Acasă Frontul de Est Dezinformarea Kremlinului despre referendumul basarabean

Dezinformarea Kremlinului despre referendumul basarabean

8928
0
Sursa: euvsdisinfo.eu
Sursa: euvsdisinfo.eu

Dan MIHĂESCU ■

Într-o recenttă postare siteul specializat EUvsDiSinfo. editat de echipa de experți ai grupului operativ East Stratcom, partea serviciului diplomatic condus de Înaltul Reprezentant al UE, atrage atenția asupra actvității febrile din ultima perioadă derulată de mașina de dezinformare a Kremlinului ce a intrat în vrie și debitează false realități din perspectiva datei de 20 octombrie 2024, când cetățenii Republicii Moldova vor merge la urne pentru a-și alege președintele și tot cu un buletinul de vot vor decide viitoarea relație a țării cu Uniunea Europeană.

Astfel, în așteptarea dublui exercițiu electoral, temele de manipulare predilecte Kremlinului sunt răspândite de instituțiile ruse specializate și amplificate prin vectorii mass-media în Moldova și în alte state euroepene, pentru a-i descuraja pe cetățeni să susțină cursul pro-UE al președintelui Maia Sandu.

Astfel se răspândește în rândul alegătorilor teama cu privire la ceea ce ar presupune referendumul și eventuala apartenență la Uniunea Europeană – se încearcă însămânțarea fricii că aderarea la UE va însemna implicit pierderea suveranității și o amenințare la adresa securității țării.

În timp ce unele instituții de presă și promotori din social-media s-au angajat într-o dezinformare evidentă, altele au fost puțin mai subtile, publicând rapoarte faptice despre referendum dar citând doar politicieni din opoziție care luptă împotriva aderării Moldovei la UE, cum ar fi fostul președinte Igor Dodon, oligarhul fugar Ilan Shor și fostul guvernator al Găgăuziei, Irina Vlah.

Moldova a primit statutul de candidat la UE în iunie 2022 în încercarea UE de a o ajuta să-și se consolideze independența pentru a rezista în contextul regional dificil, marcat de aspirațiile și activitățile neo-imperialiste ale Rusiei. Acest motiv „geopolitic” a fost reinterpretat de mașina de dezinformare a Kremlinului ca o „recompensă” pentru aderarea Moldovei la frontul anti-rus cu care Occidentul ar încerca să încercuiască Federația. În ultimii doi ani, instituțiile de presă pro-Kremlin au încercat să prezinte deciziile legitime ale Moldovei cu privire la calea sa către UE ca fiind „rusofobe” și parte a „războiului hibrid” al Occidentului împotriva Rusiei.

Teme predilecte de dezinformare insinuate în presă:

Sursa: euvsdisinfo.eu

Neutralitatea.

O afirmație proeminentă de dezinformare avansată de agențiile de presă controlate de statul rus și de alte instituții media pro-Kremlin a fost în legătură cu conducerea țării care folosește referendumul ca modalitate ascunsă de a anula neutralitatea Republicii Moldova. Se insinuează că referendumul ar da guvernanților puterea de a modifica constituția și de a înlocui principiul neutralității cu dorința de a adera la UE. Se sugerează că această presupusă mișcare ar deschide și calea pentru aderarea Moldovei la NATO. Conform acestei interpretări manipulatoare, noul statut ce ar putea fi dobândit va amenința în mod direct securitatea Republicii Moldova.

În realitate, un rezultat pozitiv al referendumului nu ar împuternici guvernul să anuleze deloc principiul neutralității consacrat constituțional. Mai degrabă, dacă alegătorii răspund pozitiv la întrebarea dată, Constituția Republicii Moldova va fi modificată pentru a include această dorință declarată a oamenilor de integrare europeană. Alte narațiuni de dezinformare au susținut o „îngrijorare” condescendentă cu privire la pierderea suveranității pe care se presupune că o eventuală aderare la UE o implică, întrucât legislația UE ar avea prioritate față de legislația națională și țara ar fi obligată să urmeze un curs care ar fi contrar interesului său național.

Războiul proxy.

Ca o perspectivă și mai înfricoșătoare este înfățișată perspectiva că Occidentul încearcă să transforme mica țară Republica Moldova, strivită în cleștele intereselor  Ucrainei și României, într-o trambulină pentru „războiul proxy” împotriva Rusiei, în manevra de „încercuire” a Rusia. Sau cel puțin asta e ceea ce narațiunile Kremlinului v-ar face să credeți. Se dă de înțeles că acest lucru poate declanșa o escaladare regională și „autoanihilarea” Moldovei, similar cazului Ucrainei. Ai citit bine – în viziunea deformată a Kremlinului, Ucraina a forțat Rusia să lanseze o invazie la scară largă în februarie 2022 iar acum Occidentul încearcă să transforme Moldova într-o „a doua Ucraină”.

Semnarea, la 21 mai, la Bruxelles, a unui Parteneriat de securitate și apărare între UE și Moldova a declanșat o altă linie de narațiuni cu privire la planurile presupuse nefaste ale UE. Pactul a fost indicat ca dovadă că Moldova se pregătește pentru un posibil război împotriva Rusiei în Transnistria, având în vedere că UE ar fi deja într-o stare de război nedeclarat cu Rusia prin politica de sancțiuni și sprijinul pentru Ucraina. Se sugerează că țările europene vor ajuta „regimul Maiei Sandu” să jefuiască țara și să suprime libertatea de exprimare și vor pune Republica Moldova pe cursul unei aventuri militare, așa cum au făcut-o în Ucraina.

Anterior, președintele Sandu a fost acuzat că își pregătește țara pentru războiul cu Rusia – un război în care Moldova ar fi susținută de NATO în același mod în care Ucraina este susținută de Occident. Asta pentru că, potrivit instituțiilor de dezinformare, Sandu, la fel ca Volodymyr Zelenskyy, acționează în interesul SUA și al Occidentului colectiv – nu al Moldovei sau Ucrainei.

Un fals proces de aderare?

O altă direcție adoptată de instituțiile media pro-kremlineze este că procesul de aderare a Moldovei la UE – la fel ca cel al Ucrainei – este fals, deoarece țara nu are nicio șansă să îndeplinească condițiile pentru aderare în curând. Acest lucru, susține Kremlinul, se datorează în primul rând „guvernului hoț”, cu presupusa sa corupție rampantă, profund neinteresat de reformele necesare unui adevărat viitor european. Drept urmare, discuțiile de aderare se vor prelungi „decenii” sau „pentru totdeauna”. Bruxelles-ul este conștient de acest lucru, dar nu îi pasă, pentru că întregul proces de aderare este pur imaginar.

Desigur, nimeni nu are o sferă de cristal pentru a ghici viitorul, cu atât mai puțin Kremlinul, dar în timp ce calea de aderare la UE este cu siguranță dificilă, extinderea UE nu este în niciun caz iluzorie și oricare dintre cele 13 națiuni care au urmat parcursul de a se alătura UE în ultimele două decenii, pot confirma.

Negarea reprezentativității europene.

În multe dintre aceste narațiuni, „Occidentul” se află în spatele a tot ceea ce Moldova face sau nu face iar țara însăși și cetățenii săi au puțină sau deloc, reprezentativitate. De fapt, în caz că nu știați, UE a început deja „anexarea” Ucrainei și Moldovei. (Într-o altă versiune a aceleiași revendicări, aderarea Moldovei la UE este o operațiune ascunsă pentru anexarea acesteia de către România.)

În concordanță cu această negare a reprezentativității prin organismele și instrumentele europene, oamenilor li se mai spune că „păpușa” Occidentului în Moldova, Maia Sandu, a transformat țara într-o „fortăreață a rusofobiei”. Acest lucru se leagă perfect cu cazurile anterioare de dezinformare care susțin că Moldova scapă de tot ce este rusesc, că președintele Sandu caută să „românizeze” cu forța aproape toate sferele vieți sociale, culturale și economice din Moldova care și-a pierdut deja suveranitatea și acum este condusă de străini.

Desigur, Kremlinului îi place să spună povești despre brațul lung al Occidentului și să condamne „suveranitatea pierdută” de fiecare dată când o națiune independentă ce în timpul Războiului Rece se afla în „sfera sa de influență”, își exercită dreptul inalienabil de a-și stabili propriul viitor democratic. Poporul Moldovei însă și-a arătat deja curajul, angajamentul față de un viitor european recunoscut de UE (se deschide într-o filă nouă), iar acum, la această intersecție crucială, vor face propriile alegeri informate și independente și nu vor fi înșelați de către Kremlinul.

Potcovaria lui Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.