Acasă EDITORIAL Planul nuclear pentru Victorie al lui Zelensky

Planul nuclear pentru Victorie al lui Zelensky

10016
0

Manuel VLĂDUȚ

Președintele Ucrainei – Volodimir Zelensky și-a prezentat joi la Bruxelles mult așteptatul „Plan pentru Victorie”.

Cu năframa-n vârf de băț, cu vocea răgușită și cu rictusul pe buze, Volodimir șochează lumea civilizată cu al său plan de pace care conține nici mai mult, nici mai puțin, admiterea Ucrainei în NATO numaidecât și fără alte formalități (obligatorii pentru alții ca România), dând asigurări personale că aderarea urgentă la NATO îl va înfricoșa pe Putin și îl va face să oprească războiul de agresiune…

Mai mult, amenință direct că dacă Ucraina nu este primită imediat în NATO, are el oamenii, tehnologia și resursele necesare pentru a dezvolta arma nucleară. Și asta în scurt timp, dacă nu cumva o are deja cu acordul tacit al lui Big Brother, fie că el se numește Joe Biden sau Donald Trump – căruia i-a prezentat deja același „genial” plan de pace la ultima lor întâlnire.

Iată cum amenințarea armei nucleare este fluturată pe la nasul nostru pentru a nu știu câta oară de către cei doi pitici atomici, adică Putin și acum, Zelensky – „răsfățatul Occidentului”.

„Invitația aderării la NATO este un pas preventiv pentru a arăta că nu Putin este cel care schimbă lumea  și că agresorul nu poate crea o nouă ordine internațională”, a afirmat Zelenski, potrivit Euronews.

„Care dintre aceste țări mari, aceste puteri nucleare au suferit? Toate acestea? Nu, doar Ucraina. Cine a renunțat la armele nucleare? Toate acestea? Nu, doar Ucraina. Cine luptă astăzi? Ucraina. Și de aceea suntem așa. Într-o conversație cu Donald Trump, i-am spus: «Care este calea de ieșire? Ori Ucraina va avea arme nucleare – și atunci aceasta va fi apărarea noastră – ori trebuie să avem un fel de alianță». În afară de NATO, nu cunoaștem nicio alianță eficientă astăzi”.

Sursa foto: telegraph.co.uk

În 1994, Ucraina a fost de acord să-și transfere armele nucleare sovietice Federației Ruse și a devenit parte la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare. A primit la schimb garanții din partea Rusiei , Statelor Unite și Regatului Unit de a respecta independența și suveranitatea Ucrainei cu frontierele existente după ce aceasta a devenit stat independent în urma prăbușirii Uniunii Sovietice din 1991.

Vorbind despre implicarea Coreei de Nord în războiul lui Putin împotriva Ucrainei prin trimiterea a 10.000 de soldați pe frontul ucrainean, Volodimir Zelensky își exprima temerea că se creează condițiile începutului Celui de-al Treilea Război Mondial:„Aici vedem primul pas către războiul mondial”a declarat el în timpul summitului de o zi a liderilor UE la Bruxelles.

Amenințând cu dezvoltarea armei nucleare dacă nu vor fi primiți în NATO, Zelensky se face că nu observă că planul de pace pe care îl prezintă nu este decât un alt pas spre Al Treilea Război Mondial, căci devenită membru de facto al NATO, orice atac asupra Ucrainei va activa de drept renumitul Articol 5 al alianței, care prevede apărarea colectivă a membrilor săi.

De fapt, prin Acordul de la Budapesta din 1994, Rusia s-a angajat în scris să respecte suveranitatea și frontierele Ucrainei. Acest acord a fost încheiat după câţiva ani de la încheierea Războiului Rece, într-un context de reducere a armelor nucleare la nivel mondial, reamintește Mediafax .  În acest document, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite salută aderarea Ucrainei la Tratatul pentru Neproliferarea armelor nucleare, care prevede că ţara nu mai posedă nicio armă armă nucleară şi că le distruge pe toate cele de care dispune, în schimbul unor garanţii privind integritatea sa teritorială.

Sursa foto: digi24.ro

Acestea au fost punctele cheie ale acordului:

– Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite se angajează să respecte independenţa, suveranitatea şi frontierele actuale ale Ucrainei.

– Cele trei ţări semnatare se angajează să se abţină de la ameninţări cu recurgerea la forţă sau utilizarea forţei împotriva integrităţii teritoriale sau independenţei Ucrainei şi să nu mai utilizeze niciodată forţe armate împotriva Ucrainei, cu excepţia cazurilor de legitimă apărare sau în alte cazuri prevăzute de către Carta ONU.

– Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite se angajează să se abţină să recurgă la constrângeri economice în detrimentul Ucrainei, pentru propriul interes.

– Țările semnatare se angajează să sesizeze cât mai rapid Consiliul de Securitate al ONU pentru a ajuta Ucraina, în cazul în care aceasta este victima unui act de agresiune sau dacă este subiectul unei agresiuni prin utilizarea armei nucleare.

– Rusia, Marea Britanie, Statele Unite şi Ucraina vor începe consultări în orice situaţie care ţine de o problemă cu privire la aceste angajamente, conform acordului.

Planul de Victorie   prezentat de Zelenski miercuri în Rada Supremă a Ucrainei are cinci puncte principale și trei anexe secrete:

„Dacă planul este susținut, putem pune capăt războiului cel târziu anul viitor”.

1. Primul punct este invitația Ucrainei de a adera imediat la NATO.

2. Al doilea este întărirea apărării. Aceasta include continuarea operațiunilor pe teritoriul rus, ridicarea restricțiilor privind loviturile în Rusia, îmbunătățirea apărării aeriene, doborârea în comun cu partenerii a avioanelor rusești, extinderea utilizării dronelor și rachetelor ucrainene și obținerea accesului la informații de la parteneri.

3. Al treilea punct afirmă: „Ucraina propune să desfășoare pe teritoriul său un pachet cuprinzător de descurajare strategică non-nucleară, care va fi suficient pentru a proteja țara de orice amenințare militară din partea Rusiei”.

4. Al patrulea punct este economic: „Pacea va veni prin puterea economică și presiunea asupra Rusiei: în special, limitarea prețurilor petrolului și a exporturilor”.

5. Al cincilea punct prevede: „După război, vom avea unul dintre cele mai experimentate contingente militare. Oameni cu experiență militară, strategică, operațională și în folosirea echipamentelor și armamentului internațional. Aceasta este o garanție a de securitate pentru Europa. Aceasta este o misiune demnă pentru eroii noștri.”

Sursa foto: kyivindependent.com

„Planul Victoriei este o garanție că nebunii de la Kremlin își vor pierde capacitatea de a continua războiul. Rusia trebuie să piardă pentru totdeauna controlul asupra Ucrainei…Putin trebuie să vadă că calculele sale geopolitice sunt greșite. Iar rușii ar trebui să simtă asta, că țarul lor a pierdut în fața lumii din punct de vedere geopolitic…Dacă războiul Rusiei împotriva Ucrainei se încheie la un summit de pace și pe baza dreptului internațional, va convinge alți potențiali agresori să nu înceapă noi războaie…Ca alternativă avem eșecul de a opri Rusia, ar invita doar alți despoți din Iran, Coreea și China să facă același lucru – să poarte război și să ia pământ cu forța, știind că Occidentul nu se va deranja să-i oprească. Ne aflăm într-un moment crucial al istoriei ce va determina viitorul acestui secol.”

Zelensky are ambiții mari: „Dacă partenerii sunt de acord, avem în vedere înlocuirea anumitor contingente militare ale forțelor armate americane staționate în Europa cu unități ucrainene după război”, a spus Zelenski.„Ucrainenii au dovedit că pot fi o forță pe care răul rusesc nu o poate învinge”.

De ce nu, poate vedem trupe ucrainene și la Baza MK (Mihail Kogălniceanu), în locul celor americane…

Pe lângă aderarea Ucrainei la NATO, mai prevede și permisiunea de a folosi armele cu rază lungă de acțiune pentru țintele militare de pe teritorul rus. Deși nu se referă direct România și Polonia, planul indică „operațiuni comune cu țările vecine pentru a doborî rachete și drone rusești în cadrul scutului aerian al partenerilor”. SUA a respins deja categoric acest scenariu, motivând că asta ar însemna implicarea alianței în conflict…

Sursa foto: bbc.com

Proaspătul secretar general al NATO – Mark Rutte, și-a reafirmat sprijinul total pentru Ucraina, dovedind însă reținere față de insistențele lui Zelensky față de admiterea în NATO, dând astfel un mesaj clar referitor la posibila aderare a Ucrainei:

„În momentul actual, se pare că Ucraina ar putea fi cel de-al 33-lea membru, dar poate o altă țară ar putea să-i ia locul. Cert este că, în viitor, Ucraina va fi membră NATO, asta am decis (la summitul n.r.) de la Washington. Întrebarea este acum despre cronologie. Dacă va fi necesar, vom continua să sprijinim Ucraina pe termen lung. Acesta este mesajul pe care îl avem pentru Vladimir Putin. Suntem implicați, dacă este necesar, pe termen lung”.

Referitor la admiterea urgentă a Ucrainei în NATO, reamintim că pentru România (și nu numai) acceptarea sa în NATO a presupus îndeplinirea unei serii de condiții obligatorii, cum ar fi restructurarea Armatei României și semnarea tratatelor de bază cu vecinii de graniță, inclusiv Ucraina, ceea ce a condus la renunțarea dreptului României asupra Teritoriilor Ocupate de Uniunea Sovietică și aflate astăzi în componența statului ucrainean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.