degețelele soldaților care erau în depozit și vor reface drumurile din bază. Abia atunci vor aduce avioanele înapoi.
Important e că ucrainenii i-au umplut pe ruși de treabă – nu doar că trebuie să reconstruiască ( asta se rezolvă repede ) dar trebuie să facă și anchetă despre funcționarea AA și, mai ales, să își dea seama cum au reușit tipii lui Budanov să afle gradul de umplere cu rachete a depozitului, astfel încât să încerce lovitura.
Pentru că nici operațiunea ucraineană nu a fost foarte ieftină, deși beneficiile sunt foarte mari. La 20k de dronă x 100 de drone, uite 2 milioane de dolari cu care au distrus rachete de zeci de milioane milioane (Kh55 / 101 / 102 costă între 1 și 2 milioane bucata).
Dar cel mai mare câștig al ucrainenilor e că economisesc propriile rachete cu care ar fi trebuit să doboare rachetele distruse la Engels. Pentru cei interesați de bazele aeriene ale rușilor, dați un ochi ici-șa.

Unde sunt, cum le cheamă, dacă ce e pe ele face vâjvâj sau bum sonic, d’astea.
c) Stația de pompare Kavkazkaia. Asta i-a durut – public – pe ruși mai mult decât Engels. E distrusă complet, nici acum nu e stinsă de tot.
De ce e atât de importantă: sistemul de transport al petrolului prin conducte înseamnă, în esență, conducta + stația de pompare. Din ce înțeleg din manual, sunt două tipuri de stații – unele care bagă ( sau scot ) petrolul pe conductă și îl împing și altele care doar îl împing. Stația de la Kavkaskaia și turna și împingea și scotea. Adică petrolul venea – și pleca – cu vagoanele cisternă. Iar depoul stației are / avea capacitatea de 120 de vagoane.
Conducta în sine poate fi reparată mai ușor decât stația de pompare, care pur și simplu trebuie reconstruită. Până atunci, firul respectiv rămâne așa. Rușii trebuie să își re-ruteze transporturile de petrol spre rafinăriile de la Marea Neagră.
Dronele rusești
Rușii au schimbat tactica. Inițial, Shaheed-urile zburau la o altitudine foarte mică și, în apropiere de țintă, urcau la 5-600 de metri și cădeau în picaj. După ce ucrainenii au constituit echipajele AA mobile care doborau dronele pe traseu, rușii au făcut Geran-ul, mult mai manevrabilă – poate să zboare în cerc, poate să vireze, poate să își modifice altitudinea de zbor de mai multe ori în timpul zborului – și a fost o perioadă în care își zburau dronele la câteva sute de metri altitudine, ca ucrainenii să nu le depisteze cu rețeaua de microfoane și să pună în imposibilitate folosirea mitralierelor grele.
Dar ucrainenii au inventat bruiajul și, iarăși, rata intercepțiilor a crescut peste 95%.
Rușii au schimbat. Au coborât plafonul de zbor și au încercat să copleșească defensiva ucraineană. Multe drone pe o singură țintă. Ucrainenii au mărit numărul gurilor de foc.
Acum, rușii au venit cu un update – zboară dronele foarte sus, sunt mai greu de bruiat, nu mai pot fi lovite de mitralierele grele, atacul e supranumeric și, în plus, pe cel puțin o parte din drone pun încărcătură incendiară.
Koprivnițî, Odesa, Sumî, Cernigău, Zaporojie. E povestea de dragoste a lui Igoraș pentru Natașa – dacă nu pot să te am, atunci te omor.
Nu e deloc bine. În 8 zile din martie (15 – 22 martie) rușii au lovit la fel de multe ținte – 139 – câte au lovit în 42 de zile – 1 ianuarie – 11 februarie.
Cel mai rău a fost în noaptea de 19-20 martie, când au lovit cu 33 de drone (din 171 = 19%). Nici când foloseau Shaheed, în noiembrie – decembrie 2022 și ucrainenii nu aveau soluție, rușii nu aveau atât de multe ( trăgeau puține ) lovituri pe țintă.

Iar regiunile Odesa și Mikolaiv au fost primele pe lista de ținte. Din 10 martie și până ieri, defensiva AA ucraineană din cele două regiuni a dat jos 145 de drone Geran ( am fiecare a 6-a dronă Geran doborâtă în Ucraina a fost dată jos în Odesa și în Mikolaiv) + 10 Zala de supraveghere + 10 Orlan de supraveghere + 7 Supercam de supraveghere + 11 Molnia de atac, tactice, rază mică de acțiune + 11 Lanțet, de atac, tactice.
Și acum când scriu, sâmbătă, 23. 03. h: 00:25 – e un atac în desfășurare, în principal la Kiev dar sunt doborâte zeci de drone, pe partea de nord est a Ucrainei dar și în centrul țării, în Jitomir.
Rușii folosesc și bombe glide în sud. 2 au căzut în sudul orașului Zaporojie iar ucrainenii se așteaptă că rușii să dea cu rachete de croazieră și de pe navele de la Novorosiisk.
Până la ora asta nu a decolat niciun bombardier strategic.
Din când în când, rușii folosesc și rachete. Balistice. Trase de pe lansatoare mobile, inclusiv din Crimea. Pe un canal de telegram am găsit informația că vineri au tras o rachetă Iskander / KN 23 pe un maidan de lângă Jibrieni – dar armata ucraineană încă nu a spus nimic, ceea ce înseamnă ori că nu e adevărat ori că nu a fost rachetă ci dronă. Ori au țintit ceva radar sau chiar sistem AA ucrainean ( dar nu au lovit, pentru că s-ar fi lăudat ) ori au vrut să lovească un transformator dar au dat pe lângă, vreo 300 de metri.

În orice caz, mark my words: dacă a fost cu rachetă, atacul de la Jibrieni a fost racheta balistică trasă cel mai aproape de România. Jibrieni e la 15 kilometri de Periprava.
Herson
Rușii folosesc tot ce au – și au din ce în ce mai multe – în primul rând, muniție. Nu e zi în care să nu dea cu bombe glide, multă artilerie și artilerie reactivă, multe drone, FPV ca să vâneze civili și mavic-uri ca să împrăștie mine antipersonal și fluturași de propagandă despre Zelenski ( nu mai zic că Putin e bun, spun că Zelenski e rău ).
Din 10 martie încoace, rușii au avut doar 4 zile fără nicio tentativă de debarcare în insulele Niprului. Nu au reușit dar au avut zile și cu câte 4 bărci trimise una după alta – și scufundate de ucraineni.
Ucrainenii au reușit și au dărâmat un pod peste un braț estic al Niprului, deci rușii, dacă vor să aducă echipament greu mai aproape de mal trebuie să facă întâi un pod de pontoane. Nu e imposibil dar nici ușor n-o să le fie.
Și mai trebuie spuse două lucruri din Herson: pe de o parte, ucrainenii și voluntarii internaționali deminează în draci terenurile agricole și drumurile din zona eliberată în 2022. Până acum au verificat 28.000 de hectare – și asta înseamnă doar 5% din cât au ocupat rușii pe malul vestic al Niprului dar au neutralizat 56.000 de mine și proiectile neexplodate.
Pe de alta, aproape nu e zi în care ucrainenii să nu anunțe dosare penale pentru colaboraționiști din Herson. Cei mai mulți fugiți în 2022 pe malul ocupat al Niprului dar am găsit și cazuri de ucraineni care și acum transmit rușilor pozițiile ucrainene.
Zaporojie
Din ianuarie încoace, orașul Zaporojie este frecvent ținta bombardamentelor rusești. Și cu drone, și cu rachete și cu artilerie de mare putere. Acum, rușii au început să folosească aproape zilnic bombe glide. Și în Herson și în Zaporojie, parcă ar vrea să gonească civilii.
Rușii au atacat în flancul stâng, spre Nipru, în sectorul de front Stepove și au luat câteva perdele forestiere. Regimentul folosit e de desantiști, bănuiesc întărit cu subunități de artilerie. Trei sunt punctele din front în care rușii pisează cu artileria și bombele glide – Stepove / Orihiv / Huleaipole.

Marea problemă pe care o văd pe Nipru și în Zaporojie e că rușii nu au au adus infanterie – pentru că nu mai au – dar au adus servanți, scule și muniție. E un alt tip de război față de Donețk sau Kursk, unde rușii au folosit multă infanterie sau față de estul Harkivului, unde rușii încă mai folosesc blindate. Aici, în Herson și Zaporojie, rușii produc daune în spatele frontului ucrainean, cu bombe glide și artilerie.
Dealtfel, media sistemelor de artilerie rusești lovite de ucraineni a crescut de la 43 pe zi între 1 – 10 martie la 54 pe zi, din 10 martie până ieri.
În același timp însă, chiar pe datele rușilor, în săptămâna 8-14 martie, rușii s-au aparat în fața ucraienilor și ar fi ucis și rănit 510 oameni în Herson și Zaporijia iar în săptămâna 15-22 martie, rușii s-au lăudat că și-au îmbunătățit situația tactică și au bombardat în neștire dar a scăzut numărul ucrainenilor uciși și răniți în comunicatele rușilor – de la 510 la 440. Până la urmă, departamentul de propagandă al armatei roșii e comandat de un rus născut la Chișinău. Konașenkov ăla cred că a luat multe șuturi în fund când era mic.
Donețk sud
Rușii au atacat la disperare spre Novopîl și la nord de Novo Oceretnie dar au luat fix 6 liziere. Pe un culoar de 12 kilometri lățime au înghesuit unități din 7 brigăzi din care una de infanterie marină și una de tancuri care acum 3 săptămâni nu avea tancuri dar zilele trecute folosea T64 și BMP2.

Donețk centru
Aici ucrainenii îi împing înapoi pe ruși. De fapt, e valabil pentru tot sectorul de front de până la Ceasiv Iar – rușii dau înapoi și la Pokrovsk și la Torețk. Și e aproape șocant ce au făcut ucrainenii în două săptămâni la Pokrovsk. E prima dată când văd atat de multe zile consecutive că ucrainenii au ucis mai mulți ruși decât au rănit.
10 martie = 192 ruși morți și 160 ruși răniți
11 martie = 120 ruși morți și 34 ruși răniți
12 martie = 117 ruși morți și 100 ruși răniți
13 martie = 201 ruși morți și 143 ruși răniți
14 martie = 98 ruși morți și 101 ruși răniți
15 martie = 136 ruși morți și 118 ruși răniți
16 martie = 152 ruși morți și 151 ruși răniți
17 martie = 175 ruși morți și 155 ruși răniți
18 martie = 78 ruși morți și 51 ruși răniți
19 martie = 152 ruși morți și 129 ruși răniți
20 martie = 139 ruși morți și 106 ruși răniți
21 martie = 89 ruși morți și 77 ruși răniți
22 martie = 105 ruși morți și 80 ruși răniți.
Și cred că asta se întâmplă dintr-un singur motiv: ofițerii stau în spate dar sunt prezenți pe front cu drona și stația de emisie recepție, prin care își dirijează subunitățile.
Ok, poate mai e un motiv dar ce se întâmplă la Pokrovsk rămâne la Pokrovsk. La Torețk, ucrainenii nu și-au pierdut elanul, deși văd că rușii au mai adus două batalioane din divizia 150 infanterie motorizată, transferate în mare grabă de la Kurahove. Asta înseamnă lipsa rezervelor.
Iar rușii au mare nevoie de forțe suplimentare pe tot frontul pentru că la Torețk, ucrainenii au mai luat un cartier și jumătate, așa, stradă cu stradă, clădire cu clădire, iar de la Ceasiv Iar și până la Ternî, rușii nu au mai mișcat nimic.
La Ternî, însă, rușii au înaintat în ultimele patru zile destul de mult, după ce au trecut râul Jerebeț printre pozițiile brigăzilor 60 și 66 ucrainene.
Mai la nord, în sectorul de front Kupiansk, ucrainenii au blocat o altă pătrundere rusească, din ianuarie, și acum îi dau înapoi. Dar tot greu. Ce au luat rușii în două zile, ucrainenii recuperează într-o săptămână, dar e explicabil – luptă mai cu grijă pentru oamenii lor și pentru echipamente.
Pătrunderea ucraineană din Belgorod
Părea a fi o întâmplare. Miercuri au lovit cu HiMars comandamentul unei divizii rusești – 3 infanterie motorizată. Și, dacă tot sectorul de front rămăsese fără cap, au trecut și frontiera. Dar au folosit subunități, nu forțe importante. Cu toate astea, au reușit să ia un sat și să iasă pe un drum iar acum rușii miaună că ucrainenii au înconjurat un regiment rusesc care trebuie aprovizionat cu dronele. Ceea ce înseamnă că rușii din frontieră au de toate – mai puțin muniție, mâncare, de-astea. Nu știu de ce, dar mi-aduc aminte cum nemții înfometați în încercuirea de la Stalingrad primeau cutii cu praf pentru purici și poze cu Hitler și Goring, aduse cu Junkers-urile Luftwaffe. Dar nu e întâmplare. Ucrainenii au lovit 40 de kilometri mai jos de zona pătrunderii în Kursk, cam la mijlocul distanței dintre Sudja și Vovceansk, ca să disperseze forțele rusești care și-au recuperat Sudja.

Kursk
A circulat intens idea că americanii i-au ajutat pe ruși să îi împingă pe ucraineni din Kursk. Elementul de baza e că atacul rușilor s-a sincronizat cu blocarea accesului la informații despre spatele frontului rusesc – interceptări de comunicații și, mai ales, transmisii din satelit în timp real. Cu toate astea, eu nu cred că Putin i-a cerut lui Trump să îl ajute în Kursk. Putin nu e atât de prost să se arate mai slab decât este, mai ales în fața lui Trump, cunoscut în mahala că unul care dă din casă. Însă cred că Trump e atât de servil încât s-o fi făcut fără să i se ceară.
Și nu numai Trump ci și tipii din lanțul de comandă de sub el. Adică băieții de la satelit au văzut ce urmau să facă rușii, au raportat mai sus – informația s-a dus și, undeva pe traseu, a venit propunerea – hai să nu le zicem ucrainenilor, să-i facem o bucurie lui Trump.
Și devine evident că negocierea dintre Trump gang și Moscova a început de mult, probabil la inițiativa rușilor, care au citit problema de ego a lui Trump și i-au “oferit” Europa. De ce să ne batem noi cu voi dacă tu poți să pierzi timp și bani luptându-te cu Europa, deci să fii ocupat fără să faci nimic?
Rușii vor să strângă Uniunea Europeană de gât cu mâinile lui Trump
Cert este că rușii au adus brusc – în Kursk – sute de operatori de drone foarte bine antrenați. De unde?
Cred că pe cei mai mulți i-au adus din Herson. Din toamna trecută, rușii au avut în Herson subunități de drone care au vânat civili. Cred că aia a fost partea de antrenament – dacă pui 10 înși să facă aceeași chestie zile în șir, la un moment dat, 3 vor fi mai buni decât ceialalți 7. Îi scoți de acolo și aduci alți trei. Și repeți ciclul. Astfel, ucrainenii nu aveau cum să sesizeze vreo discontinuitate numerică iar rușii își produceau operatori de dronă.
Iar când ajungi la 150 sau 200, adaugi 6 regimente de desant, mai mult sau mai puțin complete, scoase din front din Donețk, pui încă 2 regimente de nord coreeni proaspeți și uite cum a fost gata ofensiva în Kursk.
Iar ucrainenii nu au văzut-o pentru că nici nu prea aveau ce să vadă – rușii au folosit foarte puține tancuri, blindate și vehicule. A fost o ofensivă făcută cu piciorul, cu artileria și cu dronele FPV pe fibră.
Iar ucrainenii au rezistat cât au rezistat dar la un moment dat a avenit ordinul de retragere.
Cu toate astea, nici măcar rușii nu au pretins că au și-ar fi eliberat tot teritoriul. Da, au intrat în Sudja dar încă nu sunt filmări de propagandă cu gheroi care pun la loc stâlpul de frontieră, așa, color, ca la Mosfilm.
Dimpotrivă. Se luptă într-o bandă de 12-15 kilometri lățime pe partea de frontieră a Rusiei. Rușii dau acolo și cu artilerie și cu bombe glide. Multe. Mai mult de un sfert din bombele glide date de ruși din 10 martie încoace au fost în Kursk, pe o suprafață de mai puțin de 150 de km pătrați.
În numere, rușii au dat în Kursk 556 bombe glide ( din 2.101 pe tot frontul ), cu nuanța că cele date în Kursk au fost de aproape toate de 1,5 tone ( dar și câteva de 3 tone ), în timp ce în restul frontului nu au fost folosite cele de 3 tone iar cele mai multe au fost de 500 de kilograme.

Se impune marcat momentul 900.000 de ruși morți și răniți
Pur și simplu, de dragul calculului – punem 40% morți ( asta ca medie generală, chiar dacă acum la Pokrovsk procentul e mult mai mare, dar nu a fost așa peste tot, tot timpul ) = 360.000 de morți și 540.000 de răniri. Atenție, răniri, pentru că sunt soldați care au fost răniți de două sau de mai multe ori. Și morții, la fel, cu siguranță că au fost uciși ruși care înainte fuseseră răniți cel puțin o dată.
De toți, aș îndrăzni să socotesc 250.000 de ruși răniți, de oricât de multe ori și oricât de gravă ar fi fost rana. Din care 1/3, 80.000, răniți grav. Adică fără mâini, picioare, arși, de-astea.
Ar mai rămâne încă 170.000 de soldați ruși răniți ușor, recuperabili și recuperați – asta e resursa lui Putin.
Per total – rușii au cam 440.000 de oameni ( sau ce-or fi ei )™ morți și răniți suficient de grav încât să fie trimiși “na domu”.