Acasă FOILETON De ce să faci reclamă în presă la documente de identitate?

De ce să faci reclamă în presă la documente de identitate?

10628
0

Dan MIHĂESCU ■

Polutia Presei

Vreau să clarific faptul că nu am nimic cu confrații din presă care se străduiesc să-și țină în viață website-urile, cu mari eforturi personale, muncă sisifică recompensată doar cu satisfacții profesionale dar mai puțin financiare și chiar îi compătimesc mai ales pe cei cărora ca să aibă o cafea caldă pe masă le pică mucul pe la ușa unuia precum Stix. Am zis Stix, nu Styx, râul care separa tărâmul vieții de cel al morții, în mitologia antică. De ce-i ziceau Stix cei cu care se juca la scara blocului, cred că vă dați seama și singuri că altfel i-ar fi zis pix.

Zilele trecute mi-a atras atenția o reclamă publicitară pe care o tot zăresc pe diferite site-uri locale dar pe care n-am tratat-o niciodată cu suficientă atenție. Ca și „Fântâna Cinetică” de la Gara din Constața; știi că-i eternizată acolo și atât. N-o mai urmărești să vezi dacă e în mișcare, dacă aruncă apă și așa mai departe. Te-ai obișnuit cu ea împăienjenită în parcul bisericii de pripas și cu asta basta. La fel și cu reclama la cărți de identitate și certificate de naștere, de căsătorie sau deces promovată în cel puțin vreo două ziare constănțene print-un banner publicitar al Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor (DGEP) Constanța.

Ieri însă mi s-a năzărit să întreb de ce ar avea nevoie cineva să plătească reclamă în presă ca să atragă cetățenii din județ să-și facă certificate de stare civilă și cărți de identitate? Doar nu umblă nimeni după oferte de preț la așa ceva, iar documente de stare civilă și de identitate își face fiecare om când în familia sa are un eveniment trist sau fericit ori când împlinește vârsta legală pentru luarea în evidență sau dacă îți expiră cele aflate în uz.

Pe urmă, fiecare cetățean știe deja de unde poate să ceară eliberarea cărții de identitgate sau înregistrarea deceselor, căsătoriilor și nașterilor și pentru fiecare dintre noi locul acela coincide cu autoritatea locală în raza căreia avem reședința, de regulă. Nici nu poți spune că ar fi concurență pe vreo piață liberă astfel încât DGEP Constanța marcă un ban pe reclamă dar știe că are clienții asigurați…

Și atunci, înseamnă că spilcuitul cu două prenume în chip de nume, Constantin Ion zis Stix, s-a gândit singur, sau a fost doar amabil în numele cuiva, când a miluit ziarele locale cu reclamă la B.I/C.I? Eu l-am sunat ca să aflu doar de ce are nevoie să cumpere reclamă și când am băgat de seamă că mă ia de prost i-am transmis complimente pentru Hanul Balcan, clădirea cumpărată de el în centrul Constanței cu 650.000 de euro, „printr-un efort al familiei sale” de bugetari.

Stix este înalt funcționar public și director general al Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor (DGEP) Constanța de prin 2010. În perioada 2001-2009 a fost angajat în cadrul Primăriei Constanța și Consiliului Județean Constanța, apoi director al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Constanța. Este renumit ca prefect de rezervă și avarie al PSD ocupând acest post în perioada 2015-2016, numit în timpul guvernării Ponta. Tot așa, a mai alunecat pe coaja de banană tocmai până la București în postul de Secretar General al Ministerului Sănătății, în guvernele Grindeanu și Tudose.

DGEP Constanța este instituție pendinte de Ministerul de Interne finanțată și coordonată de Consiliul Județean Constanța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.