Tănase PETRENCO ■
Heckle și Jeckle sunt două personaje fictive de desene animate, coțofene năzdrăvane, cunoscute pentru inteligența, farsele și prietenia strânsă. Se caracterizează prin aspectul lor similar și personalități contrastante, folosindu-și adesea ingeniozitatea pentru a-i păcăli pe ceilalți, și a se băga singuri în bucluc
A fost odată ca niciodată o mare putere, Statele Unite ale Americii (SUA), care promitea lumii un viitor civilizat în care omenirea urma să fie canalizată pe principii sănătoase, democratice, echitabile pentru om, în timp ce diplomația asigura, pe toată planetă, mediul propice dezvoltării, siguranței și fericirii diverselor națiuni, mai vechi sau mai nou formate, care urmau calea păcii, prosperitate și cooperării reciproce.
Dar, așa cum ne arată doar o simplă trecere în revistă a istoriei ultimilor 80 de ani, facem ce facem și nu reușim să ne lepădăm de vechile metehne.
Au trecut patru luni de cînd liderul MAGA, înfipt deocamdată la conducerea Americii, făcea pe regele vânzătorilor de automobile Tesla, după ce anterior se erijase în regele urșilor polari și al focilor de Groenlanda ori spaima urșilor Grizzly de la nord de SUA. Era momentul când începuse să se alinte cu ideea alipirii Canadei.
Tot cam pe atunci, în luna martie a acestui an, Trump declara despre aliatul și finanțatorul său din campania electorală: „Elon Musk pune osul pentru a ajuta națiunea noastră și face o TREABĂ FANTASTICĂ! Dar nebunii stângii radicale, (se referea aici la democrați, la partidul aflat în opoziție) așa cum fac adesea, încearcă să boicoteze ilegal și în mod coroziv Tesla, unul dintre cei mai mari producători auto din lume, și «bebelușul» lui Elon, pentru a-l ataca și a-i face rău lui Elon, și tot ceea ce reprezintă. Musk, cel mai bogat om din lume, nu ar trebui să fie scarificat sau să sufere pentru că vrea să ajute guvernul”.
Fățărnicia, apucăturile de infractor, și lipsa oricărei tangențe cu stilul nobil generos sau rafinat, l-au făcut însă pe Trump să se remarce mai ales la capitolul promisiunilor false și bineînțeles neîmplinite. De la pacea din Ucraina, până la aberanta idee a renașterii Americii așa zise mari, ca odionioara (MAGA). Această realitate a ajuns să îl coste mult chiar și pe cel care i-a redeschis lui Trump calea la președenție, prin influencerii recrutați chiar de el de pe Platforma X. Și iată ce declar același Trump acum despre același Musk, pe 6 iulie, la doar patru luni distanță:
“Mă întristează să-l văd pe Elon Musk cum deraiază complet de pe șine, devenind practic un DEZASTRU în ultimele cinci săptămâni. Vrea chiar să înființeze un al treilea partid politic, în ciuda faptului că așa ceva nu a avut niciodată succes în SUA. Aceste partide sunt bune doar pentru crearea unor PERTURBĂRI ȘI HAOSURI complete și totale, și avem deja destul de multă opoziție cu democrații de stânga radicală, care și-au pierdut și încrederea și mințile! Republicanii, pe de altă parte, sunt o „mașinărie” care funcționează fără probleme și care tocmai a adoptat cel mai mare proiect de lege de acest gen din istoria țării noastre. Este un proiect de lege excelent (marele și frumosul buget sau Big Beautiful Bill) care, din păcate pentru Elon, elimină ridicola facilitate privind vehiculele electrice (VE), care i-ar fi obligat pe toți să cumpere o mașină electrică într-o perioadă scurtă de timp.

M-am opus vehement acestui lucru de la bun început. Oamenii au acum voie să cumpere orice vor. Mașini pe benzină, hibride (care merg foarte bine), sau noi tehnologii pe măsură ce apar. Gata cu facilitatea privind vehiculele electrice. Am făcut campanie pentru asta timp de doi ani și, sincer, când Elon mi-a dat sprijinul său total și necondiționat, l-am întrebat dacă știe sau nu că voi pune capăt facilităților pentru vehicule electrice. Am spus asta în fiecare discurs pe care l-am ținut și în fiecare conversație pe care am avut-o. A spus că nu are nici o problemă cu asta. Am fost foarte surprins!
În plus, Elon a cerut ca unul dintre prietenii lui apropiați să conducă NASA și, deși am considerat că prietenul lui era foarte bun, am fost surprins să aflu că era un democrat cu sânge albastru care nu contribuise niciodată cu bani pentru un republican. Probabil că și Elon era ca el, albastru. De asemenea, mi s-a părut nepotrivit ca un prieten foarte apropiat al lui Elon, care lucra în afacerile spațiale, să conducă NASA, în timp ce NASA este o parte atât de importantă a vieții corporative a lui Elon. Sarcina mea numărul unu este să protejez publicul american!” – scria Președintele Trump pe contul său Truth.

În concluzie acum patru luni Trump proteja publicul american împotriva “nebunilor” stângii radicale care vor să îi facă rău lui Musk care, după cum chiar el spunea, nu ar trebui să fie sacrificat sau să sufere împreună cu “bebelușul” său, Tesla. Astăzi, același Trump, protejează America împotriva “dezastrului” Musk care a deraiat de pe șine ieșind cu Tesla în decor, împreună cu restul Americii care și-a pierdut deja încrederea în el și MAGA lui.
Dar, bineînțeles că asta nu se putea întîmpla decît dacă și-a pierdut și el mintea, la fel ca toți ceilalți care nu gândesc ca Donald Trump și care îndrăznesc să i se opună ori să pună sub semnul întrebării realizările lui POTUS (President of The Unites States). Și-au pierdut mințile și cliențăi americani cumpărători de mașini japoneze și sud coreene. Cei doi parteneri vitali de afaceri care pun la dispoziția americanilor, printre multe alte produse, 36% din volumul importurilor de autoturisme.
Dar americanii, conform “genialui” lor președinte, sunt liberi din nou să cumpere ce vor și când vor, de acum, în marea schemă de afaceri MAGA. Doar că, Trump uită să menționeze că cei care l-au votat vor fi afectați de tarifele de 25% impuse celor doi mari parteneri comerciali ai SUA începând din luna august.

La fel de bine a uitat și despre promisiunile făcute și proprietarilor de cazinouri din Las Vegas care îl pupau de zor în cur în preajma alegerilor. Fixați cu gândul la profiturile uriașe pe care urmau să le încaseze, aceștia se confruntă, mai nou, cu probleme masive legate de lipsa turiștilor care și-au pierdut interesul de a călători în America din cauza imaginii produse de deportările în masă cu tentă neo-nazistă.
Astăzi, în America, traficul de influență și abuzul de putere sunt la ele acasă iar viziunea lui Trump despre lipsa contribuțiilor financiare către Partidul Republican al candidatului lui Musk pentru NASA și felul în care i-a blocat aceluia calea către afirmare și conducerea acestei organizații pur științifice este șocantă. Toate la un loc dovedesc, de fapt, că Trump însuși și-a pierdut mințile în timp ce tocmai el îi indică, pe cei care i se opun, drept nebuni, fiind vorba despre persoane care își bazează speranța și viitorul pe propria capacitate sau pe potențialul și darurile cu care au fost înzestrați de la natură și cu care își pot desfășura activitatea și capacitatea de lideri în diferitele domenii.
Realitatea care s-a instalat în lume, în primul semestru al anului 2025, arată că antiamericanismul este în creștere. Turiștii preferă mai degrabă să evite anul acesta continentul nord-american, dezgustați de principiile și acțiunile anti democratice ale MAGA, exhibate în văzul lumii, chiar în SUA, de către Trump și acoliții săi. De Ziua Independenței Americii, în Mexico City, capitala Mexicului, au organizate demonstrații în care s-a dat foc unei imanse pinata înfățișându-l pe Trump, în timp ce geamurile ambasadei SUA au fost sparte cu pietre care purtau mesajul “afară cu voi din Mexic”.
Pornită ca demonstrație împotriva turismului excesiv care produce creșterea prețurilor la bunuri și chirii, demonstrația s-a transformat într-o manifestare violentă. Confruntarea a căpătat aspect de ripostă la adresa deportărilor în masă ce afectează și perturbă viață de zi cu zi a mexicanilor care se bazează, mulți dintre ei, pe banii trimiși acasă de către rudele aflate la muncă în SUA și care se văd acum deportate de regimul Trump.
În legătură cu acest subiect, cotidianul britanic Independent remarca: “S-a consemnat astfel, în Mexico City, sfârșitul violent al unui marș care a fost mai pașnic de-a lungul zilei, care denunța masele de turiști americani ce inundaseră capitală Mexicului în ultimii ani. Tensiunile crescuseră în oraș de când „nomazii digitali” americani s-au adunat în Mexico City, în ultimul timp. Chiriile au crescut vertiginos, iar localnicii au fost din ce în ce mai mult alungați din cartierele lor, în special din zone precum Condesa și Roma, cartiere luxuriante pline de cafenele și restaurante în care etnicii mexicani nu mai au loc și nu își mai permit să plătească. Printre factorii care au determinat evenimentele se numără zborurile ieftine, rețelele sociale, ușurința planificării călătoriilor cu ajutorul inteligenței artificiale și ceea ce oficialii ONU din domeniul turismului numesc o perspectivă economică puternică pentru multe țări bogate care trimit turiști, în ciuda unor tensiuni geopolitice și economice”.
Cu alte cuvinte oligarhii americani plini de bani precum Trump, Musk sau alte “coțofene” asemeni lor, care fac America mare și pură cum spun ei, ca odinioară, îi aruncă afară nu doar pe cei pe care îi deporteaza din SUA, dar îi aruncă în stradă și pe localnicii mexicani. Prin investițiile care le fac în Mexico City, costurile devin inaccesibile puterii de cumpărare a localnicilor atunci când profiturile sunt transferate prin prețurile excesive înspre cumpărător. Citeam de curând că Ivanka Trump, și ginerele Președintelui, Jared Kushner, au cumpărat contra sumei de un miliard de dolari o insulă în Albania. Este ușor de prevăzut cum investițiile se vor transforma în prețuri ridicate pentru recuperarea lor cât mai rapid de la viitorii clienți care vor vizita “Insula Trump”, după cum o numesc localnicii. Umflarea prețurilor din zonă îi va arunca în stradă pe unii localnici albanezi, la fel ca și în Mexico City.
Jurnaliștii de la Associated Press (AP) au elucidat deocamdată misterul nebuniei în masă care l-a atins și pe Elon Musk, despre care vorbește în mod tot mai repetat Donald Trump. Iată concluziile publicației: “WASHINGTON (AP) — Elon Musk și-a exprimat sâmbătă dezaprobarea față de proiectul de lege privind reducerile de taxe și cheltuieli al președintelui Donald Trump ,argumentând că legislația pe care senatorii republicani se grăbesc să o adopte ar elimina locuri de muncă și ar bloca industriile înfloritoare.
Cel mai recent proiect de lege al Senatului va distruge milioane de locuri de muncă în America și va provoca daune strategice imense țării noastre”, a comentat Musk pe X, sâmbătă, înainte de un vot procedural în Senat pentru a deschide dezbaterea asupra proiectului de lege de aproape 1.000 de pagini. „Oferă ajutoare industriilor trecutului, în timp ce dăunează grav industriilor viitorului” continuă Musk. Directorul general al Tesla și SpaceX, a cărui zi de naștere a fost tot sâmbătă, 28 iunie, a postat ulterior că proiectul de lege ar fi o „sinucidere politică pentru Partidul Republican”.
Associated Press continuă: “Criticile redeschid un conflict recent și aprins între fostul Șef al Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală și administrația pe care a părăsit-o recent. De asemenea, acestea reprezintă o altă bătaie de cap pentru liderii republicani ai Senatului, care au petrecut weekendul lucrând ore suplimentare pentru a trece legislația prin camera lor, astfel încât să poată fi adoptată până la termenul limită de 4 iulie impus de Trump. Musk și-a exprimat anterior opiniile despre „proiectul de lege mare și frumos” al lui Trump. La câteva zile după ce a părăsit guvernul federal, luna trecută, cu o celebrare laudativă în Biroul Oval, Musk a criticat legea lui Trump “Big Beautiful Bill” numind-o „porcească” și o „abominație dezgustătoare”.
„Rușine celor care au votat pentru asta: știți că ați greșit. Știți asta”, a scris el pe X la începutul acestei luni. Într-o altă postare, bogatul donator republican, care prevăzuse recent că se va retrage din donațiile politice, a amenințat că îi va concedia pe legislatorii care „au trădat poporul american”. Când Trump a replicat că este dezamăgit de Elon, au izbucnit lupte reciproce care au escaladat rapid iar Musk a sugerat, fără dovezi, că Trump a fost menționat în dosare legate de agresorul sexual Jeffrey Epstein.
În cele din urmă Musk a încercat să se poarte frumos cu administrația, spunând că regretă unele dintre postările sale care „au mers prea departe”. Trump a răspuns la fel, într-un interviu acordat The New York Post: „Asemenea lucruri se întâmplă. Nu-l învinovățesc pentru nimic”. Nu este clar cum vor influența ultimele declarații intime ale lui Musk pacea fragilă de care s-au bucurat el și președintele în ultimele săptămâni. Casa Albă nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
Musk și-a petrecut ultimele săptămâni concentrându-se pe afacerile sale, iar influența sa politică a scăzut de când a părăsit administrația. Cu toate acestea, bogatul om de afaceri a investit sute de milioane de dolari în campania lui Trump din 2024, demonstrând impactul pe care banii săi îl pot avea dacă este suficient de pasionat de o problemă sau de un candidat, pentru a-și recupera cheltuielile politice.
Deși a păstrat tăcerea în privința lui Musk, Trump a exercitat presiuni și i-a atacat puternic republicanii care se opuneau votului din Senat, în timp ce parlamentarii au petrecut ore întregi în timpul unei rare sesiuni de sâmbătă seară.
L-a acuzat pe senatorul Thom Tillis, din Carolina de Nord, că a căutat publicitate cu votul său negativ și a amenințat că va face campanie împotriva realegerii senatorului. Legea a trecut la limită de votul de probă, sâmbătă seară târziu, permițând senatorilor să înceapă dezbaterea. Musk, pe de altă parte, se declara sănătos la cap și a părut să își reconfirme intenția de lansare a “Partidului American” după ce s-a consultat cu suporterii în privința asupra acestui proiect politic.
Iată ce scria Politico despe noul “debil mintal” Elon Musk, în opinia lui Trump, cel care se alătură altor 80 de milioane de așa ziși “debili mintali” americani care i se opun. “Elon Musk a anunțat sâmbătă lansarea noului său partid politic, un proiect pe care l-a anunțat în repetate rânduri în săptămânile care au urmat despărțirii explozive de președintele Donald Trump – dar nu a oferit detalii despre cum intenționează să treacă prin toate obstacolele necesare pentru a stabili o alternativă viabilă. Miliardarul antreprenor și fost mega-donator republican – care în urmă cu doar câteva luni a apărut ca mâna dreaptă a președintelui, în Biroul Oval, după ce a investit milioane în campania sa – a luat în considerare public timp de săptămâni înființarea unui nou partid terț pentru a perturba sistemul actual.
Sâmbătă, Musk a părut să-și confirme intenția de a lansa „Partidul American”, după ce a postat un sondaj pe contul său X cu o zi înainte, întrebându-i pe suporteri dacă ar trebui sau nu să creeze noul partid. „Într-un raport de 2 la 1, dacă vrei un nou partid politic, îl vei avea! Când vine vorba de falimentarea țării noastre cu risipă și corupție, trăim într-un sistem cu un singur partid, nu într-o democrație”, a scris el. „Astăzi, Partidul American se naște pentru a vă reda libertatea.” Reflecțiile lui Musk despre terți au început cu seriozitate după conflictul masiv de luna trecută dintre președinte și fostul șef al DOGE pe tema „marii și frumoasei legi”, pe care a calificat-o drept o risipă.
Din punctul meu de vedere, ca semnatar al articoului, acești doi indivizi, Trump și Musk, au amândoi un singur și același scop, eventuala distrugere a oricărei posibilități de întoarcere la guvernare a Partidului Democrat. În eventualitatea că Partidul Democrat va prelua în mod autoritar puterea aici, într-o manieră MAGA, Trump riscă ani grei de închisoare, dacă îi va apuca, dacă își va pierde imunitatea și suportul curții Supreme de Justiție.
Totodată Musk riscă și el condamnarea și ani grei de închisoare pentru acțiunile pe care și le-a asumat când s-a aflat la conducerea DOGE (Departamentul Eficienței Guvernamentale), împuternicit fiind doar de Trump, fără să fie ales de către electoratul american. În scurta sa perioadă de activitarte, rafistoleala lui Musk a dus la desființarea abuzivă a multor sectoare esențiale guvernamentale create pentru binele și siguranța cetățenilor, și totodată pentru declarațiile cu tentă neo-nazistă care sugerau că nu Hitler a ucis milioane de oameni, ci guvernul și sectorul public au făcut asta.
Musk și Trump, deși în aparență într-o confruntare adâncă, acută, pedalează intens, împreună, către propria libertate, către creearea unui viitor al Americii fără Partidul Democrat la putere. Măcar pentru perioada de timp cât vor rămîne în viață. După ei poate să vină potopul!
Iluzia și decepția MAGA, coroborată cu creearea Partidului American al lui Musk, ar captura împreună destule voturi de la naivii care nu mai cred în structura și puterea de guvernare a unei națiuni democratice, pentru a-i ține deoparte pe Democrați de la recâștigarea puterii în America, prin vot democratic. Asta le-ar asigura celor două coțofene gureșe și aliaților lor, marja de timp necesară pentru a scăpa necondamnați de justiția americană.
[/responsivevoice]