Acasă Gabier Iaca cum îl ajută republicanii americani pe Putin

Iaca cum îl ajută republicanii americani pe Putin

13011
0
Sursa: Facebook/Muzej karikature
Sursa: Facebook/Muzej karikature

Călin MARINESCU ■

Hotărârea Republicanilor majoritari în Camera Reprezentanților a  Statelor Unite ale Americii (SUA) de a nu aproba ajutorul votat în Senat în valoare de peste 95 miliarde dolari, din care 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, a determinat Casă Albă, respective guvernul, să declare încetarea ajutorului către țara lăsată victimă sigură rușilor.

Rezultatul întârzierii ajutoarelor în armament și mai ales muniție a provocat criză în aprovizionarea armatei ucrainene și a dus la retragerea tactică de pe pozițiile pe care le apăra de mai multe luni în zona localității Avdiivka, o poziție strategică, atacată furibund de armata rusă cu pierderi teribile.

Asta în condițiile în care Rusia primește importante ajutoare în armament și muniție din partea Coreei de Nord.

Analizând atitudinea republicanilor americani nu putem să nu facem legătură cu ajutorul pe care viitorul lor candidat la președinție, Donald Trump, l-a primit de la Președintele Vladimir Putin prin interviul pe care acesta l-a acordat realizatorului TV Tucker Carlson, ceea ce poate explica și atitudinea acestora.

O altă posibilitate ar fi și intenția republicanilor de a îi face greutăți actualului Președinte Joe Biden, sau ambele variante, având în vedere apropiatele alegeri americane.

După cum declara Președintele Federație Ruse, Vladimir Putin, războiul se va termina în câteva zile dacă Occidentul și Statele Unite ar opri ajutorul acordat Ucrainei.

Sursa: Facebook/Muzej karikature

Evident s-ar termină cu câștigarea războiului de către Federația Rusă.

Majoritatea  analiștilor politici consideră că o victorie a Federație Ruse va pune în pericol în primul rând țările baltice, țările din Europa Centrală și de Est, printre care și România și în final întreaga Europa. Ar începe un teribil război rece, având în vedere tendința expansionistă a Rusiei, intenția declarată de mai multe ori de Putin de a recuceri pozițiile pe care rușii se situau înainte de 1989.

Cred că ne este evident că revenirea la Casa Albă a lui Donald Trump va creea disensiuni în cadrul NATO, unde  SUA sunt, de departe, cea mai importantă forță militară participantă și asta va fi un ajutor de neprețuit pentru Rusia revanșardă.

Pentru Europa va fi foarte greu să țină piept politicii expansioniste a Rusiei fără un ajutor consistent din partea pilonului de bază al Alianței.

Să nu uităm că cele două războaie mondiale au fost tranșate numai prin  participarea armatei și industriei americane.

Ceea ce se întâmplă acum în Camera Reprezentanților din SUA, având că efect declarația Casei Albe de încetare ajutorul pentru Ucraina, reprezintă o reală amenințare pentru securitatea țării noastre, mai ales dacă se vor desfășura previziunile fostului și poate viitorului Președinte Trump.

Și ce este mai grav, privim ca din afaaă unui acvariu, la ceea ce se întâmplă peste ocean, fără a avea nici o posibilitate de a interveni, ne uităm la viitorul nostru, care pare a nu fi promițător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.