Călin MARINESCU ■
Îmi place să cred că mai toată lumea a înțeles că atacul oribil al teroriștilor Hamas asupra unor localitati din Israel nu s-a ivit din senin, evident întreaga tevatură a fost condusă de molahii iranieni, susținuți de Rusia și poate de China.
Și oricum, indiferent dacă Rusia a pus sau nu umărul la atacul terorist al Hamas, totul a fost ca o mana cerească pentru Putin căci a îndepărtat Rusia din reflectorul presei internaționale iar știrile despre frontul Ucrainian au fost din ce în mai rare și mai lipsite de substanță.
Oare întâmplător Rusia a lansat ofensivă de toamnă chiar în aceeași zi cu atacul Hamas, ofensivă care în afara unor pierderi uriașe din rândul Armatei Roșii nu a marcat alte obținut rezultate notabile.
Deci principalul beneficiar al acțiunii Hamas,pe plan internațional a fost președintele Putin, dar nu putem trece cu vederea și alți profitori colaterali printre care fără discuție e și prim-ministrul român, Marcel Ciolacu.
Prinși emoțional în vâltoarea luptelor din Fâșia Gaza am reacționat timid la măsurile dure de austeritate pe care coaliția parlamentară a Guvernului Ciolacu le-a legiferat, în vederea reducerii deficitului bugetar, având că țintă menținerea României în cursa de eligibilitate pentru obținerea fondurilor PNRR.
Deși am fost asigurați zilnic că locuitorii României nu vor suportă în nici un fel greul măsurilor luate de coaliția PSD-PNL și de Marcel Ciolacu, dacă analizăm în amănunt rezultatul acestora asupra populației vedem clar că în final politica de austeritate este susținută în cea mai mare măsură de popor care suportă din bugetul familiei scăderea puterii de cumpărare.
Aplicarea unor impozite suplimentare pe cifra de afaceri sau pe profitul unor societăți mai mari ori mai mici și a altuia care țintește special companiile cu activități în domeniul petrolului și gazelor, se va reflectă în prețul de vânzare la pompă căci evident firmele respective vor considera acest impozit că o cheltuială suplimentară pe care o vor transfera în prețul de vânzare a produselor. Deci prețul la pompă va crește corespunzător și îi va afecta nu doar pe clienții stațiilor de combustibili pentru autoturisme ci va duce la scumpiri în lanț căci valoarea de piață a gazelor și petrolului constituie componente de bază în calculul prețului tuturor produselor manufacturate.
Majorarea impozitului pe cifra de afeceri a întreprinderilor mici și mijlocii de la 1% la 3%, adică de trei ori, duce implicit la creșterea prețurilor pentru prestații și bunuri livrate de aceste societăți, obligate să o facă pentru a putea supraviețui.
Vorbim despre foarte multe servicii la care apelăm zilnic de la coafură, manichiură și masaj la prestații de amenajări interioare, reparații auto și multe altele.
Creșterea TVA de la 5% la 9% la vânzarea unor locuințe, a unor alimente și a panourilor fotovoltaice, cu toată declarată politică de susținere a energiei regenerabile, se va reflectă direct în prețuri.
Creșterea TVA de 5% la 19% la unele activități recreative va duce la reducerea acestor activități cu efecte negative asupra sănătății generale ale populației.
Creșterea unor accize pentru băuturile cu zahăr adaugat gen Cola și sucuri va duce evident la creșterea prețurilor acestora, foarte apreciate de o largă pătură a populației.
Impunerea unui impozit pe cifra de afaceri a băncilor de 2% va provoca, evident, majorarea tarifelor pentru prestațiile bancare, acțiune care a ineceput deja, chiar dacă Ciolacu o numește “lăcomie”.
Creșterea costurilor pentru operațiunile bancare va afecta întreagă viață economică a țării, având în vedere costurile pentru transferurile bancare uzuale, pentru operațiuni în numerar și nu în ultimul rând costul creditelor.
Trebuie recunoscut că sunt prevăzute de guvern și unele măsuri ce pot duce la eficientizarea combaterii evaziunii fiscale care ne plasează pe locul întâi în Europa.
Reglemantarea trasabilității facturilor, care musai vor deveni electronice, și urmărirea acestor facturi electronice pe portalul RO e-factura, este o măsură importantă care ar putea reduce evaziunea fiscală.
Măsura este discuatată de mult timp dar a rămas nesoluționată și în prezent problema imposibilității micilor comercianți a se conecta eficient la internet pentru a accesa permanent portalul RO e-factura.
O altă prevedere importantă este aceea de a se impune cu o cotă de 70% bunurile și veniturile a căror sursă de proveniență nu a fost identificată de organele fiscale. Vorbim despre o reinterpretare la celebrei Legi 18 din perioada comunistă, care băga spaima în bucătării șefi și resposabili de restaurante în anii ‘80.
Punerea în aplicare a acestei prevederi va aduce o oarecare egalitate în societate, poate nu vom mai întâlni indivizi care toată viață au lucrat la stat și dețin bogații nemăsurate.
O altă măsură de însănătoșire a mediului de afaceri este prevederea privind întărirea disciplinei financiare pentru operațiunile de încasări și plăți în numerar prin reducerea drastică a sumelor legal admise pentru decontare în numerar de până la 2000 de lei/ zi pentru persoanele fizice și 1000 de lei/ zi pentru persoanele juridice. Până în prezent limita operațiunilor cu numerar pentru persoanele fizice era 10.000 lei.
Măsura vizează, de asemenea, reducerea evaziunii fiscale dar va fi foarte greu de implementat căci în majoritatea comunelor și orașelor mici nu există sucursale ale băncilor, deci locuitorilor le va fi imposibil să lucreze operativ prin bancă așa cum cere legea.
Sunt și unele măsuri populiste precum impozitarea suplimentară a proprietăților cu valoarea mai mare de 2,5 milioane lei cu 0,3 % anual pentru sumele care depășesc această limită sau a proprietarilor de autoturisme cu valoarea peste 375 mii lei, cu 0,3 % anual pentru sumele care depășesc această limită.
Sper să apuc să văd și eu contribuția la bugetul de stat al acestei prevederi.
Majorarea unor amenzi și confiscarea bunurilor persoanelor fizice sau juridice care desfășoară activități economice nedeclarate se dorește a preveni evaziunea fiscală.
Sunt măsuri dure pe care Guvernul Ciolacu își dorește să le implementeze pentru însănătoșirea vieții economice a României.
Declarații dure împotriva corupției venite din partea președintelui partidului care i-a dat națiunii române pe corifeii pârnăiași ai corupției instituționalizate: Hrebenciuc, Năstase, Mitrea, Buzatu, printre mulți alții, ne face să avem suspiciuni rezonabile, cum zice codul penal, privind posibilitatea președintelui Ciolacu de a-și forța socialiști, dedulciți de 33 de ani la borcanele cu miere, să adopte o nouă politică, tocmai acum în prag de alegeri când partidele fac totul pentru a strânge osânză.