Luigi FRIGIOIU ■
Moto:“Zarița-zanga și se rupe ranga, Și se-ntrerupe la mișto / Se îngherupe și se-nghedoaie, Și se-ngheface, ca de-ngheoaie” (Mărgineanu)
Între 26-28 iulie, Centrul Cultural Burada a organizat prima ediție a Festivalului Internațional de Film de Comedie “Mirthful”. La debutul festivalului, s-a organizat o conferință de presă, la care au participat Irina Margareta Nistor, preș-ul CJC, Mihai Lupu, și Laura Stroe, managerul Centrului Cultural Burada. Umorul l-a adus Mihai Lupu care, pe zi ce trece, devine un ghiuj mucalit, mereu cu vorbe de duh la el.
„Festivalul Internațional Film de Comedie „Mirthful” e dedicat maestrului Jean Constantin”, a declarat managerul Laura Stroe.
Că ca ea nu-i nimenea!
Programul a inclus filme-comedii de succes, masterclass-uri educative, sesiuni cu regizori și actori cunoscuți și concerte speciale susținute de Antonia și Mihai Mărgineanu.
Antonia a demostrat că e o solistă nu, doar, frumoasă ci și talentată. Iar Mărgineanu, Ardiles din Las Fierbinți, a explicat tuturor de ce “îl iubește femeile și e moarte dupe el”.
Festivalul s-a încheiat cu piesa de teatru “Bărbații la 40, femeile la 43”, scrisă și regizată de Octavian Strunilă. E vornba de criza prin care trec, aproape, toate cuplurile. Să te înșele soția cu “prostul clasei”, să te prindă vârsta critică (40 ani) cu un milion de euro în cont sau să fii părăsit că esti prea bun la suflet, sunt problemele personajelor interpretate de Leonid Doni, Andreea Mateiu și Octavian Strunilă.
Leonid Doni a fost glumețul clasei! Tipul care cu riscul de a se face de râs, încerca, zilnic, să fie comic doar ca să se remarce. La mulți ani de la absolvirea liceului, e neschimbat. Singur și glumeț. Nu a găsit încă partenera potrivită dar speră.
Colegul de clasă, Octavian Strunilă, e “avocat cu cele mai mari procese din țară”, după cum se laudă. Trăiește intens, consumând băuturi fine în compania femeilor frumoase. E victima crizei de la 40 ani, conștientizează momentul și îl savurează din plin! E un nemernic și își asumă asta.
Andreea Mateiu e căsătorită cu avocatul de succes, plin de bani și amante. Soțul se amorezează de o “puștoaică de 23 ani” și o lasă baltă cu doi copii și fără sursă de venit. Îi fuge pământul de sub picioare și caută să-și facă ordine în viață. Cu umor și ironie reușește să preia controlul situației.
Viața ne face mai multe surprize decât ne putem imagina și personajele se văd depășite de situații neprevăzute și pline de haz!
Comedie la Academie
Cel mai răsunător eveniment fotbalistic al României a fost, evident, “Nunta lui Ianis”. Mult mai mediatizată decât Nunta Zamfirei lui Coșbuc sau Nunta lui Figaro, pusă în scenă de vornicelul Mozart. Deși evenimentul s-a încheiat, petrecerea continuă. Cel puțin pe terenul Academiei socrului mare unde Farul își dispută meciurile din Superligă. Fotbaliștii noștri continuă să danseze Hlambura și Pamporea. În timp ce, adversarii nu s-au prins în horă și au vrut să joace fotbal. Nu știu scorul nunții lui Ianis, probabil, calculul beneficiului mirilor nu s-a încheiat (durează mai mult decât interminabila numărătoare a voturilor din Costinești). Cașul a fost în lei, parai sau euroi, iar telemeaua pe categorii: mai dulce, puțin sărată, în saramură sau maturată. Așa că nu mă pot pronunța. În schimb, oficial, după primele trei etape, fariștii bifează în clasament un mare zero: zero goluri, zero victorii. Mai exact: 0-1 cu Slobozia, 0-0 cu Oțelul Galați, 0-1 cu Botoșani…
Proiectul Farul 2024 = 000 trei nule, ca făina!
Ca de obicei, Academicianul nostru se dovedește un nesecat izvor de umor involuntar. “Mi-a zis soacră-mea că avem nevoie de un atacant” recunoaște, cu fair-play. În cazul ăsta, respectabila socrelă ar fi mai potrivită la națională, dacă el a refuzat oferta Federației de a-l înlocui pe Edy Iordănescu.
Startul campionatului a fost dezatruos iar, dacă se continuă așa, finalul se anunță tragic. Supărat leoarcă, patronul Farului, Hagi, are toate motivele să-l demită pe antrenorul echipei, Gicuță. Însă, când a vrut să o facă, și-a dat seama că e vorba de aceeași personalitate.
Când se ceartă în oglindă, Gică Hagi uită, mereu, un amănunt: după câștigarea titlului 2022-23, proiectul Farul s-a transformat în “proiectul TLMA”. Adică, jucătorii au fost puși pe tejghea ca la cășărie și vânduți, pe sume modeste, rivalelor. La momentul actual, nu există echipă din Superligă care să nu aibă ex-fariști în componență. Iar respectivii fotbaliatori evoluază cu mare ambiție contra fostei echipe ca să demonstreze că nu meritau să fie vânduți. Cum a făcut Ștefan Bodișteanu, crescut la Academie, autorul golului cu care Botoșani a învins, recent, Farul. În locul tinerilor de viitor, Hagi a adus – chipurile, pentru relansare – petarde de fotbaliști, aruncați de diferite echipe. Din păcate, jucătorii expirați nu au răspuns la măsurile de resuscitare. Iar galeria constănțeană are toate motivele să scandeze: “Mortul e pe masă, la Farul în casă!”.
Cu sinceritate dezarmantă, academicianul Gică a mai aruncat o aroganță caracteristică: “E momentul s-o luăm de la zero!”. Păi ce-am făcut, mă nene, mă? Momentul zero al Academiei a fost cu ani în urmă când echipa Viitorul era în Divizia B. Să înțelegem că, în planul de management, s-a prevăzut o retrogradare? Ca să fie bine, să nu fie rău?