Luigi FRIGIOIU ■
“10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”
În capsula temporal-spațială din strada Lahovary, Teatrul de Stat reconstruiește atmosfera din culisele Festivalului național de muzică ușoară. Desfășurat, de obicei, la Teatrul de Vară Mamaia (azi în paragină) reprezentația aducea paiete, fum, vise și speranțe. Acum, scena devine tărâmul nostalgic al unui trecut uitat sau netrăit.
Personajul central, curatorul de artă contemporană, Mireille Plume (numele franțuzit al actriței Mirelei Pană), e un amestec straniu de răutate, tristețe și mister. Și-a câștigat dreptul de a reprezenta România la “Bienala Veneția” cu proiectul “10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”. A adunat în pavilionul nostru, 10 artiști second-hand ale căror destinele s-au intersectat tangențial cu Festivalul. De-a lungul celor șase luni petrecute împreună cei 10, închiși în expoziție, retrăiesc amintiri reale sau ficțiuni, petrecute la Mamaia. Întâmplările sunt despre vedete cunoscute dar, mai ales, despre 10 destine mici și neîmplinite.
Distribuția cuprinde mulți actori tineri și talentați. De altfel, se propune și un debut reușit, Ramona Niculae (premiul UNITER pentru rolul prezentatoarei Crina). Trupa constănțeană se dovedește, încă o dată, foarte valoroasă, demonstrând nebănuite resurse scenice și vocale.
Liliana Cazan se arată critică, regretând un trecut nu tocmai reușit. Personajul interpretat, Laura, renunță la cariera muzicală pentru o căsnicie ratată în București. Are, totuși, puterea să se întoarcă acasă, în Constanța, pentru a lua totul de la capăt. Nu înainte de a cânta piesa Angelei Similea “Iubite, vaporul de-altădat a naufragiat”.
Bianca, fană a Mihaelei Runceanu, e distrusă de dispariția tragică a regretatei soliste. Se culca și se trezea pe muzica ei. Plângea iubiri netrăite și dureri imaginare simțite în vocea Mihaelei Runceanu. Și-a finalizat monologul cu șlagărul “De-ar fi să vii”. Dana Dumitrescu își onorează statutul artistic și bogata experiența pe scena constănțeană.

Ecaterina Lupu, e Irina, o artistă mediocră din Moldova. Singură ei performanță: o imită aproape perfect pe Marina Voica. Își construiește rolul cu umor suculent dat de accentul specific. În încheiere, a cântat din repertoriul Marinei Voica, “Nu mă uita”. Așa cum spectatorii n-au uitat-o pe doamna Marina, n-o vor uita nici pe Ecaterina interpretând melodia legendarei soliste.
Lucian Iftime – vocalistul ratat Radu – își cântă tristețile și neîmplinirile prin bodegi ieftine. Precum Copacul din grădina neuitatului Aurelian Andreescu. Au în comun vocea superbă dar și un ficat cirotic, consecința dependenței de alcool.
Ștefan Mihai – tulburător în rolul lui Cristi, tânărul „cu vedere slabă” – nu-și mai dorește premiul I la toate concursurile. Pentru că nu mai vrea să fie un caz social, comparat mereu cu George Nicolescu, își caută destinul propriu dar soarta i-l refuză.
În rolul Felix, băiatul îndrăgostit nebunește de Crina, Theodor Șoptelea transmite publicului frisoane de dragoste neîmpărtășită. Crina alege cariera muzicală, lui Felix îi rămâne doar refrenul melodiei lui Adrian Daminescu “Și m-am îndrăgostit de tine”.
Pățania personajului Adriana e memorabilă, ca și jocul Luizei Martinescu. Solista e invitată să presteze la o nuntă de către mireasă. Unde, cu tristețe, află că e vorba de căsătoria fostului ei iubit. Într-un moment scurt, Luiza Martinescu ne dă măsura calităților ei: magnetism, autoironie, frumusețe.
Prezența Cristianei Luca, ca întotdeauna, sclipitoare! E diamantul echipei și, de fiecare dată, oferă străluciri nebănuite oricărui rol. Cristiana joacă singurul personaj real din piesă, solista Andreea Bălan, fosta jumătate a trupei Andre. În doar cîteva clipe, trece de la registrul comic la cel tragic și invers cu o ușurință pe care numai un talent actoricesc special îl poate da.
Istorisirile sunt încheiate de Mirela Pană, ea însăși premiată la Mamaia. Monologul final al curatoarei Mireille Plume, secvența memorabilă a spectacolului, e plină de sensibilitate și pasiune. Excelentă actriță de divertisment, Mirela Pană reușește aici un moment de rar dramatism.
Felicitări tuturor actorilor pentru cadoul oferit spectatorilor constănțeni chiar de Sărbătoarea Floriilor, duminică 13 aprilie. ora 12. 00.
Aceleași felicitări se cuvin întregii echipe de realizatori: Regia-Gabriel Sandu și Elena Morar; Scenografia-Miruna Croitoru; Adaptarea muzicală-Alexandru Neș; Coregrafia-Stela Cocârlea; Pregătirea muzicală – Inga Postolache; Consultant-Mircea Nicolau etc.