Acasă TURA DE NOAPTE Pentagonul a rătăcit 2 miliarde USD pentru ucraineni, din abac

Pentagonul a rătăcit 2 miliarde USD pentru ucraineni, din abac

9590
0
Sursa: Facebook/Muzej karikature
Sursa: Facebook/Muzej karikature

Călin MARINESCU

Aflăm din presa americană o informație copleșitoare. În urma unui audit desfășurat la Pentagon (Statul Major al Armatei Statelor Unite), Autoritatea Financiară Independentă (un fel de Curtea de Conturi ) a descoperit că au fost supraevaluate costurile ajutoarelor către Ucraina în echipamente și muniție cu două miliarde de dolari americani.

Pentru a vă imagina dimesiunea acestei sume considerați că reprezintă valoarea a circa zece avioane F 16 multirol, bineînțeles noi, iar la mâna a doua s-au vândut cu câte 50 milioane dolari.

Să nu înțelegem că această sumă fabuloasă a fost cumva deturnată și însușită de un grup de persoane.

De fapt din sumele alocate de Congresul Statelor Unite, pe care Președintele ca șef al guvernului avea dreptul să le cheltuie, birocrații de la Pentagon au diminuat ajutorul efectiv în echipamente militare și muniție cu două miliarde de dolari.

O dată cu această constatare Președintele american va avea la dispoziție și cele două miliarde de dolari, în plus, fața de cele 61 de miliarde de dolari aprobate de Congres pe 20 aprilie anul acesta.

Nu putem însă să uităm întârzierea acestei decizii de alocare a celor 61 de miliarde de USD ca urmare a opoziției reprezentanților Republicani, întârziere de circa trei luni care a pus într-o situație foarte periculoasă armata ucraineană, care în lipsa muniției s-a retras de pe poziții recucerite anterior, cu mari eforturi și jertfe.

La vremea respectivă, dacă la dispoziția Președintelui american ar fi fost cele două miliarde de dolari, cu totul alta ar fi fost situația pe frontul ruso-ucrainean.

Să fie vorba oare de o simplă eroare ”de contabilitate” sau de o acțiune bine gândită cu scopul de a zădarnici ajutorul Statelor Unite către Ucraina?

Comentam cândva că această blocare a ajutoarelor către Ucraina o putem considera o avertizare, așa cum zice românul “li s-a arătat pisica” în condițiile în care Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski era din ce în ce mai incisiv, ca să mă exprim elegant, ceea ce a deranjat multe cancelarii.

Poate fi de asemenea un prim pas în cazul în care se va începe negocierea încetării focului în condițiile în care la ora actuală pozițiile celor doi combatanți sunt ireconciliabile.

Sursa: Facebook/Muzej karikature

Modul în care informația privind diminuarea ajutorului către Ucraina cu două miliarde de dolari a fost trecut cu vederea și în primul rând poziția neutră a Administrației Joe Biden, ne duce cu gândul la o înțelegere tacită între Executiv și Congres. Eu zic că un argument, în favoarea acestei ipoteze poate fi chiar și lunga perioadă de așteptare pentru acordarea votului legislativ, ce a creat mari dureri de cap conducătorilor de la Kiev.

Pe de altă parte, vorbim despre Ucraina, una dintre cele mai corupte societăți din Europa care chiar dacă încearcă să reducă acest fenomen, furtul din banul și din proprietatea publică este aproape imposibil de stârpit în condiții de război.

Coruptia este un microb greu de învins și vorba aia, nu reușesc ei chinezii să stăvilească acest flagel, care-i condamnă la moarte pe toți funcționarii dovediți cu fapte de corupție, d-apăi în Ucraina nici atât, unde câțiva ofițeri din statul major prinși cu mâna în caraiman au fost schimbați din funcții și trimiși pe front.

Bazându-se pe noul ajutor al SUA dar și al UE, Kievul pregătește o nouă contraofensivă, deși atât ucrainenii cât și rușii suferă din ce în ce mai mult de lipsa combatanților. Pierederile de vieți omenești sunt considerabile de ambele părți, chiar dacă statistica arată că la un ucrainean căzut în luptă dispar șapte combatanți din armata rusă.

Deși toată lumea consideră că acest război stupid ar trebui oprit, în prezent pozitiile combatantilor sunt dificil de armoniazat. Nici una dintre părti nu înțelege să renunțe la teritorii; ucrainienii la zonele ocupate de ruși iar rușii la zonele cucerite prin lupte grele.

Cred că până la urmă o soluție se va negocia între SUA și Rusia, așa cum vor rușii, dar va trebui să se tină cont de poziția Ucarinei, după care Războiul Rece poate să-și tragă tragă Noua Cortină de Fier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.