Dan MIHĂESCU ■
… Astfel și-a început discursul demolator în Parlamentul European miercuri 9, octombrie, deputatul german, Moritz Körner, membru al Freie Demokratische Partei (FDP) parte al Grupului Renew Europe, întrebându-se retoric “ – Ți-e atât de frică de Democrație domnule Viktor Orban?”.
În continuare, Körner a explicat că Orban este o marionetă a lui Putin, care face ravagii și face ca Parlamentul UE să devină disfuncțional, blocând și întârziind rezoluțiile UE, inclusiv ajutorul crucial pentru Ucraina, până când primește concesii din nou și din nou. În esență, Orban ține ostatică Uniunea Europeană în luarea deciziilor, contextual doar pentru autosatisfacere și îmbogățire în propriul interes.
“Domnule Orban, nu ești un patriot. Ești doar un idiot util al Rusiei și al Chinei.” I s-a adresat fără menajamente Moritz Körner premierului Ungariei, adăugând că și-a vândut țara și poporul dar că în realitate poporul maghiar merită ceva mai bun.
“V-ați transformat țara într-o republică bananieră! Ți-ai jefuit poporul și ți-ai îmbogățit familia și prietenii; de 14 ani sub conducerea ta Ungaria a devenit una dintre cele mai sărace și oficial cea mai coruptă țară din UE (…) Bunul simț ne învață că nu trebuie să-l pui de golanul clasei directorul școlii iar noi exact asta am făcut în Uniunea Europeană prin Viktor Orban!”, și-a încheiat Körner magistrala alocuțiune de admonestare a premierului maghiar, a cărei țară deține Președinție semestrială a UE.
La rândul ei, Ursula von der Leyen l-a criticat pe premierul ungar Viktor Orbán după discurul premierului ungar în plen, acuzând că apropierea sa strânsă de Vladimir Putin a permis interferențele străine alle Rusiei și Chinei în politica și luarea deciziilor comunitare.
“Există încă unii care dau vina, în acest război, nu pe invadator, ci pe cei invadați. Nu pe dorința de putere a lui Putin, ci pe setea de libertate a Ucrainei și vreau să-i întreb, i-ar învinovăți vreodată pe maghiari pentru Invazia Sovietică din 1956; sau cehii și slovacii pentru Represiunea Soviecă din 1968; ori pe lituanienii pentru Desovietizarea din 1991???”, a întrebat retoric Președinta Comisiei Europene von der Leyen în timp ce se uita direct la Orbán:
Întrebările retorice au fost întâmpinate cu aplauze din partea grupurilor politice pro-europene.
La rândul ei, eurodeputata finlandeză Aura Salla, membră a Grupului PPE a comentat pe LinkedIn:
„În această dimineață am ascultat propaganda prim-ministrului ungar în Parlamentul European, actul în sine fiind parte importantă a exprimării democratice în UE dar trebuie să-mi exprim îngrijorările serioase și opoziția față de ceea ce face și reprezintă Viktor Orbán. Trebui conștientizat că Președinția Consiliul UE ca instrument democratic al conducerii colective nu are doar un rol ceremonial. Acesta are rolul și responsabilitatea de a ghida agenda politică și de a reprezenta UE pe scena mondială. Ea cere o conducere ferm înrădăcinată în democrație, drepturile omului și statul de drept. Acțiunile prim-ministrului Orban de acasă și față de Uniunea Europeană, de Ucraina și susținerea sa în favoarea propagandei lui Putin pun sub semnul întrebării valorile pe care noi le susținem.
Atrag atenția că: erodarea continue a normelor democratice în Ungaria, atacurile asupra statului de drept, suprimarea libertății presei și constrângerile impuse societății civile nu fac decât să dovedească punctul nostru de vedere. Măsurile anterioare, inclusiv reținerea fondurilor UE, nu au condus la nicio schimbare serioasă în politica lui Orban. Reticența de a sprijini pe deplin UE în ceea ce privește Rusia subminează eforturile noastre colective de a susține dreptul internațional și securitatea noastră colectivă. În ceea ce privește Ucraina, organizarea unei așa-numite “misiuni de pace” ridică îndoieli cu privire la angajamentul lui Orbán față de o poziție dreaptă și unitară, părând mai degrabă să legitimeze agresiunea decât să o condamne.
Consiliul nu a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește procedura în curs de desfășurare prevăzută la articolul 7 alineatul (1) din TUE. Avem nevoie de o punere în aplicare mai eficientă a articolului 7, astfel încât acesta să poată fi un instrument practic pentru a aborda încălcările statului de drept. Pur și simplu trebuie să fie mai receptivă și mai eficientă în protejarea valorilor UE. Comisia și statele membre ar trebui să inițieze procedura prevăzută la articolul 7 alineatul (2) din TUE și la nivelul Consiliului European pentru a stabili dacă Ungaria a comis încălcări grave și persistente ale valorilor UE în temeiul articolului 7 alineatul (2) din TUE. Acest lucru ar trebui să conducă la suspendarea drepturilor de vot în Consiliu.
Fac apel la toate statele membre ale UE să ia în considerare adoptarea de măsuri politice și boicotarea restului Președinției maghiare. Trebuie să fim uniți pentru a ne apăra valorile comune și pentru a trimite un mesaj clar că acțiunile care subminează democrația și unitatea nu vor fi tolerate.