Tănase PETRENCO ■
Acum câțiva ani, pe traseul de întoarcere în Statele Unite ale Americii (SUA), după o vizită acasă în România, admiram cu surprindere prezența multor români printre călători, și ascultăm satisfăcut sunetul limbii române, care răsuna în cabină, în timp ce eram purtați hai hui prin vestul Europei, pe deasupra norilor.
Conversațiile românilor, purtate pe aripile aeronavei prin vest îmi produceau bucurie. Realizam că noi românii ne câștigasem dreptul de mișcare liberă, după propria dorință sau interes de moment, devenisem, în sfârșit, o națiune liberă, democratică.
Nu îmi putea trece prin minte, în acel moment, că există un număr, semnificativ, de români care unelteau deja cu dispreț, încercând să reîntoarcă România către izolaționism și naționalism, din lipsa de potențial propriu și capacitate intelectuală, sau dintr-un impuls de prezervare, pervers.
Hai să vorbim acum, cât mai avem încă timp, despre manifestările acestea mai vechi și mai noi, ce amenință chiar schimburile și schimbările benefice dinspre vest, către România, cu sloganul “Make Europe Great Again.

Intenția de a îți limita accesul la valorile lumii înseamnă de fapt propria condamnare, pe care o vor îndura din nou și alții, din vină “îngrădiților”, trăgându-i cu ei, așa cum bine știm din istorie, și pe ceilalți.
Citeam știrile remarcând că încă sunt 50% dintre români care iau în considerare votul pentru candidatul AUR – G. Simion. Dragi compatrioți. De aici din SUA unde trăiesc de 25 de ani ca cetățean american, vă propun să ne întoarcem, în mod imaginar, la avionul plin cu români liberi despre care vă vorbeam, în zborul său peste Europa. Deci, le propun celor care, din diverse frustrări sau neîmpliniri personale, spun că-i preferă pe Simion și Georgescu, să survolăm plafonul de nori negri de la est de România, care acoperă țara lui Putin și să ne imaginăm că dintr-o greșeală de pilotaj sau din diferite defecțiuni tehnice, aterizăm de urgență, în Rusia. Un articol publicat recent pe LinkedInn de către Brian Iselin, director executiv la grupul de studii “EU-Taiwan Institute”, sub titlul “Spirala morții de trei ani a Rusiei: De ce înfrângerea militară declanșează colapsul total”, ne prezintă spațiul geografic în care putem ateriza noi, din eroarea de pilotaj sau defecțiunea tehnică, despre care vorbeam mai sus.
“Vine furtună mare. Cei care ignoră iminența acesteia vor fi măturați de forțe care nu țin cont de vreo ideologie sau speranță umană. Numai cei care se pregătesc psihologic și practic pentru întâlnirea cu nouă Rusie vor reuși să scape de sub ruinele imperiului rusesc și vor naviga prin vremurile care vin”, scrie Iselin. Apoi continuă pe un ton sfătos:

“Istoria ne învață că imperiile nu rezistă la trei crize simultane. Înfrângerea militară, colapsul economic și pierderea caracterului și identității s-au dovedit a fi fatale și pentru romani și pentru otomani. Rusia lui Putin și sovieticii nu sunt și nu vor fi o excepție de la această regulă”.
Același Brian Iselin atrage atenția asupra semnelor și evidențelor care le scapă unui Simion sau Georgescu, elemente pe care omul școlit și înzestrat cu inteligență și logică de gândire nu le trece ușor cu vederea.
“Rușii nu sunt victime pasive care așteaptă să fie salvate. Sunt capabili să își calculeze singuri șansele de supraviețuire. Când mamele bărbaților din Buryația încetează să își mai trimită fii la centrele de recrutare, când muncitorii din Perm refuză să lucreze turele impuse, de 12 ore, pentru rublele care își pierd treptat valoarea, când tătarii din Rusia încep să se organizeze și să își ceară drepturile lingvistice și culturale care li se cuvin, aceste acțiuni individuale devin puternice mișcări colective…Semnele sunt deja acolo pentru începutul spiralei morții; acesta este motivul pentru care Putin vrea cu disperare ca Trump să-i oprească războiul început împotriva Ucrainei. Nu își mai permite să-l continue. El canibalizează cu adevărat economia civilă. Cheltuielile pentru apărare vor atinge 7,2% din PIB în 2025 – banii care ar trebui să hrănească copiii și să repare apartamentele dărăpănate cumpără acum tancuri pe care fermierii ucraineni le vor colecta pentru fier vechi și piese vara viitoare. Banca Centrală a crescut ratele dobânzilor la 21% încercând să îmblânzească inflația, care este oficial de 9%, dar mai aproape de 22% dacă luăm în calcul ceea ce cumpără de fapt rușii obișnuiți: cartofi cu 81%, varză cu 37%, unt cu 36,5%. Nu poți mânca propagandă.”
După cum explică în mod plastic, Brian Iselin, în acest context adversarii lui Nicușor Dan, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, împing în mod inconștient România în zona de influență a unui imperiu care se diluează și se disipă, pe zi ce trece:
“Zone bogate în resurse, cu tradiție autonomă, precum republicile Tatarstan și Bașcortostan, cu componență etnică și istorică aparte, așteaptă semnele de slăbiciune și intrarea Moscovei în impas. Sfidarea și respingerea în stil inedit, cu proteste în Duma, a ordinelor venite de la Kremlin care propuneau eliminarea guvernării locale autonome a acestor republici, la începutul lui 2025, se dovedesc a fi mai mult decît simple neînțelegeri la nivel regional. Ele reprezintă mai degrabă tendințe de suveranitate, care se află deocamdată încă în formă latentă. Procentajul soldaților proveniți din aceste zone care și-au pierdut viața în războiul cu Ucraina este cu mult mai ridicat decît media națională. Plata cu sîngele fraților de etnie pentru păstrarea identitățîi impuse de imperiul rus a devenit o corvoadă și catastrofă prea mare, pentru a continuă fără împotrivire”.

Infrastructură începe să slăbească și impactul asupra căilor ferate ruseșți, coloana vertebrală a imperiului sovietic este evidentă. În aprilie 2025 nu mai puțin de 295.000 de vagoane erau în pană și provocau blocaje pe întreaga rețea feroviară, după ce în martie acțiuni de sabotaj la sistemele de semnalizare produceau perturbări masive de trafic, în zonele: Moscova, Samara și Tver. Dar aceste șanse se schimbă zilnic. Fiecare tren care deraiează, fiecare fabrică care se închide, fiecare șef regional care refuză ordinele Moscovei înclină balanța spre fragmentare. Fondul Național de Investiții a scăzut de la 175 de miliarde de dolari în 2022 la abia 57 de miliarde de dolari în 2024, jumătate fiind blocată în active nelichide. Odată ce a dispărut, Moscova nu mai poate cumpăra loialitate. Între timp, hemoragiile de capital din Rusia sunt ca sângele dintr-o arteră tăiată – 253 de miliarde de dolari au fugit numai în 2022, echivalentul a 13% din PIB. Bogații știu ce urmează. Ei cumpără proprietăți în Dubai și Londra, mutând familii în Serbia, Armenia, oriunde dincolo de sancțiuni și ordine de mobilizare.
Monopolul informativ pe care stă instalat Putin se crapă pe zi ce trece, că și piatra-n patru. În martie 2025 se înregistrau 197 de aplicații interzise cu scopul blocării rețelelor private virtuale. Dar mișcarea de rezistență virtuală se adaptează rapid la condițiile birocratice de control imperialist și asuprire a digitalizarii. Când Trump își ajută prietenul, dictatorul rus de care este obsedat, prin tăierea subvențiilor americane guvernamentale care alimentau existența canalelor mediatice ale trustului Europa Liberă, foamea de informație la nivel regional a crescut.
Pe finalul articolului, Brian Iselin își prezintă viziunea asupra celor trei posibile destine de urmat ale imperiului Rus, către care stau întorși, cu fața la vedere sau în umbră, aspiranții la președinția României: Simion și Georgescu.
Sunt 65% șanse de lovitură de stat din partea cercului de elită care supraviețuiește doar dacă oligarhii, securitatea și liderii regionali îl consideră apt pe Putin să continue.
De asemenea, sunt 25% șanse de consolidare temporară a controlului autoritar al Kremlinului prin FSB și cenzură, posibilitate afectată însă de accentuarea căderii economice abrupte. Profitul din exportul de energie scăzând cu 40% deja față de 2022, lucru care face imposibilă menținerea dicaturii pe termen lung.
Autorul mai evaluează și un procent de doar 10% șanse pentru fragmentarea statală a Rusiei, lucru considerat aproape imposibil din cauza unei majorități etnice ruse de 81% din totalul populației Federației Ruse, comparativ cu cel de 50% ce se înregistra la momentul dizolvării URSS.

Articolul “Spirala morții de trei ani a Rusiei: De ce înfrângerea militară declanșează colapsul total” al lui Brian Iselin se încheie cu o trimitere la evidențele istorice în privința căderii regimurilor totalitare, lucru care ar trebui să dea de gândit tuturor românilor care îmbrățișează și votează candidatul AUR la funcția de Președinte al Republicii. În joc sunt imaginea și viitorul României în UE și NATO, realizări care în opinia mea sunt cele mai mari de la Unirea Principatelor și formarea națiunii române. Analiza statistică la care face referire Iselin indică faptul că 73% din regimurile dictatoriale se prăbușesc și odată cu ele se va prăbuși și România dacă schimbă frontul către est printr-un accident electoral.
Cuplul funest Simion-Georgescu, cu intențiile lor de vasalitate către sistemul politico-statal moscovit pe cale de dispariție poate provoca cel puțin punerea în carantină a României sau cel mult debranșarea, de la instituțiile internaționale la care este parte UE și NATO.
Pentru ruși, România a fost, este și va fi o țintă de spoliere economică, așa cum este Ucraina în prezent. Cetățenii români vor fi priviți la fel cum sunt priviți și tratați ucrainenii, ca oameni de categoria a 3-a.
Turul al doilea al acestor alegeri în România este un nou moment de o importanță covârșitoare din punct de vedere istoric pentru cetățeanul român. Este proba de încredere pe care trebuie să o trecem pentru a rămâne uniți cu Europa și NATO și pentru a confirmă că direcția pe care am luat-o, înspre vest, înspre lumea liberă, este eternă și de neclintit.
Votul românilor trebuie să meargă, din punctul meu de vedere, către candidatul care este dublu campion olimpic internațional în gândire calculată, Nicușor Dan
Anii de mai sus reprezintă începutul debarasării României de dictatură și tendințe dictatoriale, comunism și consecințele acestuia pe care noi toți le-am avut de suportat pentru prea multe decenii. Singurul candidat capabil să mențină România în poziție favorabilă, de încredere, cu actualii noștri parteneri, de la care am primit sprijin după sângeroasele evenimente din Decembrie 1989.
[/responsivevoice]