Acasă EDITORIAL Basarabenii au trecut clasa cu cinci dar au ajuns în ciclul superior

Basarabenii au trecut clasa cu cinci dar au ajuns în ciclul superior

6155
0
Sursa Instagram Alex Buretz
Sursa Instagram Alex Buretz

Mihai COSTACHE ■

Câteva mii de voturi în plus, doar 13.500, și alea cu ajutorul diasporei, asta a făcut diferența pentru basarabeni în a rămâne de mână cu Putin, sau cine o mai ajunge în locul lui, și a zburda liberi în rândul cetățenilor europeni. Juridic, Referendumul a trecut și Constituția Republicii Moldova va fi modificată direcția fiind Uniunea Europeană, dar problemele de bază rămân și nu neapărat în ordinea asta: neîncrederea oamenilor într-un stat democratic dar slab și sărac, interesele rușilor și breșele din sistemul de securitate prin care rușii au transportat banii de șpagă. Norocul a fost că prostia rușilor s-a suprapus peste dorința diasporei de a trece baba strada.

Rușii s-au călcat în picioare. N-au reușit să impună un boicot al referendumului și pe urmă n-au reușit să-și cumpere suficient de multe voturi. Nu știu cine va sări pe geam la Moscova pe chestia asta, dar sper ca înlocuitorul să fie și mai prost.  Altfel, va fi rău și nu va fi bine.

Și acum să purcedem la o leacă de analiză, cum ar zice confrații noștri basarabeni căci asta ar trebui să fie e singura chestie care contează azi și să ne facem o hartă de drum pentru a repara ce mai este de reparat, în pregătirea turului al doilea la Prezidențiale.

Deci, pregătindu-ne pentru victoria finală și zdrobirea definitiv a capului balaurului kremlinez, am comparat proporția alegătorilor pe grupele de vârstă atât la alegerile prezidențiale cât și la plebiscitul din Basarabia versus rezultatul de la alegerile europarlamentare din România din iunie.

La noi, a ieșit PSD-ul. La ei, cât pe ce să iasă Putin.

Dacă pe grupele de vârstă mai tinere diferența e cam aceeași, de la 55 de ani în sus filmul se rupe. 8%, 14% și 16% în plus.

Categoria alegătorilor de +55 de ani sunt cei mai vulnerabili oameni din Moldova. ( Și la noi, cu excepția specialilor ) Cei mai săraci dintre săraci.

Acolo contează esențial de mult 100 de euro care nu vin din Franța sau Germania ci din Rusia. UE, Unirea … astea sunt trecut și viitor. Banii ăia sunt azi.

Toate investițiile făcute de România sau UE sunt fix pix pentru Larisa Ivanovna, 78 de ani, văduvă, cu doi copii adulți în Rusia și unul în Kazahstan. Cel din Kazahstan e și mai sărac, unul din Rusia e alcoolic iar celălalt e mai sărac decât ea și nu poate să-i trimită mai nimic din Sahalin, acolo unde muncește la o fabrică de cherestea.

Iar problema banilor veniți a fost următoarea – n-au venit cu camionul – uite, asta e camionul de bani de la Moscova, hai să îi împărțim. Nu. Problema au fost cărăușii mici, cei care au venit cu mii de euro, nu aia care au venit cu milioane.

Ce-i trebuie ei drum asfaltat mâine? Ei îi trebuie pâine, azi. Și lemne. Și medicamente. Chestii de-astea.

Demnitate? Nimeni nu a supraviețuit în lagăr cu demnitatea. Iar Larisa Ivanovna știe că e încă în lagăr, chiar dacă paznicul e la Kremlin.

Sursa Instagram Alex Buretz

Pe urmă, mai voiam să spun că rușii au dreptate atunci când spun că alegerile au fost fraudate. Cred că ei pot furniza și dovezi – ei au fraudat.

Nu am defalcarea pe raioane, să vedem grupele de vârstă care au venit la vot acolo unde au fost cele mai mari scoruri ale NU sau ale celor susținuți de ruși. Nu încă.

Și distribuitorii. Mai ales distribuitorii. Ei, evident, sunt cea mai importantă verigă. Ei trebuie scoși din lanțul trofic al democrației. Știu, e bine să prinzi en-grosiștii dar detailiștii sunt cheia ălora care fură alegerile. En-grosiștii sunt puțini, îi poți înlocui rapid dar detailiștii sunt mulți, nu pot fi înlocuiți ușor.

E valabil și la noi, în restul de Românie; aceiași discuție ca și despre votul anti UE din UE. Au și ei în Basarabia șoșocarii și auriștii lor. Iar șoșocarii și auriștii lor sunt și ai noștri, pentru că au ajuns în UE cu pașaport românesc.

Duda asta putinistă mi se pare genial de diabolică: aceiași aurari și șoșocari strică votul în două țări. Găgăuzia, Bălți și celelalte perimetre antiUE: e un Donețk / Lugansk mai ieftine. Așa funcționează enclavele putiniste. Măsuri de forță împotriva lor? Pentru turul doi e prea târziu. E nevoie de altceva.

Măsuri de forță în general? Cu siguranță: UE a arătat prea mult morcovul. E timpul să arate și bățul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.