Acasă Sport Forrest Gump de România!

Forrest Gump de România!

1034
0

Luigi FRIGIOIU ■

De 45 de ani, Ilie Floroiu aleargă de unul singur și e mereu pe primul loc!

CSM Constanța e o găselniță a Primăriei. Echipele mai răsărite ale orașului, reprezentând diverse discipline sportive, au fost adunate sub o umbrelă comună. Deocamdată e prematur să ne pronunțăm despre reușita proiectului dar după cum se ştie, clubul primăriei, creat din neant, doar cu teşchereaua plină, strânge la insectarul sportiv nu doar echipe de pe piaţa locală ci și performeri.

Ultimul “new entry” în organigramă e o achiziţie de imagine…imaginea CS Farul Constanţa, fostul mare campion, alegătorul de cursă lungă, Ilie Floroiu. Nea Iliuță a fost ales prin vot (chipurile) pentru patru ani şi va fi instalat “președinte de onoare” la CSM Constanța pentru o perioadă de patru ani…Că după aia i-o expira onoarea, bag de seamă!

Preluarea imaginii CS Farul o precede pe cea a sediului şi bazei sportive pe care Primăria Constanţa a cerut-o fără nicio tresărire în administrare de la Ministerul Sportului pentru propriu-i club proaspăt clocit.

Jeapca asta pe faţă începută după apariţia CSM va lăsa clubul fanion al sportului constănţean care a dat loturilor naţionale aproape 2000 de performeri legendari, nu doar fără sportivi legitimaţi sau antrenori emeriţi ci şi fără casa pe care şi-a clădit-o începând din anul 1959.

Numirea aduce, din nou, în prim plan recordurile sale naționale la alergări pe distanțe lungi (5000m și 10000m), realizate acum 45 de ani!

Vreme de aproape o jumătate de secol, performanțele lui Ilie Floroiu, pe plan naţional au rămas intangibile. Aspectul ne relevă valoarea actuală a atleților aflați în activitate. Paradoxal, în prezent, aceste recorduri nu mai pot fi doborâte la Constanța pentru simplul motiv că nu mai avem pistă de alergări. Singura exista pe stadionul Farul, rămas de mulți ani în paragină, iar proiectul noului stadion, moşit de primărie, nu prevede pistă pentru întreceri, așa că mai punem cruce și atletismului. La noi, singurii alergători din oraș rămân angajații administrației publice locale care practică zilnic și, cu deosebit succes, fuga de răspundere!                                                                               

Revenind la legendarul recordmen Ilie Floroiu, el schimbă prefixul și, pe 29 noiembrie, va intra în al șaptelea deceniu de viaţă şi parafrazând îndemnul adresat actorului Tom Hanks în filmul de Oscar, Forrest Gump, îi urăm: “Run,  Ilie, run!”. Mulți ani înainte în cursa vieții în care alergi singur!

●●●

În perioada 1990-2014 sportivii şi antrenorii Clubului Sportiv Farul Constanţa au fost distinşi cu 14 medalii Olimpice la gimnastică artistică, box, kaiac-canoe şi înot, 216 medalii la Campionate Mondiale, 278 medalii la Campionatele Europene, 13 titluri şi medalii la Jocurile Mondiale Universitare, alte 11 medalii la Jocurile Mondiale, 7 laureaţi la Jocurile Francofone şi 487 medalii la Campionatele Balcanice.

Ion Draica, Tecla Borcănea Marinescu, Constantin Alexandru, Ştefan Negrişan, Camelia Voinea, Simona Amânar, Daniela Mărănduca, Francisc Vaştag, Leonard Doroftei, Ilie Floroiu, Cătălina Ponor, Răzvan Florea, Andreea Răducan, Mariana Limbău, Daniela Sofronie, Corina Constantin, Elizabeta Samara, etc.                                                                                                                                  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.