Acasă Gloria mundi 23 august 1944 – Actul de trădare al Regelui Mihai I

23 august 1944 – Actul de trădare al Regelui Mihai I

9761
0

Remus MACOVEI ■

Filiala Constanța a Asociației Cultul Eroilor– Regina Maria în colaborare cu Arhiepiscopiei Tomisului a organizat la începutul săptămânii, la Mânăstirea Dervent, din județul Constanța simopzionul „Momentul istoric 23 august în Dobrogea”.

Evenimentul a marcat comemorarea a 80 de ani de la producerea nefastului act de înaltă trădare coordonat de Șeful Casei regale a României, prin lovitura de stat condusă de regele Mihai I de Hohenzolern Sigmaringhen, ce a culminat cu arestarea Președintelui Consiliului de Miniștri, mareșalul Ion Antonescu și a vicepreședintelui, Mihai Antonescu, și ieșirea țării din războiul antisovietic fără condiții prestabilite în cadrul unui armistițiu negociat.

În prezentările lor, participanții la simpozion nu au ezitat să abordeze aspecte controversate ale nefastului eveniment de la 23 august 1944 precum: politica marilor puteri în timpul pregătirii loviturii de stat; rolul nefast al Proclamației Regelui Mihai I asupra acțiunilor militarilor români; faptul că nici un complotist nu  a fost ucis sau rănit, în timp ce 150.000 de militari români au fost luați prizonieri de noul aliat, iar doi militari s-au sinucis neacceptând dezonoarea militară.

Generalul Hugo Schwab a preferat să-și ia viața în locul prizonieratului iar căpitanul comandor Alexandru Dumbravă, comandantul Escadrei de Distrugătoare, pentru a nu preda navele de luptă către Armata Roșie. Au mai fost reliefate: conducerea defectuasă a acțiunilor militare românești din cauza ordinelor contradictorii primite de eșaloanele de execuție; sprijinul substanțial al unor generali și ai unor lideri ai partidelor politice acordat regelui Mihai în punerea organizarea și înfăptuirea loviturii de stat de la 23 august 1944 precum și rolul unor personalități în salvarea Constanței de la disturgere și aspecte controversate din activitatea unor conducători militari – contraamiral Horia Macellariu, Costin Ionașcu sau Nicolae Dăscălescu.

La eveniment au participat istorici și membrii ai Asociației Naționale Cultul Eroilor”Regian Maria” filiala județeană Constanța, activitatea debutând cu un tur al incintei monahale Dervent  ce a inclus vizitarea bisericii vechi, a noii biserici, a IcoanaeiMaicii Domnului – făcătoare de minuni, Sfintele Cruci din piatră și Osuarul martirilor de la Periprava.

În cadrul simpozionului au avut intervenții istoricii: Valentin Ciorbea, Constantin Corneanu, Alin Spânu, Gabriel Pătrașcu, Costin Scurtu, Laura Cornea, Lavinia Dumitrașcu, Marin Voicu, Ion Damaschin dar și pasionați de istorie contextuală precum Cristian Crăciun, Emil Corneliu Ninu, Pompiliu Golea și cel care așterne aceste rânduri, ce au prezentat  comunicări  pe tema evenimentelor derulate în Dobrogea în perioada 23 – 30 august 1944. 
Moderatorii  dicuțiilor captivante au fost Valentin Ciorbea și Constantin Corneanu.

Protosinghelul Andrei Tudor, stareţul mânăstirii, a săvârșit o slujbă de pomenire a eroilor români care și-au jertfit viața în luptele pentru apărarea țării din al doilea Război Balcanic și în campaniile din 1916-1919 și 1941-1945. Dr. Laura Cornea a prezentat în premieră date privind istoricul Mânăstirii Dervent arhivate în documentele Securității, existente la CNSAS. Activitatea de la Dervent s-a încheiat cu un program artistic, constând în interpretarea unor cântece patriotice de către elevii care, în perioada 19-23 august 2024, se află în Tabăra națională “Pe urmele Dacilor”, ediția a II-a.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.