Dan MIHĂESCU ■
Motto: „Să aplauzi un politician pentru că a finanțat construirea unui spital, a unei școli sau a unui drum, din bugetul public este ca și cum ai mulțumi ATM-ului când îți eliberează bani de pe card!”
La recenta întâlnire cu Bogdan Huțucă, și sper solemn să nu fie ultima, nu știu cum am dat-o din glumă în serios și numai ce mi-ți-l văd pe falnicul liberal, factotum politic în bătătura noastră, ba chiar și pe la capitală, că se crispează, se convulsionează, se mută de pe o parte pe alta de zici că i se stârnise instantaneu litiaza renală. Bine el așa a și zis după emisiune dar eu tind să cred că este singurul neadevăr pe care mi l-a spus vreodată, că prea se precipitase cu răspunsurile de puteai să zici că interviul se transformase în interogatoriu…
În fine, una peste alta, după cum au înregistrat camerele video, interlocutorul meu nu s-a sfiit să-și mărturisească stratagemele politice cu care a pus la cale manipularea electoratului pentru a-și adjudeca o victorie și mai zdrobitoare la alegerile de anul acesta.
Despre cum a lucrat și ce fel de malversațiuni a făcut, prin interpuși, în localitățile din județul Constanța, să vedeți cum s-a spovedit pe parcursul interviului, cu multă emfază, așa cum le stă în fire politicienilor care dau impresia că stăpânesc situația din teritoriu.
“Cu trei ani în urmă noi am câștigat Președinția Consiliului Județean Constanța cu un avans de 36.000 d voturi în fața PSD. Avem primari în 31 de Unități Administrativ Teritoriale (UAT), conducem cele trei municipii, opt dintre cele nou orașe și toate comunele mari, cu o singură excepție. Primarii noștri își îndeplinesc atribuțiile publice cu succes în slujba a peste 70% dintre cetățenii județului Constanța”, s-a declanșat cu o efervescență și o elocvență nemaiîntâlnită, Huțucă, atunci când l-am întrebat pe ce mizează când speră să iasă cu un rezultat bun din vâltoarea alegerilor de anul acesta.
Degeaba am aruncat eu în discuție marota asocierii nefaste a liberalilor cu socialiștii și necesitatea reparării imaginii șifonate în fața electoratului de dreapta căci parcă eram în dialogul surdului cu mutul. Eu l-am întrebat dacă liberalii nu iau în calcul să-și salveze partidul și rezultatul electoral de anul acesta prin ieșirea de la guvernare, el îmi dovedește cum fermitatea impunerii politicilor de dreapta în procesul legislativ și guvernamental a salvat mult ori a atenuat decisiv din ceea ce ar fi putut să însemne buget de stat, economie și legislație fiscală ordonată pe principii socialist-etatiste.
Îl mai întreb și despre competiția din partid pentru candidaturile pe liste sau uninominale la funcțiile de demnitate publică. Cum e cu Chițac, că el zice că vrea dar voi ce vreți? De ce să te riști cu unul despre care constănțenii zic că le-a făcut viața calvar? Huțucă vede doar jumătatea plină a paharului și aia nu e cu venin…Mai întâi trebuie să fie rău ca mai apoi să te bucuri de bine! O dau pe glumă, mă mir că într-un partid dacă amiralul poate fi subordonat colonelului dar funcția bate gradul, întotdeauna.
Băi dă-mă dracu, ăsta mă ia de prost, zic în gândul meu, dar îmi aduc aminte instantaneu cugetarea lui Platon care spunea că “Adevărata măsura a unui om o apreciezi prin ceea ce face cu puterea sa” și atunci ce să mai comentez.
Vizionați interviul și judecați singuri omul din spatele etichetei de politician.
Județul Constanța este județul cel mai urbanizat din România, în orașe trăind 506.458 de persoane din totalul populației de 630.679 locuitori, și are în componență 70 UAT din care nouă oraşe, trei municipii și 58 comune cu 189 sate. Ocupă 7071 km2 (3% din suprafaţa totală a ţării), fiind al optulea ca mărime dintre judeţele ţării și se află pe locul cinci în ierarhia națională între județe în ceea ce privește contribuția la PIB-ul României, respectiv 21,73 miliarde lei.